Μουφτεία Θράκης: Τα πάντα δοκιμάζετε, το καλόν κατέχετε

Με την πολιτική ανάλυση και όχι την εκκλησιαστική εφαρμόζεται στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής η διεκδίκηση που εμπεριέχει η προτροπή του τίτλου. Η διαχρονική δοκιμασία τακτικών που προωθούν τις διεκδικήσεις της χώρας μας έχουν οδηγήσει στο καλό αποτέλεσμα, το οποίο αναδεικνύουν τόσο η διεθνής πραγματικότητα όσο και η ανάγκη προώθησης των εθνικών μας στόχων.


Τα γεγονότα, όπως εξελίσσονται, έχουν φέρει σε πρώτη γραμμή συζήτησης σημαντικά θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής.
Μαζί με τη συζήτηση που αναπτύσσεται μεταξύ ειδικών των διεθνών σχέσεων, πολιτικών, δημοσιογράφων και τον

διάλογο που επιδιώκει μαζί τους η κοινή γνώμη, η κυβέρνηση και τα κόμματα στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου εγκρίνουν εφαρμογή πολιτικών ή αμφισβητούν την ορθότητα των κινήσεων, νομοθετώντας ταυτοχρόνως υπέρ των εθνικών συμφερόντων.


Η ποιότητα του κοινοβουλευτικού διαλόγου ποικίλλει, αλλά αυτό αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό της δημοκρατίας, στην οποία με την ψήφο του λαού, αλλά και τις ενέργειες της κοινωνίας των πολιτών, διαμορφώνεται το δημοκρατικό πολίτευμα κάθε χώρας.

Ρυθμίσεις με πλεονεκτήματα

Η θέση της Ελλάδος σε θέματα εσωτερικής σταθερότητας και ανάπτυξης την τελευταία περίοδο αναδεικνύεται διεθνώς, σαφώς επειδή τα πραγματικά γεγονότα που διαπιστώνονται συμπίπτουν με τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις πολλών φίλων, εταίρων και συμμάχων σε διαφορετικά μήκη και πλάτη της υδρογείου.
Στην κρίσιμη στιγμή, που ο κόσμος αλλάζει και η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στο διεθνές γίγνεσθαι, όχι συρόμενη από τα γεγονότα, η εσωτερική συζήτηση, χωρίς εμφανή πολιτική ή κοινωνική ανάγκη, στρέφεται σε θέματα που έχουν ρυθμιστεί με πλεονεκτήματα για τη χώρα μας πριν από πολλές δεκαετίες.

Παρά το γεγονός της εθνικής και διεθνούς ρύθμισης των σημαντικών και ιδιαίτερων θεμάτων, ορισμένοι επιλέγουν να τα επαναφέρουν με επιστολές που απευθύνουν προς τον κ. πρωθυπουργό, ενώ δεν γνωρίζουν και δεν δύνανται εκ της θέσεώς τους να εμπλακούν σε συζητήσεις του διεθνούς και εθνικού εύρους της συζήτησης.
Οι κύκλοι που επιθυμούν να διατηρήσουν ανοιχτή μία συζήτηση, που χαρακτηρίζεται ως λαϊκισμός, δεν ενδιαφέρονται αν ο προβληματισμός τους απασχολεί ή ενοχλεί στο σύνολό της την ελληνική κοινωνία.

Λύσεις κατόπιν διαλόγου

Ο διορισμός των μουφτήδων στη Θράκη έχει αποφασιστεί στον διάλογο που αναπτύσσει η μουσουλμανική μειονότητα με την Πολιτεία.
Με σεβασμό στη θρησκευτική διαφορετικότητα, η κοινή απόφαση μειονότητας και Πολιτείας, πολύ πριν υπογραφούν η Συνθήκη της Λωζάννης και τα άρθρα που αναφέρονται στις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και στην Ελλάδα, προβλέπει επιλογή, μεταξύ των υποψηφίων για να καταλάβουν τη θέση του μουφτή, από επιτροπή μουσουλμάνων θεολόγων και προσωπικοτήτων της μειονότητας, οι οποίοι όμως υπηρετούν τη θρησκεία και δεν εμπλέκονται στην ενεργό πολιτική.


Την ιδιαιτερότητα της απόφασης δεν μπορούν να αντιληφθούν όσοι δεν γνωρίζουν το Ισλάμ ή όσοι εξυπηρετούν πολιτικές που δεν αναγνωρίζουν την υψηλή σημασία της διαφορετικότητας για τη συνοχή του κοινωνικού ιστού. Οι επιλογές της ελληνικής Πολιτείας αποδείχθηκαν μέχρι και σήμερα ιδιαιτέρως αποτελεσματικές, με όλα τα διοικητικά σφάλματα που μπορούν να σημειωθούν, τα οποία εγκαίρως απαλείφθηκαν ή διορθώθηκαν.
Το κοινό σημαντικό έργο της πολιτικής και της κοινωνίας προσεγγίζει πολύ θετικά και επιθυμεί να αναδείξει ακόμη περισσότερο η διακοινοβουλευτική επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης.

Παρέμβαση αναρμοδίων

Πριν ακόμη δημοσιοποιηθεί η πρόταση όλων των κομμάτων του Κοινοβουλίου, με τις διαφοροποιήσεις, αλλά και τις συμπτώσεις των απόψεών τους, επιλέγεται από αναρμόδιους να απευθύνουν επιστολή στον πρωθυπουργό της χώρας.
Η επιστολή επικεντρώνεται στο θέμα ανάδειξης του μουφτή, τον διορισμό του οποίου οριστικοποιεί ο/η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Με την επιστολή τους μητροπολίτες των Νέων Χωρών παρεμβαίνουν σε θέματα άλλης θρησκείας υποπίπτοντας στο ατόπημα της Τουρκικής Δημοκρατίας, η οποία αμφισβητεί με αυθαιρεσίες θρησκευτικά δικαιώματα χριστιανών που ζουν στην Τουρκία.


Η διαδικασία εκλογής του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο διορισμός Καθολικών καρδιναλίων στην Τουρκία, οι διαδικασίες της αρμενικής Εκκλησίας, η σύνθεση του συμβουλίου των ραβίνων, η Οικουμενικότητα του Θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως δεν τίθενται στην πολιτική συζήτηση της Τουρκίας, διότι αφορούν αλλόθρησκούς και όχι μουσουλμάνους.


Το διοικητικό πλαίσιο βεβαίως προκύπτει από τον διάλογο διοίκησης και ετερόδοξων ομάδων, αλλά αλλόθρησκος ηγέτης δεν δικαιούται να παρεμβαίνει στις θρησκευτικές και δογματικές διαδικασίες της διαφορετικής θρησκείας.
Η Οικουμενικότητα του Θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως ορίσθηκε από Οικουμενική Σύνοδο και βεβαίως ο κ. Ερντογάν δεν μπορεί να ανατρέψει αυτή την πραγματικότητα, όσο και αν «παίζει μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον».
Η ποιμαντική καθοδήγηση που «από Θεού» έχει ανατεθεί στην Εκκλησία δεν επεκτείνεται και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα στα θέματα που ρυθμίζουν τόσο προοδευτικά η Συνθήκη της Λωζάννης, αλλά και το συμβατικό πλαίσιο που έχει προηγηθεί.

Ξεκάθαρη διαδικασία εκλογής

Η εμπειρία της κοινωνίας από τη διακονία των Μητροπόλεων της Θράκης συνολικά καταγράφεται ως ιδιαιτέρως θετική. Οι δράσεις που αναλαμβάνονται υπογραμμίζουν τη συνοχή και την αρμονική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων. Προγράμματα φιλανθρωπίας και κατασκηνώσεων δεν διαχωρίζουν τον λαό και η αποδοχή τους φέρει θετικό πρόσημο μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.


Με δεδομένη τη σημαντική προσφορά των Μητροπόλεων στη ζωή της Θράκης, πραγματικά ξενίζει η κοινή επιστολή μητροπολιτών του πνεύματος του Οικουμενικού Θρόνου με αναφορές σε χαλιφάτο, δικαιώματα μουσουλμάνων βουλευτών και απόψεις για τη διαδικασία που θα συμφωνηθεί μεταξύ Πολιτείας και μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών για την ανάδειξη του μουφτή που θα διορίσει στο υψηλό του λειτούργημα ο/η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.


Η επιτροπή θεολόγων, ιμάμηδων και ιεροδιδασκάλων που θα αξιολογεί τις υποψηφιότητες θα καταρτίζεται από όλους τους θεολόγους και τους ιμάμηδες των μουφτειών κάθε νομού. Στις κλειστές εργασίες της επιτροπής προφανώς και δεν θα συμμετέχουν χριστιανοί – υπογραμμίζω με ιδιαίτερη έμφαση το προνόμιο που επιφυλάσσεται σε κάθε θρησκεία όταν επιλέγει τον θρησκευτικό της ηγέτη.
Το αποτέλεσμα της απόλυτης θρησκευτικής διαδικασίας ανακοινώνεται διά της Περιφέρειας στο αρμόδιο υπουργείο Παιδείας και συντάσσεται το Προεδρικό Διάταγμα διορισμού του μουφτή με απόφαση του/της Προέδρου της Δημοκρατίας. Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών ο μουφτής αναλαμβάνει το έργο του και ως θρησκευτικός ηγέτης υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας. Ως ανώτατος δημόσιος υπάλληλος και ιεροδίκης υπάγεται στα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία.


Τόσο σύνθετη, αλλά και τόσο ξεκάθαρη διαδικασία ορίζεται από την Ελληνική Πολιτεία, που επιβάλλει τους νόμους με ισονομία και ισοπολιτεία έναντι όλων των πολιτών, χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις.
Με γνώση της διαφορετικότητας και ιδιαίτερο σεβασμό στη θρησκευτική διαφορά, το έργο της Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης προβλέπεται να καταλήξει στο πλαίσιο που θα αυξήσει την απορροφητικότητα προγραμμάτων, εθνικών και ευρωπαϊκών, που ενδιαφέρουν την Ανατολική Μακεδονία τη Θράκη, αλλά και κάθε πρόγραμμα που αφορά σε παραμεθόριες περιοχές.

Η διεθνής κοινότητα απορρίπτει τις τιμωρητικές συμπεριφορές

Διατρέχοντας τα διεθνή μέσα ενημέρωσης της προηγούμενης εβδομάδος, έντυπα και ηλεκτρονικά, διαπιστώνεται ότι, όταν τα συμφέροντα συγκλίνουν, οι πολιτικές άμβλυνσης των ακροτήτων διευκολύνονται προκειμένου να μην υπάρξουν απώλειες συμμάχων και εταίρων.


Εχέφρονες δρώντες και ορθολογικοί αναλυτές ποτέ δεν υποστήριξαν ότι οι σχηματισμοί στους οποίους συμμετέχουμε ή επιτυγχάνουμε τον τελευταίο καιρό και, κυρίως, τα σχήματα αμυντικών συμμαχιών συνάπτονται για να εκδιωχθεί η Τουρκία από το ΝΑΤΟ, να τιμωρηθεί από την Ε.Ε. ή να τεθεί υπό διεθνή στρατιωτική κηδεμονία με απόφαση του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Οι συνολικές εκφράσεις της διεθνούς κοινότητας απορρίπτουν τις τιμωρητικές συμπεριφορές, όπως ακριβώς απορρίπτουν και καταδικάζουν τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, την κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία καθώς και την απειλή casus belli που επαναλαμβάνεται εναντίον της Ελλάδος.


Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων και η προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων αποτελεί ευθύνη των κυβερνήσεων, οι οποίες επικοινωνούν με την κοινωνία των πολιτών διατηρώντας συνεχή την επαφή με το σύνολο του εκλογικού σώματος, ώστε ακόμη και κοινή επιστολή με το βάρος της προσωπικότητας των μητροπολιτών της Θράκης να αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο της ουσιαστικής εξωτερικής πολιτικής και όχι των εξάρσεων τιμωρητικών απαιτήσεων, που μας απομακρύνουν από τις συνολικές γεωστρατηγικές επιδιώξεις της χώρας και των συμμάχων μας.
«Συν Αθηνά και χείρα κίνει», για να μην καταλήξουμε στο συμπέρασμα «τα μωρά του κόσμου εξελέξατο ο Θεός ίνα τους σοφούς καταισχύνει».

*Ο δρ Θεόδωρος Ι. Θεοδώρου είναι πρέσβης επί τιμή, γενικός διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΧΑ, www.moha.center

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Πληροφορίες για αγνοούμενο στο Πικέρμι

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: «Φούσκωσε» επικίνδυνα ο Ιλισσός (Photos/Video)

Κακοκαιρία: Έρχεται δύσκολη νύχτα – Στον ρυθμό του «Μπάλλου» και την Παρασκευή η Ελλάδα (Photos/Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα