Μοσκοβισί σε Παπαδημούλη: Ετσι θα γίνουν οι αλλαγές στην αγορά εργασίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κομισιόν "θα εγγυηθεί ότι θα γίνουν απόλυτα σεβαστές οι δεσμεύσεις της κοινοτικής νομοθεσίας" στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων", υπογραμμίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικα με την διαδικασία εκσυγχρονισμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ,

η απάντηση του κ. Μοσκοβισί είναι εξαιρετικά γενικόλογη και αποφεύγει να δώσει λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο η Κομισιόν "θα εγγυηθεί ότι θα γίνουν απόλυτα σεβαστές οι δεσμεύσεις της κοινοτικής νομοθεσίας" στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο η Κομισιόν στην απάντησή της σημειώνει πως η διαδικασία επανεξέτασης των συλλογικών συμβάσεων, των απεργιακών κινητοποιήσεων και των συλλογικών απολύσεων, "θα επωφεληθεί από διδάγματα άλλων χωρών και θα πραγματοποιηθεί με σκοπό την επίτευξη βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης για την επίτευξη των στόχων ανταγωνιστικότητας, απασχόλησης και κατανομής του εισοδήματος."

Ο Π. Μοσκοβισί συνεχίζει λέγοντας πως είναι σημαντική η "επίτευξη συναντίληψης σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά εργασίας και συντονισμού των προσπαθειών προσαρμογής σε ολόκληρη την οικονομία" ενώ επιπλέον δηλώνει πως η Κομισιόν "είναι δεκτική σε προσπάθειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την αντιπροσωπευτικότητα των κοινωνικών εταίρων και να δημιουργήσουν υποστηρικτικούς θεσμούς κοινωνικού διαλόγου σε διάφορα επίπεδα".

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει με ερώτησή του προς την Κομισιόν το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του Ελληνικού Προγράμματος, καθώς και το θέμα της εφαρμογής των βέλτιστων διεθνών και ευρωπαϊκών πρακτικών.

Επικαλούμενος τις δεσμεύσεις των ευρωπαϊκών συνθηκών καθώς και την Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, ο κ. Παπαδημούλης ρωτάει την Κομισιόν για το ποια είναι η επίσημη θέση της αναφορικά με το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα καθώς και ζητάει πληροφορίες για τις βέλτιστες πρακτικές συλλογικών διαπραγματεύσεων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής καταλήγει ρωτώντας τον Αρμόδιο Επίτροπο, "με ποιο τρόπο θα συμμετέχουν οι κοινωνικοί εταίροι στις διαδικασίες ανάλυσης και εκσυγχρονισμού της ελληνικής αγοράς εργασίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων".

Αναλυτικά η απάντηση του Πιερ Μοσκοβισί έχει ως εξής:

Το Μνημόνιο Συνεννόησης του Αυγούστου 2015 προβλέπει μια διαδικασία διαβούλευσης για την επανεξέταση ορισμένων από τα πλαίσια της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των συλλογικών απολύσεων, των απεργιακών κινητοποιήσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η επανεξέταση θα διεξαχθεί από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων και θα λάβει υπόψη τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας στο μέλλον. Θα επωφεληθεί από διδάγματα άλλων χωρών και θα πραγματοποιηθεί με σκοπό την επίτευξη βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης για την επίτευξη των στόχων ανταγωνιστικότητας, απασχόλησης και κατανομής του εισοδήματος.

Στη διαδικασία διαβούλευσης θα συμμετάσχουν τόσο ελληνικές και ευρωπαϊκές οργανώσεις κοινωνικών εταίρων, όσο και σχετικοί διεθνείς οργανισμοί, όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και ο ΟΟΣΑ.

Η επανεξέταση μπορεί επίσης να συμβάλει στην τροφοδότηση ενός πλαισίου για πιο εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Η εύρυθμη λειτουργία των σχέσεων των κοινωνικών εταίρων είναι σημαντική για τη δημιουργία πνεύματος ευθύνης όσον αφορά την εν γένει λειτουργία της αγοράς εργασίας.

Προσφέρει επίσης δυνατότητες για την επίτευξη συναντίληψης σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά εργασίας και συντονισμού των προσπαθειών προσαρμογής σε ολόκληρη την οικονομία. Η Επιτροπή είναι δεκτική σε προσπάθειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την αντιπροσωπευτικότητα των κοινωνικών εταίρων και να δημιουργήσουν υποστηρικτικούς θεσμούς κοινωνικού διαλόγου σε διάφορα επίπεδα.

Πιερ ΜοσκοβισίΔημήτρης Παπαδημούληςσυλλογικές διαπραγματεύσειςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα