Μητσοτάκης για πρόταση δυσπιστίας: Έμφαση σε εθνικά ζητήματα και οικονομία, με… τζούρα Βενεζουέλας

Η δεδομένη –όπως άλλωστε αποδείχθηκε- καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, επέτρεψε στον πρωθυπουργό κατά την ομιλία που έκλεισε τη συζήτηση στη Βουλή να «απλώσει» τη θεματολογία του σε διάφορους τομείς και να μην περιοριστεί στο ζήτημα των υποκλοπών, που αποτέλεσε την «αιχμή του δόρατος» της αντιπολίτευσης.

Οι επιστολές και τα ονόματα

Αυτό δεν σημαίνει

ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε στο επίμαχο ζήτημα. Αντιθέτως, επιχείρησε από την αρχή της ομιλίας του να θέσει το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινούταν, καθώς, αφού επισήμανε ότι η επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, είναι απόρρητη, ζήτησε να μάθει αν στο περιεχόμενό αυτής που έλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υπήρχαν ονόματα, ισχυριζόμενος ότι σε αυτή που έλαβε ο ίδιος ονόματα δεν υπήρχαν.

Μάλιστα, ακολούθησε και διάλογος, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι το έγγραφο που έλαβε από τον κ. Ράμμο αφορούσε σε ερώτημα που του είχε θέσει περί παρακολουθήσεων συγκεκριμένων προσώπων. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι στην επιστολή που έλαβε ο ίδιος δεν υπήρχαν ονόματα, ενώ τόνισε ότι οι επισυνδέσεις ήταν νόμιμες, όπως παραδέχθηκε και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ.

Παράλληλα, αναφερόμενος στα «ρυπαρά δίκτυα», για τα οποία μιλά η κυβέρνηση, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, διερωτώμενος γιατί ο ίδιος γνωρίζει ονόματα φερόμενων ως παρακολουθούμενων ενώ ο ίδιος δεν τα ήξερε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εσωτερική πληροφόρηση, ενδεχομένως από άτομα εντός της ΕΥΠ ή και από την ΑΔΑΕ, ενώ επισήμανε ότι στο τέλος της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι παρακολουθήσεις έγιναν από κακούργημα πλημμέλημα, αναφερόμενος στις υποκλοπές που έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, αλλά στις περιπτώσεις Σαγιά και Πιτσιόρλα.

Καλογρίτσας και… Βενεζουέλα

Ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα απευθύνθηκα στον ελληνικό λαό. Οι απόψεις μου κρίνονται όπως και οι δικές σας. Εγώ δεν κρύβομαι κ. Τσίπρα και δεν έχω πάθει αφωνία, εσείς δεν είπατε κουβέντα για τις βαλίτσες με τα λεφτά από τον Καλογρίτσα στον ΣΥΡΙΖΑ», ζήτημα στο οποίο επανήλθε λίγο αργότερα, καλώντας τον Α. Τσίπρα να απαντήσει αν εξακολουθεί να καλύπτει τον κ. Παππά για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και διερωτώμενος «πού πήγαν τα λεφτά του εκλεκτού σας κατασκευαστή Χρήστου Καλογρίτσα; Έρχεται ο κ. Καλογρίτσας και λέει στη Βουλή, επί λέξει, για να το ακούσει και ο “βαρύς” κ. Πολάκης: Πολάκη μην φωνάζεις, είσαι βουλευτής με το κόμμα που με έφαγε τα λεφτά, είσαι βουλευτής με τα λεφτά μου. Γιατί δεν κάνετε μήνυση τώρα στον κ. Καλογρίτσα. Εσείς ο βαρύς μάγκας κάνετε του μήνυση αν είναι ψέμα όλα αυτά. Πού πήγαν τα λεφτά θα μάθουμε;».

Ιδιαίτερη, δε, εντύπωση προκάλεσε η πρόκληση του πρωθυπουργού προς τον ΣΥΡΙΖΑ «να μας εξηγήσετε τη σχέση σας και με τον κ. Καλογρίτσα, και με τον κ. Αρτεμίου και με τη Βενεζουέλα. Αλήθεια μπορείτε να διαβεβαιώσετε το Κοινοβούλιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε ποτέ χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα;». Υπενθυμίζεται ότι το όνομα του Αρτέμη Αρτεμίου έχει επανέλθει στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα, λόγω της δίκης των κ.κ. Παππά και Καλογρίτσα στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Η «μικρή Μαρία»

Κατά τα λοιπά, όπως είχε γράψει και το «Π», ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να «δώσει εξηγήσεις και μια δημόσια συγγνώμη για το διασυρμό της πατρίδας για το διασυρμό με τον δήθεν θάνατο της μικρής Μαρίας, όταν συμμετείχατε με τα στελέχη σας στον πρωτοφανή διασυρμό, όταν σας είχε διαβεβαιώσει ο υπουργός ότι δεν υπήρχε μικρή Μαρία», διερωτώμενος δηκτικά αν «το καταλαβαίνετε ότι παίζετε το παιχνίδι της Τουρκίας; Είστε αφελής ή είστε επικίνδυνος», αλλά και σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ήξερε εξαρχής ότι δεν υπήρχε «μικρή Μαρία» επειδή, όπως είπε έχει μυστικές υπηρεσίες που λειτουργούν.

Περί άμυνας

Απαντώντας, δε, στις αναφορές του Α. Τσίπρα περί αμυντικών προγραμμάτων, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «είμαι υπερήφανος που προΐσταμαι μία κυβέρνησης που θωρακίζει τη χώρα. […] Δεν βλέπετε το γείτονά μας απέναντι; Πού νομίζετε ότι είμαστε, στο Λουξεμβούργο; Και αφήνετε άθλια υπονοούμενα κάνοντας συγκρίσεις με άλλες εποχές. Αν ψάχνετε συνοδοιπόρους του Τσοχατζόπουλου στο δικό σας κόμμα είναι» προσθέτοντας ότι «αν θυμηθούμε την κατάσταση των ναυπηγείων της χώρας, αυτή η κυβέρνηση έσωσε και τον Σκαραμαγκά και την Ελευσίνα και έδωσε χιλιάδες θέσεις εργασίας» καθώς και ότι «είπατε τάχα δεν ενισχύουμε την εθνική μας αμυντική βιομηχανία. Επισκέφτηκα την ΕΑΒ. Την είχατε διαλύσει την ΕΑΒ κ. Τσίπρα. Και μόλις πριν από τρεις ημέρες το πέμπτο F-16 Viper πέταξε για τα Χανιά».

Περί οικονομίας

Τέλος, για τον τομέα της οικονομίας, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «επί υπουργίας Τσακαλώτου η ανάπτυξη ήταν 0,5%, ουραγοί στην ΕΕ. Το κατάλαβαν οι Έλληνες στο πετσί τους. Πόση είναι η ανάπτυξη τα τέσσερα χρόνια που κυβερνούμε εμείς; Διπλάσια και ενίοτε τριπλάσια του μέσου όρου της Ευρώπης», επισημαίνοντας ότι «στις εξαγωγές μας έχουμε φτάσει στο 40% του ΑΕΠ. Η ελληνική οικονομία μετατρέπεται σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή και ύστερα από 11 συνεχόμενες αναβαθμίσεις – ας πει κάποιος στην εκπρόσωπό σας ότι τις αναβαθμίσεις τις καθορίζουν οι διεθνείς οίκοι – είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το τελικό βήμα και να ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα», αλλά και σχολιάζοντας δηκτικά ότι «μιας και επιλέξατε να αναφερθείτε στο περίφημο “μαξιλάρι”, αποτελούσε το ενέχυρο ων δανειστών έναντι της δικής σας αναξιοπιστίας. 37 δισ.; 40 δισ. είναι σήμερα και δεν είναι “μαξιλάρι”, αλλά τα αποθεματικά του ελληνικού δημοσίου».

Διαβάστε επίσης:

Κουτσούμπας: Η πραγματική μομφή που σας πονάει είναι μέσα στους αγώνες του λαού και την καταθέτει μόνο το ΚΚΕ

Τηλεοπτικές άδειες: Ομόφωνα αθώοι Λευτέρης Κρέτσος και Ιωάννης Καλογρίτσας

Πρόταση δυσπιστίας: «Βαρύ έγκλημα κατά της Δημοκρατίας οι υποκλοπές» είπε η Σοφία Σακοράφα

Keywords
Τυχαία Θέματα