Μητσοτάκης για έκθεση Κομισιόν: Ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας

Με ανάρτησή του στο facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στα συμπεράσματα της 14ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν που αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να επιτύχει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκαλούνται από τις οικονομικές επιπτώσεις των νέων κυμάτων της πανδημίας καθώς και από τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ο

Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Η νέα Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα αποτελεί ένα ακόμη βήμα προόδου της χώρας. Η ελληνική οικονομία αξιολογείται θετικά για 10η συνεχή φορά στο διάστημα που κυβερνά η Νέα Δημοκρατία. Αρχικά για τον τρόπο που αμύνθηκε στην πανδημία. Και, τώρα, για τη δράση της απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, την πρόωρη απελευθέρωση από τα δάνεια του ΔΝΤ και τις αναβαθμίσεις των διεθνών οίκων, η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Και καθιστά, πλέον, εφικτό τον εθνικό στόχο η πατρίδα μας να ενταχθεί στην επενδυτική βαθμίδα το 2023. Κλείνει, έτσι, οριστικά μία πολυετής οικονομική δοκιμασία.

Οι κοινές προσπάθειες πολιτών και Πολιτείας αποδίδουν. Και η διεθνής αναγνώριση μας δίνει κουράγιο να επιμείνουμε στην προστασία της κοινωνίας και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Χωρίς πανηγυρισμούς, αλλά με αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης. Με σκληρή και μεθοδική δουλειά. Παρά τη δύσκολη συγκυρία, η Ελλάδα αλλάζει και βαδίζει μπροστά με αυτοπεποίθηση. Συνεχίζουμε!» καταλήγει στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός.

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα έπειτα από πολλές διαδοχικές κρίσεις

Η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα έπειτα από πολλές διαδοχικές κρίσεις, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Επίσης, σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία επιδεικνύει «ισχυρές αντοχές και διαθέτει ισχυρή δυναμική» κάνοντας αναφορά στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε:

«Συζητάμε σήμερα και αύριο στο Eurogroup και το Ecofin εν μέσω νέων κρίσεων, νέων ευρωπαϊκών προκλήσεων, εξωγενών προκλήσεων, το παρόν και το μέλλον των ευρωπαϊκών οικονομιών. Ευρωπαϊκές οικονομίες οι οποίες πλήττονται σημαντικά, από την υγειονομική κρίση, από την ενεργειακή κρίση και κατά συνέπεια από έναν πολύ υψηλό πληθωρισμό. Πλήττεται και η ελληνική οικονομία. Η ελληνική οικονομία όμως επιδεικνύει ισχυρές αντοχές και διαθέτει μεγάλη δυναμική, κάτι που καταδεικνύεται σε όλες τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που σήμερα συζητάμε, καθώς και στην 14η έκθεση ενισχυμένη εποπτείας. Αυτές οι εκθέσεις καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης το 2022, θα έχει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων το 2022 και το 2023 έχει διπλασιάσει τις εξαγωγές της και συνεχίζει να συρρικνώνει την ανεργία. Σ’ αυτό το περιβάλλον, σ’ αυτό το πλαίσιο δρομολογείται το καλοκαίρι και η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Αυτή η εξέλιξη μαζί με την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, που οφείλονται στην ενδεδειγμένη οικονομική πολιτική από την παρούσα κυβέρνηση την τελευταία τριετία, αναδεικνύουν ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Επιστρέφει έπειτα από πολλές διαδοχικές κρίσεις, με δυναμισμό, με αυτοπεποίθηση και με υπευθυνότητα».

Υπενθυμίζεται ότι η 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δόθηκε στη δημοσιότητα θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την αποδέσμευση ποσού ύψους 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, από το Eurogroup. Το ποσό αυτό αφορά την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα την επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ANFAs και SNPs) κ.α. 

«Μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη το 2021, η ανάκαμψη μετά την πανδημία πρόκειται να συνεχιστεί το 2022 με κάπως ασθενέστερο ρυθμό, καθώς επηρεάζεται από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας και τον οικονομικό αντίκτυπο της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, εν μέσω παρατεταμένης αβεβαιότητας που σχετίζεται με την πανδημία», αναφέρει η έκθεση.

Διαβάστε επίσης:

Στη Μάλτα ο Κώστας Αρβανίτης – Συμμετέχει σε αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Στο 50% η ενσωμάτωση για την Κεντρική Επιτροπή – Ποιοι προηγούνται

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Ούτε ανασχηματισμός, ούτε πρόωρες εκλογές…

Keywords
Τυχαία Θέματα