Μητσοτάκης από τη Βαλένθια: Πυλώνες σταθερότητας η Νέα Δημοκρατία και το ΕΛΚ

Το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας έφερε σε πρώτο πλάνο ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του ΕΛΚ στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «έχουμε συγκεντρωθεί εδώ στη Βαλένθια σε καιρούς αβεβαιότητας και ασυνέχειας και νομίζω ότι κατά τη διάρκεια αυτών των καιρών η σταθερότητα που προσφέρει το Eυρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα γίνεται εξαιρετικά σημαντική. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για το κόμμα του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι. Η Νέα Δημοκρατία φυσικά αποτελεί πυλώνα πολιτικής σταθερότητας και παραγωγό οικονομικής ευημερίας για τη δική μου χώρα, για την Ελλάδα».

Ταυτόχρονα – στο πλαίσιο των… απορρυθμίσεων που έχει φέρει η αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο – είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να μην είναι πια ένα εργοστάσιο νέων κανόνων και να αρχίσει να είναι ένα εργαστήριο ανάπτυξης, αναφέροντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις πραγματικά φέρνουν ευημερία. Πάρτε το παράδειγμα της δικής μου χώρας, της Ελλάδας. Έχουμε ήδη καταφέρει ένα μεγάλο μετασχηματισμό. Ήμασταν το αποπαίδι της κρίσης πριν από δέκα έτη και τώρα είμαστε μια χώρα η οποία βρίσκεται μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών στην Ευρώπη».

Ταυτόχρονα, και μιλώντας για τα σχέδια για την ενίσχυση της άμυνας της «γηραιάς ηπείρου», ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «πάντοτε ως Ελλάδα ήταν ένθερμος υποστηρικτής της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης εντός του ΝΑΤΟ. Το έχουμε πράξει εδώ και έτη. Η Ελλάδα δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕΠ της στο κομμάτι της άμυνας, ακόμη και κατά τους χαλεπούς καιρούς της κρίσης χρέους. Τώρα δαπανούμε πάνω από το 3% του ΑΕΠ μας στην άμυνα. Δεσμευόμαστε για 25 δισ. ευρώ τα επόμενα έτη για να εφαρμόσουμε τον πιο δραστικό μετασχηματισμό στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Και φυσικά καλωσορίζουμε τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής για την δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου».

Εντούτοις, για τις σχέσεις Ευρώπης – ΗΠΑ, ο Κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Δυο λόγια σχετικά με τις σχέσεις μας με τον φίλο μας από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Είμαι ένθερμος υποστηρικτής και πιστεύω ότι οι δεσμοί μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης είναι πάρα πολύ σημαντικοί και δεν θα σπάσουν».

Επίσης επισήμανε ότι «ενώ ενδυναμώνουμε την άμυνά μας, πρέπει ταυτόχρονα να αδράξουμε την ευκαιρία στον μεταβαλλόμενο μας κόσμο. Μια μεγάλη γεωπολιτική ευθυγράμμιση λαμβάνει χώρα, νέες δυνάμεις αναδύονται. Οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες αλλάζουν και αυτό δημιουργεί μια φοβερή ευκαιρία έτσι ώστε η Ευρώπη να μπορέσει να εμπλέκει με τον παγκόσμιο Νότο, για νέες εμπορικές συμφωνίες, για να διαμορφώσει εταιρικές σχέσεις με παίκτες οι οποίοι εκτιμούν την πρόσβαση στις αγορές, αλλά ταυτόχρονα εκτιμούν τους δικούς μας κανόνες και αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα του αμοιβαίου σεβασμού, της συνεργασίας και της κοινής ευημερίας».

«Η Ινδία, για παράδειγμα, είναι μεγάλος παίκτης, παίκτης κλειδί και καλωσορίζω την πρωτοβουλία της Ούρσουλα, που επισκέφθηκε μαζί με το Κολέγιο των Επιτρόπων, την πρωτεύουσα της Ινδίας, για να σηματοδοτήσει τη σπουδαιότητα αυτής της σημαντικής εταιρικής σχέσης που οικοδομούμε», είπε, για να προσθέσει ότι «η Ελλάδα, χάρη στη γεωστρατηγική της θέση, είναι η πύλη της Ινδίας προς την ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε έργα που συνδέονται με την Ινδία, τη Μέση Ανατολή, τον οικονομικό αυτό διάδρομο, έργα μετασχηματιστή που μπορούν να αλλάξουν τους παγκόσμιους δρόμους εμπορίου και να αδράξουμε μια γεωπολιτική ευκαιρία».

Συναντήσεις

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Σουηδό ομόλογό του, Ουλφ Κρίστερσον, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και το ζήτημα της έκθεσης των ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον πρωθυπουργό να κάνει ειδική αναφορά στα εργαλεία που έχει αναπτύξει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο και να τονίζει ότι η ΕΕ πρέπει να βρει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα αφενός στο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις πλατφόρμες και τις εταιρείες τεχνολογίας και αφετέρου την ανάπτυξη της καινοτομίας.

Επίσης, συναντήθηκε με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τεχνολογική Αυτάρκεια, Ασφάλεια και Δημοκρατία, Χένα Βιρκούνεν, την οποία ενημέρωσε για την ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη, το ανθρώπινο ταλέντο και το δυναμικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα αυτό και τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ενός πλαισίου δεοντολογίας και ασφάλειας ως προς τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα προστατεύει τους χρήστες, αλλά ταυτόχρονα δεν θα περιορίζει την καινοτομία και την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Τέλος, ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε ακόμη με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, με την οποία συζήτησαν θέματα ευρωπαϊκής ατζέντας και ευρωπαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Διαβάστε επίσης

Τέμπη: Δικογραφία «μαμούθ» 10.000 σελίδων στη Βουλή, άρχισαν να την εξετάζουν τα κόμματα (video)

Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Κωνσταντινούπολη – Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Νίκος Παππάς: «Το αίτημα Σπίρτζη να ελεγχθεί, μπλοκάρει ένα “μοντέλο Τριαντόπουλου” για Καραμανλή»

Keywords