Μικροπολιτική ταύτιση ΝΔ με τους «ακραίους» της Εκκλησίας βλέπει το Μαξίμου

Kόντρα και με ΚΙΝΑΛΛ για ΣημίτηΠολιτική

Συνεχίζονται οι «ιερές» κόντρες κυβέρνησης - ΝΔ ενώ στο πλάνο μπαίνει και η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΚΙΝΑΛ με αφορμή το άνοιγμα των λογαριασμών του Σημίτη.

Χθες στα ύψη ανέβηκε το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ με αφορμή δημοσιεύματα που έφεραν τον αρχηγό της ΝΔ

Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο μια μέρα πριν τις ανακοινώσεις για τη Συμφωνία Κράτους - Εκκλησίας στο Μαξίμου (6η Νοεμβρίου). Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα («Αυγή», «Εφημερίδα των Συντακτών», «Documento» στη συνάντηση ο πρόεδρος της ΝΔ όχι μόνο ενημερώθηκε για τη συμφωνία αλλά επιχείρησε να αποτρέψει την υλοποίησή της στην παρούσα φάση υπό στο σκεπτικό ότι ο Τσίπρας είναι «άθεος» επομένως θα ήταν προτιμότερο να προχωρήσει με μια κυβέρνηση ΝΔ και τον ίδιο πρωθυπουργού που είναι «χριστιανός».

Από την Πειραιώς επιβεβαίωναν μεν τη συνάντηση διέψευδαν δε ότι έγινε ενημέρωση για τη συμφωνία. Στο μεταξύ και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «τέτοια συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη και με αυτό το περιεχόμενο δεν υπήρξε ποτέ» - κάτι που από άλλους ερμηνεύτηκε ως διάψευσης της συνάντησης, και από άλλους ως διάψευση του περιεχομένου της ότι δηλαδή δεν υπήρξε συζήτηση για «πάγωμα» της συμφωνίας προκειμένου να την εφαρμόσει αργότερα η ΝΔ.

Το Μαξίμου με ανακοίνωσή του πάντως αμφισβήτησε τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ που υποστήριξαν ότι στις «μυστικές» συναντήσεις που είχαν ο πρώτος με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ο δεύτερος με τον πρόεδρο της ΝΔ προ των ανακοινώσεων της συμφωνίας το θέμα δεν συζητήθηκε. «Ου ψευδομαρτυρήσεις» ήταν η σχετική παραίνεση από το Μαξίμου.

Από το επιτελείο του πρωθυπουργού επιμένουν στο μεταξύ πως η συμφωνία θα προχωρήσει στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος Τσίπρα - Ιερώνυμου, αλλά και στη βάση της ανακοίνωσης της Παρασκευής μετά την Ιερά Σύνοδο ότι για το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών θα αποφασίσει η Πολιτεία. Από την άλλη έχοντας γνώση του παρασκηνίου σηκώνουν τους τόνους απέναντι στη ΝΔ διότι θεωρούν ότι βρίσκεται σε συντονισμό με τους «σκληρούς» ιεράρχες προκειμένου να εμποδιστεί η συμφωνία.

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά το μέτωπο με το Κίνημα Αλλαγής , μέτωπο το οποίο βάθυνε με το άνοιγμα των λογαριασμών Σημίτη για τη διερεύνηση του σκανδάλου C4I, η χθεσινή συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προς στήριξη απέναντι στο αποκαλούμενο «δόγμα Πολάκη» (που θεωρούν στο ΚΙΝΑΛ ότι εφαρμόζει η κυβέρνηση)έδωσε συνέχεια στην κόντρα των δύο πλευρών.

«Ματαιοπονούν. Θα μείνουν με τη λάσπη στα χέρια. Θα μας βρουν μπροστά τους» τόνισε μετά τη συνάντηση με τον Κώστα Σημίτη η Φώφη Γεννηματά ενώ σε άτυπη ενημέρωση που ακολούθησε υποστηρίχθηκε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αναβιώσει το «βρώμικο 89» για προεκλογικούς σκοπούς.

Στα παραπάνω απάντησε ο Σκουρλέτης ερωτηθείς σε ραδιοφωνική του συνέντευξη: «βρίσκω θλιβερό για την ίδια τη σημερινή πολιτική παρουσία, τόσο της κ. Γεννηματά όσο και του ΚΙΝΑΛ, ενώ βγαίνουν στη δημοσιότητα συνεχώς υποθέσεις που αφορούν την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και σχετίζονται με ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς, αντί να έχει μια στάση αυτοκριτικής, αντί να τοποθετηθεί με ευθύτητα απέναντι στα όσα χαρακτήρισαν το πολιτικό σύστημα και σε πολύ μεγάλο βαθμό οδήγησαν στην κοινωνική και οικονομική χρεωκοπία που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια, προσπαθεί με ευφυολογήματα και με τέτοιου είδους διατυπώσεις, να πει πράγματα τα οποία το μόνο που δεν δείχνουν είναι μια διάθεση ουσιαστικής αυτοκριτικής για ευθύνες αυτού του χώρου για το πολύ πρόσφατο παρελθόν».

Στο ερώτημα για τα περιθώρια συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής δεδομένης της κριτικής που του ασκεί η κυβέρνηση ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε αφενός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απευθύνεται στο ΚΙΝΑΛΛ για συνεργασία όσο δεν επαναπροσδιορίζει τη στρατηγική του καθώς όπως τόνισε «υιοθετεί, ουσιαστικά, στα λόγια μια πολιτική ίσων αποστάσεων, αλλά στην πράξη να προετοιμάζει το έδαφος μιας νέας συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη».

ΚυβέρνησηΚΙΝΑΛΚόντραΕκκλησίαΣημίτηςΝέα ΔημοκρατίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα