«Μη διαχειρίσιμο» το προσφυγικό για την κυβέρνηση

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Είναι γεγονός ότι ένα αξιοσημείωτο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, σε περιόδους ή σε ζητήματα κατά τα οποία νιώθει ότι απειλείται η εθνική ταυτότητα και κυριαρχία, ενεργοποιεί τα πιο συντηρητικά του αντανακλαστικά. Δυστυχώς για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε αυτόν τον αγώνα, που δεν είναι άλλος από τη διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών στο εσωτερικό, το γκολ είναι από τα αποδυτήρια, και φροντίζουν γι’ αυτό και αρκετά «γαλάζια» στελέχη που υιοθετούν στάση και επιχειρήματα πολύ πιο... δεξιά.

Το

πρόβλημα για τον πρωθυπουργό στην παρούσα φάση είναι πολυμέτωπο, και το χειρότερο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι μοιάζει να έχει βρει την κυβέρνηση στον ύπνο. Όσο και αν αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές από τις αρχές του καλοκαιριού (αυτό είναι ένα από τα κύρια επιχειρήματα), η Μόρια δεν δημιουργήθηκε σε μία μέρα. Τα «καζάνια» που βράζουν είναι πολλά, και όλοι θεωρούν ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους.

Οι νησιώτες που δεν αντέχουν άλλο (ανεξάρτητα από τα κονδύλια που έχουν ενισχύσει σημαντικά τις τοπικές κοινωνίες, τα ΚΥΤ στα όρια ασφυξίας είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα), ενώ οι κάτοικοι στην ενδοχώρα, και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, βγαίνουν στους δρόμους και κάνουν μπλόκα φοβούμενοι μην μετατραπεί ο τόπος τους σε νέα Μόρια ή μήπως επέλθει μείωση του τουρισμού ή οτιδήποτε άλλο εξαιτίας όσων θα μένουν στα ξενοδοχεία.

«Το πρόβλημα στα νησιά είναι εκρηκτικό. Έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης» ήταν η δραματική έκκληση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη μιλώντας στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με αυτές τις δυο φράσεις περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί, ενώ υποστήριξε ότι, ακόμα και αν ο μηχανισμός ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε κινητοποιηθεί, «δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί αυτό το τσουνάμι ανθρώπων», τονίζοντας πως δεν είναι ζήτημα «αλληλεγγύης» προς την Ελλάδα αλλά «κανόνων» που πρέπει να εφαρμόζονται.

«Εθνικής σημασίας»

Το νομοσχέδιο για το άσυλο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή θεωρείται ένα πρώτο εργαλείο από την κυβέρνηση για τη διαχείριση του ζητήματος, ωστόσο η σύγχυση είναι εμφανής. Το επιχείρημα ότι πρόκειται για «μεταναστευτικό» φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκε γρήγορα, και πλέον τα κυβερνητικά στελέχη μιλούν για μεταναστευτικό / προσφυγικό, που είναι «ζήτημα εθνικής σημασίας», όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Στέλιος Πέτσας, άλλωστε, διαβεβαίωσε ότι οι μετακινήσεις στην ενδοχώρα δεν είναι αθρόες, αλλά οι πρόσφυγες και μετανάστες θα αντιπροσωπεύουν το 1% του πληθυσμού σε κάθε νομό. Επιπλέον, σημείωσε ότι ενισχύονται οι υποδομές και οι υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της έκτακτης φιλοξενίας.

Ενώ υπογράμμισε ότι προωθείται, επίσης, η κατασκευή νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο. «Να ξέρουν, δηλαδή, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο, ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο την επιστροφή τους», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Πέτσας τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες «υλοποιήθηκε ένα ακόμη σημαντικό κύμα μεταφοράς 1.100 προσφύγων από τα νησιά μας στην ενδοχώρα. Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο, ολοκληρώθηκαν μεταφορές της τάξεως των 6.500 ατόμων, καθώς άμεση προτεραιότητά μας είναι η αποσυμφόρηση των νησιών του Αν. Αιγαίου».

Και μιλώντας για τον στόχο που θέτει η κυβέρνηση σημείωσε πως αυτός «είναι να μεταφερθούν άλλα 4.000 άτομα με προσφυγικό προφίλ, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου», αναφέροντας πως αποτελεί ξεκάθαρη εντολή του πρωθυπουργού να είναι δίκαιη η κατανομή των ανθρώπων που μεταφέρονται από τα νησιά σε όλη τη χώρα.

«Οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών είναι σε έναν βαθμό δικαιολογημένες, από την άλλη πλευρά όμως όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν στο πετσί τους τι θα πει προσφυγιά και ξεριζωμός. Αγκαλιάζουν ανθρώπους με προσφυγικό προφίλ, όπως είναι κατά τεκμήριο οι άνθρωποι που μετακινούνται για την αποσυμφόρηση των νησιών στην ενδοχώρα» τόνισε ο Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος και σε παρανοήσεις.

Άλυτο πρόβλημα

Το ζήτημα, πάντως, είναι ότι δύσκολα το Μαξίμου θα καταφέρει να πείσει και τις φωνές μέσα στη Ν.Δ. που «χαϊδεύουν» αυτά τα αντανακλαστικά (και με κεκτημένη προεκλογική ταχύτητα για τις πιο δεξιές ψήφους), που εκδηλώνονται με σημαίες, ακόμα και με στολές αρχαίων Μακεδόνων και ασπίδες. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι αυτό θα είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν την άτυπη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας που συγκαλεί για το Σάββατο ο Μητσοτάκης και η οποία θα πραγματοποιηθεί σε πολυτελές ξενοδοχείο στο Καβούρι.

Η στάση και τα όσα υποστηρίζουν το τελευταίο διάστημα «γαλάζιοι» βουλευτές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει ενοχλήσει το Μαξίμου, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το ζήτημα του προσφυγικού / μεταναστευτικού αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» και πρόβλημα χωρίς λύση, μέχρι αυτή τη στιγμή, για την κυβέρνηση της Ν.Δ. «Οτιδήποτε ρίχνει λάδι στη φωτιά είναι άστοχο και δεν έχει καμία θέση σε αυτή τη συγκυρία στον δημόσιο διάλογο» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, στέλνοντας μήνυμα και στους βουλευτές της Ν.Δ.

Ενδεικτικό, πάντως, του κλίματος που διαμορφώνεται εντός της «γαλάζιας» παράταξης είναι τα όσα υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου για τη Λέσβο. Σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις τόνισε ότι «υπάρχει και μία ανησυχία γιατί αλλοιώνεται ο πληθυσμός, καθώς έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι μετανάστες» και πρόσθεσε ότι το νησί κινδυνεύει να γίνει νέα Ροδόπη.

Την ίδια στιγμή, το «μπάρμπεκιου πάρτι - διαμαρτυρία κατά της λαθρομετανάστευσης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης κοντά στο χοτ σποτ» που θέλουν να στήσουν οι «Ενωμένοι Μακεδόνες» την Κυριακή προκάλεσε σφοδρή σύγκρουση κατά τη διάρκεια συνεδρίασης Επιτροπής στη Βουλή μεταξύ του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Γιαννούλη, που το κατήγγειλε, και του βουλευτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Κυρανάκη, που σχολίασε ότι κανένας υπήκοος τρίτης χώρας δεν μπορεί να έρθει και να επιβάλει τους δικούς του κανόνες, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει καμία ξεκάθαρη ρατσιστική φιέστα. Μάλιστα, ο βουλευτής της Ν.Δ. φρόντισε να δώσει συνέχεια μέσω των social media, ανεβάζοντας κάποιες ώρες αργότερα φωτογραφία από ταβέρνα στην οποία φαίνεται να τρώει χοιρινά σουβλάκια.

«Άδειασμα» από Ντόρα

Στο σκηνικό της εσωκομματικής κόντρας που πάει να φουντώσει μπορεί να προστεθεί και το εντυπωσιακό «άδειασμα» που επιφύλαξε στον Κωνσταντίνο Κυρανάκη και στον Θάνο Πλεύρη η Ντόρα Μπακογιάννη. Μία ημέρα μετά τις τοποθετήσεις των δυο «γαλάζιων» βουλευτών, η Μπακογιάννη, μιλώντας στον Alpha, δήλωσε:

«Μια ανύπαρκτη οργάνωση, η οποία ζητά πέντε λεπτά δημοσιότητας, δημιουργεί μείζον θέμα, το οποίο δεν έχει διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα κόμματα αλλά ανάμεσα στους ανθρώπους. Η ανθρωπιά, η λεβεντιά, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στον αδύνατο δεν νομοθετούνται. Δεν υπάρχει νόμος που να σε κάνει άνθρωπο. Αυτό το μαθαίνεις ή στα πρώτα έξι χρόνια της ζωής σου ή δεν το μαθαίνεις ποτέ».

Και συνέχισε η Μπακογιάννη λέγοντας πως την ενόχλησε αυτό το θέμα «όχι γιατί υπάρχει περίπτωση να πει κάποιος ότι δεν θα τρώμε χοιρινό ή δεν θα πίνουμε αλκοόλ, αλλά επειδή προκαλείς τον εξαθλιωμένο άνθρωπο και τον πατάς στο θρησκευτικό του συναίσθημα. Αυτό δεν υπάρχουν λόγια να το περιγράψεις».

Σύμφωνα με την ίδια «έγινε μια κομματική αντιπαράθεση. Εγώ λέω ότι κάποιοι δικοί μας, νέοι βουλευτές, πιστεύω ότι δεν κατάλαβαν για τι μιλούσαν. Ο κ. Γιαννούλης το έφερε στη Βουλή με άκομψο τρόπο, οπότε παρεξηγήθηκε αυτό που είπε και βγήκαν οι βουλευτές να αντικρούσουν κομματικά. Δεν υπάρχει βουλευτής της Ν.Δ. με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη που θα υποστηρίξει την έλλειψη ανθρωπιάς», κατέληξε η πρώην υπουργός Εξωτερικών και εκ των κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ..

Έντονη αντιπαράθεση

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο τα φώτα στρέφονται και πάλι, σήμερα το απόγευμα, στην Προκαταρκτική Επιτροπή για τη Novartis. Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να επιμείνει και να ορίσει εκ νέου ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική τους Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο και η αναμενόμενη παρουσία των δυο στη συνεδρίαση αναμένεται να πυροδοτήσει την ένταση εντός της Επιτροπής.

«Το καραβάνι θα προχωρήσει. Η Επιτροπή θα συνεχίσει με βάση την απόφασή της» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τα όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Βουλής όλο το προηγούμενο διάστημα φροντίζει να αποκλείει σενάρια για εφαρμογή της απόφασης για εξαίρεση των δυο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τη χρήση κατασταλτικών μεθόδων.

Mηνύματα εφ' όλης της ύλης από τον Καραμανλή

Συνέχεια στις δημόσιες τοποθετήσεις του έδωσε, αυτή τη φορά από το Λονδίνο, ο Κώστας Καραμανλής. Στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα τόσο εντός των τειχών όσο και εκτός, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε στην 35η Επέτειο του Κέντρου Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών και την 9η Διετή Συνάντηση του City του Λονδίνου, με επίκεντρο της ομιλίας του τη διαχείριση του προσφυγικού / μεταναστευτικού αλλά και την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων.

«Ο λαϊκισμός και η ριζοσπαστικοποίηση της πολιτικής, οι αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες ρίχνουν βαριά σκιά στην ομαλή λειτουργία των δημοκρατιών μας», τόνισε ο Καραμανλής, ο οποίος υπογράμμισε πως πρέπει «να αρχίσουμε να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στις ανάγκες των συμπολιτών μας».

Ο Καραμανλής εκτίμησε ότι το προσφυγικό / μεταναστευτικό μόνο θα ενταθεί στο μέλλον και πως πρέπει να αντιμετωπιστούν τα αίτια. Παράλληλα, υποστήριξε πως «βεβαίως, υπάρχει μια ισχυρή ανθρωπιστική διάσταση σε αυτό το ζήτημα, όσον αφορά την υποστήριξη και την αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξουν οι κοινωνίες μας σε ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη. Από την άλλη πλευρά, όλοι καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ένα όριο που δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Ζητήματα κοινωνικής συνοχής, πολιτικής σταθερότητας, ακόμη και πολιτιστικής ταυτότητας, βρίσκονται ήδη επί τάπητος και πιθανότατα θα οξυνθούν περισσότερο τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο Καραμανλής.

«Όσο εκατομμύρια άνθρωποι επιλέγουν να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους και τη ζωή των δικών τους ανθρώπων σε απεγνωσμένη αναζήτηση καλύτερου μέλλοντος, δεν υπάρχει μακροπρόθεσμη λύση», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, και ζήτησε περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην Ελλάδα, προχωρώντας στην εκτίμηση ότι στόχο θα πρέπει να αποτελεί η ελεγχόμενη μετανάστευση.

Ειδικότερα, για το προσφυγικό / μεταναστευτικό και την ένταση που συνοδεύει το συγκεκριμένο ζήτημα ο Καραμανλής δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα ζήτημα που στο μέλλον μόνο θα ενταθεί. Διότι, πέρα από τους πολέμους ή άλλες κρίσεις που το επιδεινώνουν περιστασιακά, οι μαζικές μετακινήσεις ανθρώπων, σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος, δεν θα σταματήσουν».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ζήτημα μόνη της. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει φανεί ικανή να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πολιτική».

ΚυβέρνησηπροσφυγικόΚαραμανλήςΧρυσοχοΐδηςμεταναστευτικόIssue: 2098Issue date: 7-11-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
νεα κυβερνηση, κυβερνηση, το νησι, ντορα μπακογιαννη, γκολ, ελλαδα, νέα, βουλη, λύση, ΑΝΤ1, θεσσαλονικη, χοτ, συριζα, media, alpha, χοιρινο, novartis, τσιπρας, city, συγκεκριμένο, date, video, popular, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, eurobank alpha, alpha eurobank, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, κοινωνικος τουρισμος, φωτια, κωστας καραμανλης, κομματα, βουλευτες, βγαινουν, μια ημερα, το θεμα, εθνικη, θεμα, λονδινο, νησι, νησια, ξενοδοχεια, σημαιες, τηλεοραση, φρασεις, φωτογραφια, alpha, αξιζει, αλκοολ, αλληλεγγυη, ασυλο, βορεια, γκολ, γεγονος, γινει, δεδομενο, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δηλωσεις, δωσει, ειπε, υπαρχει, εκρηκτικο, εκτιμηση, ελλειψη, εξι, εσωτερικων, ζωη, ζητα, ζωης, ιδια, υπηρεσιες, υπνο, καβουρι, κυμα, κυρια, λαδι, λειτουργια, λύση, λογια, μαξιμου, μειζον, μηνυματα, μητσοτακης, μειωση, μορια, ντορα, ξενοδοχειο, ορια, ροες, σαββατο, σεβασμος, συγκεκριμένο, συνεχεια, σουβλακια, ταυτοτητα, ταβερνα, τεκμηριο, τσουναμι, υπηκοος, φιεστα, φορα, χοτ, ωρες, αδυνατο, city, date, δικιο, εφαρμογη, ενωση, χωρα, ιδιαιτερα, κομματι, κωνσταντινου, κωστας, κυριακη, media, μοιαζει, novartis, πληροφοριες, popular, τρωει
Τυχαία Θέματα