Mέση Ανατολή: Η Jerusalem Post «καρφώνει» τον Νετανιάχου – «Τώρα ζήτα”συγγνώμη” και από τους πολίτες του Ισραήλ»
Για υποκρισία κατηγορεί η Jerusalem Post τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Time ζήτησε «συγγνώμη» για το γεγονός ότι δεν αποτράπηκε η επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023 σε νότιες περιοχές του Ισραήλ.
Στο κεντρικό άρθρο της, η Jerusalem Post αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η συνέντευξη του Νετανιάχου στο Time είναι μια ψεύτικη συγγνώμη και ένα σημάδι ότι δεν θα αντιμετωπίσει το κοινό
Αναλυτικά, το άρθρο αναφέρει τα εξής:
Από τις 7 Οκτωβρίου, οι Ισραηλινοί απαιτούν από τους κυβερνώντες να αναλάβουν την ευθύνη για τη σφαγή και τον πόλεμο που ακολούθησε. Μέχρι στιγμής, έχουν ήδη απολογηθεί και παραδεχτεί τα λάθη τους πολλά πρόσωπα, ιδίως από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Ο πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου, ωστόσο, είναι μια άλλη ιστορία. Του έχει ζητηθεί πολλές φορές να αναλάβει την ευθύνη για τους 1.200 ανθρώπους που δολοφονήθηκαν στο ισραηλινό έδαφος, τις εκατοντάδες που κρατήθηκαν όμηροι και τους κατοίκους του Βορρά και του Νότου που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το πλησιέστερο πράγμα που έχει κάνει ήταν να μεταθέσει τις ευθύνες. Όχι μόνο αυτό, αλλά έχει αρνηθεί να μιλήσει με οποιοδήποτε ισραηλινό μέσο ενημέρωσης εκτός από το Κανάλι 14, που θεωρείται εδώ και καιρό φερέφωνο του Νετανιάχου.
Αυτό είναι που έκανε την αποκλειστική συνέντευξή του στο περιοδικό Time, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, τόσο αξιοσημείωτη και απογοητευτική. Το άρθρο ξεκινάει γρήγορα με το αν ο Νετανιάχου θα ζητήσει συγγνώμη για την 7η Οκτωβρίου. Η απάντησή του; «Φυσικά, φυσικά. Λυπάμαι, βαθύτατα, που συνέβη κάτι τέτοιο». Αυτή είναι το πιο κοντινό που έχουμε φτάσει σε μια πραγματική συγγνώμη από τον πρωθυπουργό, και είναι τόσο κενή όσο ποτέ.
Ο Νετανιάχου έχει τη φήμη ότι αποφεύγει τις συνεντεύξεις με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ειδικά κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου. Το γεγονός ότι αυτή η συγγνώμη δόθηκε στα αγγλικά σε ένα ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο και όχι στα εβραϊκά στους Ισραηλινούς εβραιόφωνους ψηφοφόρους του βγαίνει στην καλύτερη περίπτωση αποστασιοποιημένος και στη χειρότερη συγκαταβατικός.
Στην πρόσφατη ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Νετανιάχου παρουσίασε μια εικόνα ενότητας, ενός Ισραήλ δεμένου στον αγώνα κατά της Χαμάς και για την απελευθέρωση των ομήρων. «Το Ισραήλ θα πολεμήσει μέχρι να καταστρέψουμε τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς και την κυριαρχία της στη Γάζα και να φέρουμε όλους τους ομήρους μας πίσω», είπε. «Αυτό σημαίνει ολική νίκη. Και δεν θα συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο».
Αλλά το Ισραήλ απέχει πολύ από το να είναι ενωμένο. Οι διαδηλώσεις συνεχίζουν να πραγματοποιούνται τακτικά, με κάθε συζήτηση για συμφωνία για τους ομήρους να παραμένει ουσιαστικά καθηλωμένη, παραλυμένη από τις πολιτικές εντάσεις, καθώς ο πρωθυπουργός παλεύει να παραμείνει στην εξουσία με κάθε μέσο.
Το Ισραήλ χρειάζεται ενότητα σε αυτούς τους σκοτεινούς και δύσκολους καιρούς. Αλλά αντί να προσπαθήσει να προωθήσει ένα μέσο για την οικοδόμηση γεφυρών στην κατακερματισμένη κοινωνία του, ο Νετανιάχου προβάλλει την ψευδαίσθηση της ενότητας, το μεγάλο ψέμα του “μαζί θα νικήσουμε”.
Όπως και στις περισσότερες διεθνείς εμφανίσεις του, η ομιλία του Νετανιάχου ήταν εξαιρετική. Αφιέρωσε χρόνο για να επαινέσει τους στρατιώτες των IDF, να αναγνωρίσει τις δυσκολίες που βίωσαν οι όμηροι και οι οικογένειές τους και να προτείνει μια τολμηρή “Συμμαχία Αβραάμ” κατά του Ιράν. Μίλησε επίσης για την ποικιλομορφία εντός της ισραηλινής κοινωνίας.
Η ομιλία έγινε δεκτή με ένα όρθιο χειροκρότημα, απόδειξη της ικανότητας του πρωθυπουργού ως σαγηνευτικού ομιλητή – αλλά γιατί δεν μπορούσε να την πει στα εβραϊκά;
Η προτεραιότητα των αγγλικών έναντι των εβραϊκών δεν είναι κάτι καινούργιο για τον Νετανιάχου, ο οποίος συχνά ήθελε να ενισχύσει την εικόνα ότι μόνο αυτός μπορεί να μιλήσει με τις ΗΠΑ, ότι μόνο αυτός μπορεί να κρατήσει το Ισραήλ ασφαλές. Όταν απευθύνεται στο Ισραήλ στα εβραϊκά, είναι σε ομιλίες στην Κνέσετ ή στο πρωθυπουργικό γραφείο. Αυτό δεν μοιάζει με ατύχημα – σε μια ομιλία, ο Νετανιάχου μπορεί να πει ακριβώς αυτό που θέλει να πει και να ελέγξει την αφήγηση. Σε μια συνέντευξη, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και να απαντήσει σε άβολες ερωτήσεις αντί να γράψει ο ίδιος το σενάριο.
Αντί να ζητήσει συγχώρεση από τους Ισραηλινούς, το Ισραήλ έλαβε μια συνέντευξη όχι στην επίσημη γλώσσα της χώρας της οποίας ηγείται ο Νετανιάχου, η οποία προσέφερε μόνο μια συγγνώμη με την ελάχιστη έννοια της λέξης. Ήταν το ισοδύναμο της φράσης «Λυπάμαι που αισθάνεστε έτσι», κατηγορώντας το θύμα και όχι τον υπεύθυνο. Και ακόμη και τότε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο Time, εξακολουθούσε να κάνει τα πάντα για να μεταθέσει την ευθύνη.
Κατηγόρησε τους διαδηλωτές κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης για την αποδυνάμωση του Ισραήλ ενόψει της 7ης Οκτωβρίου. Κατηγόρησε ακόμη και το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του επειδή τον πίεσε να μην εξαπολύσει πόλεμο πλήρους κλίμακας εναντίον της Χαμάς. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Καναλιού 12 που δείχνει ότι πάνω από το 70% των Ισραηλινών θέλουν να παραιτηθεί ο Νετανιάχου είναι μια καταδικαστική καταγγελία για το πόσο προδομένο αισθάνεται το κοινό.
Η πλειονότητα των Ισραηλινών έχει βαρεθεί έναν πρωθυπουργό που αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για την 7η Οκτωβρίου και δεν μιλάει καν στη μητρική τους γλώσσα στα ειδησεογραφικά τους πρακτορεία. Η συνέντευξη του Νετανιάχου στο Time είναι μια ψεύτικη συγγνώμη και ένα σημάδι ότι δεν θα αντιμετωπίσει το κοινό του. Είναι καιρός να απευθυνθεί στο κοινό στη γλώσσα τους και να απαντήσει επιτέλους στις ερωτήσεις των ψηφοφόρων του.
Διαβάστε επίσης
Μέση Ανατολή: Στην κόψη του ξυραφιού η περιοχή, προειδοποιήσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ σε Ιράν και Χεζμπολάχ
Αδιανόητη τραγωδία σε CrossFit Games: Αθλητής πνίγηκε αβοήθητος 100 μέτρα πριν τον τερματισμό
Ουκρανία: «Μαζική» επιδρομή με drones στην περιφέρεια Λίπετσκ της Ρωσίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ανατροπή στη δολοφονία Χανίγια: Τον σκότωσαν Ιρανοί πράκτορες της Μοσάντ - Με εκρηκτικό μηχανισμό κάτω από το κρεβάτι του
- Διακοπές ρεύματος μέχρι και 9 ώρες στην Αττική σήμερα (09/08) - Οι περιοχές
- «Βόμβα» στα θεμέλια των Ολυμπιακών Αγώνων – «Οι ΗΠΑ εδώ και χρόνια επιτρέπουν σε ντοπαρισμένους αθλητές να αγωνίζονται»
- MEGA: Παρολίγον εμφύλιος πόλεμος για τα μάτια του Μικρούτσικου
- Φωτιά μετά από ανατροπή βυτιοφόρου στην Αθηνών-Κορίνθου - Έκλεισε η Εθνική Οδός
- Ρόδος: Συνελήφθησαν τέσσερις Τούρκοι που εκτελούσαν χωρίς άδεια εργασίες σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας
- Επικίνδυνες αράχνες στην Ελλάδα: Τι πρέπει να γνωρίζετε με αφορμή τον θάνατο του 48χρονου από τσίμπημα καφέ αράχνης
- Το συνέχισε για τον πατέρα του ο Τσιτσιπάς: «Δεν είναι πολύ έξυπνος, είμαι απογοητευμένος»
- Κινέτα: Πυρκαγιά στο 56ο χλμ. Αθηνών – Κορίνθου
- Φίλιππος Μιχόπουλος: Γενέθλια με κοσμοσυρροή και πυροτεχνήματα για τον πρώην σύζυγο της Αθηνάς Οικονομάκου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Τσαλίκης για Τσιτσιπά: Ξεφτιλίζεσαι, μαζέψου – Οι μεγάλοι αθλητές είναι και μεγάλες προσωπικότητες
- ΔΥΠΑ: Περισσότεροι από 14.000 πολίτες πήγαν διακοπές με τον Κοινωνικό Τουρισμό τον Ιούλιο
- Αντιγήρανση: Η διατροφή που θα… γυρίσει πίσω τον χρόνο!
- Φωτιά στην Αθηνών-Κορίνθου μετά από ανατροπή βυτιοφόρου – Ουρές χιλιομέτρων στην Εθνική Οδό στο ύψος της Κινέτας και στα δύο ρεύματα
- Οι περιπτώσεις Μαραβέγια-Πάτση και τι «ξεχνάει» ο ΣΥΡΙΖΑ με τα προγράμματα της Λινού και το άρθρο 57 του Συντάγματος
- Χαλκιδική: Σύλληψη πυροσβέστη και πρώην αστυνομικού για διακίνηση ναρκωτικών
- Νικ Κάνον για Μαράια Κάρεϊ: «Θα επέστρεφα, δεν με θέλει»
- Εκλογές ΗΠΑ: Καμάλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν σε ντιμπέιτ στις 10 Σεπτεμβρίου
- Mέση Ανατολή: Η Jerusalem Post «καρφώνει» τον Νετανιάχου – «Τώρα ζήτα”συγγνώμη” και από τους πολίτες του Ισραήλ»
- Τσιτσιπάς: Νέο ξέσπασμα κατά του πατέρα του μετά το υβρεολόγιο- Είμαι απογοητευμένος μαζί του

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Mέση Ανατολή: Η Jerusalem Post «καρφώνει» τον Νετανιάχου – «Τώρα ζήτα”συγγνώμη” και από τους πολίτες του Ισραήλ»
- Οι περιπτώσεις Μαραβέγια-Πάτση και τι «ξεχνάει» ο ΣΥΡΙΖΑ με τα προγράμματα της Λινού και το άρθρο 57 του Συντάγματος
- Αντιγήρανση: Η διατροφή που θα… γυρίσει πίσω τον χρόνο!
- Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Κυνηγάκης στην 10η θέση της μαραθώνιας κολύμβησης
- Τουρκία: Λεωφορείο καρφώθηκε σε γέφυρα – Τουλάχιστον 9 νεκροί
- Ανδρουλάκης για ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Αυτό που συμβαίνει είναι ντροπή (Video)
- Σακίρα: Η βραδινή έξοδος με γοητευτικό άνδρα και οι φήμες για… νέο ειδύλλιο!
- Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Τεμπόγκο «κράζει» τον Λάιλς που πήρε χάλκινο με κορωνοϊό – «Είναι αλαζόνας και φωνακλάς» – (Video)
- Νικ Κάνον για Μαράια Κάρεϊ: «Θα επέστρεφα, δεν με θέλει»
- ΔΥΠΑ: Περισσότεροι από 14.000 πολίτες πήγαν διακοπές με τον Κοινωνικό Τουρισμό τον Ιούλιο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πυροσβέστης και πρώην αστυνομικός διακινούσαν κοκαΐνη και κάνναβη – Έπαιρναν έως 500 ευρώ τη φορά
- Διακινούσαν ναρκωτικά στη Χαλκιδική πυροσβέστης και αστυνομικός
- «Τσάκωσαν» τρεις Τούρκους στη Ρόδο για εργασίες σε κεραία τηλεπικοινωνίας χωρίς άδεια – «Γνωστοί» της ΕΥΠ από το παρελθόν
- Συνελήφθη 23χρονος Σύρος για διακίνηση μεταναστών
- Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το σουβλάκι μου: Το Bloom Brothers Canteen είναι μια καντίνα μέσα στο νερό
- Live streaming: Δείτε τον αγώνα Κανόε Καγιάκ Sprint (11:30,ΕΡΤ3)
- Με μεγάλη προσέλευση οι ετήσιες Καλοκαιρινές Εκθέσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου
- Κίνα: Ο ιδρυτής και επικεφαλής της PDD Holdings (Temu) είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας
- Λεωφορείο καρφώθηκε σε γέφυρα στην Τουρκία γιατί ο οδηγός αποκοιμήθηκε - Στους 11 οι νεκροί