Μεγάλο αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Μάνο Χατζιδάκι

MEDIA

Με αφορμή τη συμπλήρωση 92 χρόνων από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι (23 Οκτωβρίου 1925 –15 Ιουνίου 1994), η ΕΡΤ πραγματοποιεί μεγάλο αφιέρωμα από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Ειδικότερα, το Δεύτερο Πρόγραμμα τιμά την επέτειο της γέννησης του μεγάλου μας συνθέτη με ένα ολοήμερο αφιέρωμα τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017.

12:00-13:00 «Η Ελλάδα

και τα πρόσωπά της στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι».

Με τη Λίτσα Τότσκα.

15:00-16:00 «Ο Καραγκιόζης και οι βάτραχοι». Βασισμένο στους «Βάτραχους» του Αριστοφάνη. Παίζει ο Ευγένιος Σπαθάρης. Μουσική: Δημήτρης Λέκκας. Κείμενα: Γιώργος Παυριανός. «Ευρυπιδάκης» ο Μάνος Χατζιδάκις, «Αισχυλάκης» ο Μίκης Θεοδωράκης.

Με τον Πέτρο Δουρδουμπάκη.

17:00-18:00 «Κινηματογραφική μουσική του Μάνου Χατζιδάκι».

Με τον Πάνο Χρυσοστόμου.

18:00-19:00 Μεταδίδεται σε επανάληψη μία εκπομπή του Γιώργου Παπαστεφάνου από τη σειρά «Ραδιονοσταλγία», με θέμα τη μουσική και τα τραγούδια που έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις για το θέατρο.

Έρευνα-επιλογή-επιμέλεια αρχειακού υλικού: Σιδερής Πρίντεζης.

19:00-20:00 Η ιστορία της «Εποχής της Μελισσάνθης».

«Σύμβολο ιδανικών αλλοτινών καιρών», η ηρωίδα της «Εποχής της Μελισσάνθης» γεννήθηκε στην ποιητική φαντασία του Μάνου Χατζιδάκι. Όμως, εκείνος στηρίχθηκε σε τραγικά πρόσωπα που υπήρξαν αληθινά. Τις δικές τους ιστορίες, καθώς και το χρονικό του πιο προσωπικού έργου του κορυφαίου συνθέτη ξεδιπλώνει η εκπομπή του Φώτη Απέργη. Ξεκινώντας, μάλιστα, με σχετικά αποσπάσματα του ανέκδοτου ημερολογίου του, όπως αυτό, από τη χειμωνιάτικη μέρα του 1944 που ξεκίνησαν τα Δεκεμβριανά: «Αδελφοσύνη, αισθήματα, συνθήματα, αντιδράσεις: πάμφθηνα εμπορεύματα χυμένα στα πεζοδρόμια, μαζί μ’ αληθινό αίμα, αληθινά κορμιά νεανικά, αληθινά στόματα ανθρώπων που κραυγάζουν. Απ’ τη μεριά την άλλη. Οργάνωση, πειθαρχία, σκοπιμότης: η Τάξις. Άνισος αγώνας».

21:00-22:00 «Ανοιχτές επιστολές στον Μάνο Χατζιδάκι».

Με τη Λίντα Ζαφειροπούλου.

22:00-23:00 «Διακριτικές σχέσεις διεθνούς ρεπερτορίου». Μονόπρακτο Δευτέρας 2017 Μ.Χ. Διακριτικό αφιέρωμα στον μεγάλο απόντα.

Με τον Νίκο Αϊβαλή.

23:00-24:00 «O Μάνος Χατζιδάκις σε τζαζ ηχοχρώματα».

Επίσης, το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017, δύο ημέρες πριν από τη γενέθλιο ημέρα του Μάνου Χατζιδάκι, στις 22:00, μεταδίδεται η συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 16 Ιουνίου 1999, μία ημέρα μετά τη συμπλήρωση 5 χρόνων από το θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι. Στη συναυλία ακούστηκαν τα τραγούδια της «Ρωμαϊκής Αγοράς» από την Ορχήστρα των Χρωμάτων -που είχε ιδρύσει ο Μάνος Χατζιδάκις- υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη και με ερμηνευτές τη Νένα Βενετσάνου, την Αλίκη Καγιαλόγλου, τον Βασίλη Γισδάκη και τον Ηλία Λιούγκο.

Επιμέλεια αρχειακού υλικού: Σιδερής Πρίντεζης.

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Μάνος Χατζιδάκις: 90 + 2 Μνήμες Χαμόγελου στο Τρίτο» είναι ο τίτλος του αφιερώματος του Τρίτου Προγράμματος στον κορυφαίο συνθέτη.

Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017, ώρα 17.00-18.00 «Στο Τρίτο Πρόσωπο».

Ο Μάνος Χατζιδάκις της Αρλέτας.

Παραγωγή– παρουσίαση: Νίκος Αϊβαλής – Σιδερής Πρίντεζης.

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017, ώρα 18.30-19.30 «World Music».

Μεταδίδεται εκπομπή που είχε επιμεληθεί και παρουσιάσει ο Μάνος Χατζιδάκις στο Τρίτο Πρόγραμμα, με θέμα «Στην Αργεντινή του ΄38 με τον Carlos Gardel».

Από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Παραγωγή-παρουσίαση: Θάνος Φουργιώτης.

20.00-21.00 «Ξενοδοχείον Βαλκάνια»

Παράξενη γιορτή για τα ποιήματα του Μάνου Χατζιδάκι γίνεται απόψε στη Δισκοθήκη. Θα έρθει και ο ίδιος; Κανείς δεν εξηγεί.. Σήμερα έχει γενέθλια, γεννήθηκε 23 Οκτωβρίου του 1925 και θέλουμε να είναι μαζί μας, μαγικά… (Α΄ μέρος).

Από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Παραγωγή-παρουσίαση: Γιώργος Χρονάς.

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, ώρα 18.00-19.00 «Πού πάει η μουσική όταν δεν την ακούμε πια»

«To ΄62 του Μάνου Χατζιδάκι».

Από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Παραγωγή-παρουσίαση: Μενέλαος Καραμαγγιώλης

20.00-21.00 «Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι»

Μουσικές που αγαπούσε…

Παραγωγή-παρουσίαση: Μιχάλης Μεσσήνης.

21.00-22.00 «Ξενοδοχείον Βαλκάνια»

Παράξενη γιορτή για τα ποιήματα του Μάνου Χατζιδάκι γίνεται απόψε στη Δισκοθήκη. Θα έρθει και ο ίδιος; Κανείς δεν εξηγεί… Σήμερα έχει γενέθλια, γεννήθηκε 23 Οκτωβρίου του 1925 και θέλουμε να είναι μαζί μας, μαγικά. (Β΄ μέρος).

Από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Παραγωγή-παρουσίαση: Γιώργος Χρονάς.

Τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017, 08.00-10.00: «Όλα τα πρωινά του Τρίτου».

Αφιέρωμα στη «Λιλιπούπολη», που ήταν μία από τις σημαντικότερες παραγωγές του Τρίτου Προγράμματος επί διεύθυνσης Μάνου Χατζιδάκι.

Επεισόδια, τραγούδια αλλά και συνθέσεις των Νίκου Κυπουργού, Λένας Πλάτωνος και Δημήτρη Μαραγκόπουλου με άξονα τον Χατζιδάκι, αλλά όχι μόνο.

Παραγωγή-παρουσίαση: Γιώργος Φλωράκης.

10.00-12.00 «Η καλή μέρα από τη μουσική φαίνεται»

Προσκεκλημένος ο μουσικολόγος Δημήτρης Παπανικολάου, συγγραφέας του βιβλίου «Το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στα χρόνια του Μάνου Χατζιδάκι – κοινωνικές και πολιτιστικές προσεγγίσεις».

Παραγωγή-παρουσίαση: Άννα Σακαλή.

13.00-15.00 «Αναζητώντας την κυρία με τη στρυχνίνη»

Μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι για τον κινηματογράφο.

Παραγωγή – παρουσίαση: Χρίστος Παπαγεωργίου.

17.00-18.00 «Carte postale: ένας μεταφραστής εξομολογείται»

«Refelctions- Αντικατοπτρισμοί»: Ένας δίσκος σε 2 γλώσσες.

Παραγωγή-παρουσίαση: Αφροδίτη Κοσμά.

18.00-19.00 «Πέντε γραμμών γράμματα»

Η συνθέτις Μαριέλλη Σφακιανάκη μιλάει για την ίδρυση της Χορωδίας της ΕΡΤ από τον Μάνο Χατζιδάκι με τον Αντώνη Κοντογεωργίου ως μαέστρο της, γεγονότα που βίωσε η ίδια στο τέλος της δεκαετίας του 1970 ως χορωδός. Ακούγονται ηχογραφήσεις της Χορωδίας της ΕΡΤ από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Παραγωγή-παρουσίαση: Μπάμπης Καβροχωριανός.

20.00-21.00 «Το μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα»

Η ποίηση του «Μεγάλου Ερωτικού» του Μάνου Χατζιδάκι και αποσπάσματα από την «Αμοργό» του Νίκου Γκάτσου.

Παραγωγή-παρουσίαση: Κώστας Καναβούρης.

21.00-23.00 «25 Οκτωβρίου 1989 – Αίθουσα Παλλάς – Συναυλία με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι υπό τη διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη»

– Πέντε τραγούδια από τη μουσική που γράφτηκε για τον «Ματωμένο Γάμο» του Λόρκα, σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου, έργο 3 (1964)

(Νένα Βενετσάνου, τραγούδι)

– «Χωρίον ο Πόθος» κύκλος πέντε τραγουδιών, έργο 30 (1977)

(Ηλίας Λιούγκος, τραγούδι)

– Επτά μπαλάντες από το έργο «Καπετάν Μιχάλης», έργο 22 (1966)

(Μαρία Φαραντούρη, τραγούδι)

– Έξι τραγούδια από τη μουσική για το έργο του Μπρεχτ «Ο κύκλος με την κιμωλία» στο ανέβασμα του Θεάτρου Τέχνης, έργο 17 (1957)

(Χορωδία της ΕΡΤ)

– «Μυθολογία», οκτώ τραγούδια σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, έργο 21 (1965)

(Νένα Βενετσάνου, τραγούδι)

– Εννιά τραγούδια από τα «Παράλογα» σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, έργο 29 (1976)

(Μαρία Φαραντούρη – Ηλίας Λιούγκος, τραγούδι)

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Γιαλίνη – Σιδερής Πρίντεζης.

ΕΡΤ1

H ΕΡΤ1 τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 00:20, μεταδίδει το επεισόδιο «Μάνος Χατζιδάκις – 18 κινούμενες εικόνες» από την εκπομπή «Παρασκήνιο». Πρόκειται για μία σύνθεση από κινούμενα ντοκουμέντα της τριακονταετίας 1960-1990 από τη ζωή και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι. Κινηματογραφικές και τηλεοπτικές λήψεις, άγνωστες ή λιγότερο γνωστές, με συνεντεύξεις, ηχογραφήσεις σε στούντιο, συναυλίες, πρόβες στο θέατρο, καθημερινές στιγμές. Ο λόγος του, πυκνός και επιγραμματικός, ακούγεται πολλές φορές σαν μανιφέστο πνευματικής ευθύνης αλλά και σαν υποθήκη για τους νεότερους Έλληνες καλλιτέχνες.

Ανάμεσα σ’ αυτούς που μαζί του εμφανίζονται είναι ο Νίκος Γκάτσος, η Μελίνα Μερκούρη, η Νανά Μούσχουρη, η Φλέρυ Νταντωνάκη, η Βάσω Παπαντωνίου, η Νένα Βενετσάνου και ο Μίνως Βολανάκης.

ΧατζηδάκιςΕΡΤαφιέρωμαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
ΕΡΤ, μανο, μικης θεοδωρακης, νίκος γκάτσος, media, ιουνίου, ελλαδα, θεατρο, αθηνα, world, music, μετάφραση, μπρεχτ, video, popular, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, νικος απεργης, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, νανα μουσχουρη, μετάφραση, μια ημερα, αργεντινη, αφροδιτη, γκατσος, θεμα, μεταφραστης, μουσικη, ποιηματα, προγραμμα, ραδιοφωνο, τηλεοραση, τραγουδια, ωρα, αιμα, αλεξανδρα, αννα, αφορμη, γεγονοτα, γινεται, δευτερο, δευτερο προγραμμα, δεκεμβριανα, δευτερα, διευθυνση, αιθουσα, εξι, επτα, ζωη, ιδια, ιδρυση, θεοδωρακης, κυκλος, κυρια, ληψεις, λορκα, μαεστρο, μεγαρο μουσικης, μπρεχτ, νενα βενετσανου, νικο, νίκος γκάτσος, ποιηση, οκτω, ορχηστρα των χρωματων, παλλας, παρουσιαση, πειθαρχια, σαββατο, σιδερης, σειρα, συνθηματα, τιτλος, φαντασια, φλωρακης, χατζιδακις, χριστος, δημητρης, γιορτη, γλωσσες, ιουνίου, κειμενα, κωστας, κυριακη, λεκκας, ορχηστρα, popular, ταξιδι, θανος
Τυχαία Θέματα