Μεγάλη επιτυχία του 1ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 1ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου δράματος Κορίνθου και του το Διεθνούς συμποσίου για το Αρχαίο Δράμα στην Εκπαίδευση 5 με 7 Μαΐου στην Κόρινθο.

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι η αρχική ιδέα εξελίχθηκε σε ένα δυναμικό θεσμό, που μπορεί να ξαναβάλει την Κόρινθο στο επίκεντρο της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας.

Όλες οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από τον Δήμο Κορινθίων και το

Κέντρο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου.

Ο Δήμος Κορινθίων συνεργάσθηκε και με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας για τη συμμετοχή των σχολείων του Δήμου.

Την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ κήρυξε ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, που τόνισε ότι: «Σήμερα η Κόρινθος κάνει το πρώτο βήμα μιας συναρπαστικής διαδρομής, συναντώντας τις αποικίες της μέσω του πολιτισμού και δημιουργώντας έναν σημαντικό θεσμό πολιτισμού και ανάπτυξης.

Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα, πέρυσι, στις Συρακούσες και ενώπιον χιλιάδων θεατών αναλάβαμε την ευθύνη να δημιουργήσουμε έναν νέο θεσμό επικοινωνίας της Κορίνθου με τις αποικίες της, μέχρι σήμερα ήταν μια συναρπαστική διαδρομή.

Η Κόρινθος ανανεώνει τους δεσμούς της με τις αποικίες της και με συνδετικό ιστό το Αρχαίο Δράμα και τη νεολαία, δημιουργεί σχέσεις ισχυρές!

Δημιουργείται ένας σημαντικός θεσμός και κάθε χρόνο θα επαναλαμβάνεται το φεστιβάλ αυτό. Στόχος μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δημιουργήσουμε ένα διευρυμένο δίκτυο επικοινωνίας πολιτιστικών

ανταλλαγών και συνεργασίας, προσφέροντας ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μας.»

Το παρών έδωσε και ο πρ. Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που χαιρέτισε την εκδήλωση αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι στην Κόρινθο σήμερα και συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία. Είμαι εντυπωσιασμένος από τις παραστάσεις των νέων από την Αλβανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και τεράστιων τεχνολογικών εξελίξεων έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη τη Σοφία των αρχαίων.

Χρειαζόμαστε τα μηνύματά τους όπου μας δίδαξαν μέσα από το θέατρο πόσο επικίνδυνη είναι η αλαζονεία της εξουσίας, πόσο επικίνδυνη είναι η αυθαιρεσία της εξουσίας και πόσο η δημοκρατία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να φτιάξουμε μια κοινωνία στα ανθρώπινα μέτρα. Συγχαρητήρια σε όλους, νέες νέους δασκάλους διοργανωτές.

Ελπίζω αυτή η εμπειρία να σας έδωσε νέες φιλίες, μηνύματα αισιόδοξα για τη ζωή σας και αυτή η διοργάνωση να γίνει θεσμός όπως τα μηνύματα ειρήνης δημοκρατίας των λαών να ακουστούν εδώ μέσα από τους νέους σε όλη την γη.» κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ έδωσε το παρών και ο Φάμπιο Γκρανάτα, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού της πόλης των Συρακουσών, που μετέφερε τους χαιρετισμούς του Δημάρχου του, συνεχάρη τον κ. Νανόπουλο και τους Κορίνθιους για την τόσο σημαντική και απαραίτητη πρωτοβουλία τους και μετέφερε πρόσκληση για επίσκεψη στις Συρακούσες.

Παράλληλα η Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Κερκυραίων Μαρία Ζερβού, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς και τις ευχαριστίες της Δημάρχου Μερόπης Υδραίου, συνεχάρη τον Δήμαρχο Βασίλη Νανόπουλο, την Εύη Κοκκίνου και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για την πρωτοβουλία τους και τόνισε την εκπαιδευτική σπουδαιότητα του Φεστιβάλ καταλήγοντας: «Σήμερα είμαστε εδώ όλοι μαζί επιβεβαιώνοντας τους μακρότατους δεσμούς ιστορικής συνάφειας των λαών μας και έτοιμοι να εμπνευστούμε από την αρχαία ιστορία και το κοινό μας παρελθόν.»

Στο Φεστιβάλ  συμμετείχαν  εκπρόσωποι από τις Συρακούσες, το Φιέρι και την Σκόδρα της Αλβανίας, την Κέρκυρα, την Λευκάδα, το Αντίρριο και, φυσικά, τα σχολεία της Κορίνθου.

«Μια συναρπαστική αφετηρία!»

Μιλώντας για τον σχεδιασμό και την στόχευση του φεστιβάλ και του συνεδρίου η υπεύθυνη Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Δ.Ν. Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου κα Εύη Κοκκίνου ανέφερε ότι: «Αυτές τις μέρες γίναμε μάρτυρες σε μια συναρπαστική αφετηρία ενός δυναμικού θεσμού, που είναι στο χέρι μας να του δώσουμε δύναμη να πάει ψηλά και μακριά.

Η Κόρινθος συνομιλεί με τις αποικίες της, αλλά και όλο τον κόσμο, σε μια γιορτή πολιτισμού και επικοινωνίας.

Όλοι εμείς που εργαστήκαμε πολλούς μήνες για τη διοργάνωση, σήμερα είμαστε ικανοποιημένοι που αντικρίσαμε την χαρά και την ικανοποίηση στα μάτια των παιδιών».

Το Φεστιβάλ και το Συνέδριο υποστήριξε το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης που από την πρώτη στιγμή συνέβαλε καθοριστικά με το κύρος και την τεχνογνωσία του στην επιτυχία του νέου θεσμού.

Στην υλοποίηση του Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου συνέβαλε αποφασιστικά και η Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα συμβάλλοντας στην αποστολή των ομάδων της Αλβανίας.

Στην συμβολή του τ. Δημάρχου Αντιρρίου και Προέδρου του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας Θοδωρή Αγγελόπουλου αναφέρθηκαν τόσο ο Δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος, όσο και ο Φάμπιο Γκρανάτα, που μάλιστα σημείωσε ότι «Ο Θοδωρής Αγγελόπουλος στις Συρακούσες είναι πιο γνωστός και από τον ίδιο τον Δήμαρχο Συρακουσών»!

Παραστάσεις του Φεστιβάλ παρακολούθησε και ο σκηνοθέτης και ειδικός σύμβουλος Δημάρχου Κορινθίων σε θέματα Πολιτισμού Μανούσος Μανουσάκης.

Κατά τη διάρκεια των παραστάσεων αναγνώστηκε μήνυμα του σκηνοθέτη Ένκε Φεζολλάρι, που σκηνοθέτησε την παράσταση των μαθητών από την Σκόδρα της Αλβανίας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ο μεγαλύτερος και ο ωραιότερος λόγος που γράφτηκε από τον πατέρα της Ιστορίας τον Θουκυδίδη και ειπώθηκε δια στόματος του Περικλή: η Δημοκρατία και οι θεσμοί που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, ο Αριστοτέλης και η Δημοκρατία και ο Πολίτης, έννοιες και αξίες που ο Ελληνικός Πολιτισμός γέννησε και οι αποικίες των Ελλήνων που διασκόρπισαν και γαλούχησαν την Ευρώπη, ο πολιτισμός και η παιδεία στο σήμερα και πώς αυτά τα κείμενα είναι οχήματα για να εκπαιδεύσουμε και να αναζωπυρώσουμε το Πνεύμα και την Ψυχή είναι αυτό ακριβώς που καθιστά το Φεστιβάλ Κορίνθου σημαντικό.

Είναι η ίδια η ύλη και η συνδρομή του Φεστιβάλ να γεφυρώσει πολιτισμούς και να μεταλαμπαδεύσει τον Αρχαίο λόγο στο σήμερα, να πρεσβεύει τις αξίες και το Φως των κειμένων της Ελληνικής Γραμματείας.

Ο Θεσμός αυτός δίνει την ευκαιρία να συνομιλήσει η πόλη της Σκόδρας και ο Βορράς της Αλβανίας στο σήμερα τι σημαίνει Δημοκρατία, δίνει στα παιδιά αυτά να γνωρίσουν την Παγκόσμια Ελλάδα και την Κόρινθο που έχει την μεγαλύτερη αξία στον Αρχαίο κόσμο, μετά την Αθήνα και την Σπάρτη, ιστορικά και πολιτισμικά, την Κόρινθο που οφείλει να ακτινοβολεί και να μεταλαμπαδεύει τον πολιτισμό.

Η εμπειρία είναι αξέχαστη, το πώς σε διάστημα δύο μηνών ασχολήθηκαν και έμαθαν και περιπλανήθηκαν στην Ιστορία και το πώς τους αφορά σήμερα.

Να επισημάνουμε ιδιαίτερα την αξία της προσφοράς και της δυναμικής συμμετοχής τους. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις εταιρίες:  ΜΟΤΟΡ ΟΙL HELLAS  Διυλιστήρια Κορίνθου, TIKUN OLAM, NIKO – HELM HELLAS ΑΒΕΕ, Βιβλιοπωλεία Οικονόμου, ΔΕΙΠΝΟΣΟΦΙΣΤΕΣ catering.

*******

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ MCF
Εθνική Τράπεζα

ΧΟΡΗΓΟΣ MCF
ΔΕΠΑ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ MCF
PricewaterhouseCoopers
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ AthensHeart

ΔΩΡΗΤΕΣ MCF
KARANTZAS AND PARTNERS LAW FIRM GRUPPO GEMELLO

ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ MCF
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου
Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Σπίτι της Κύπρου -Μορφωτικό Γραφείο Κυπριακής Πρεσβείας
Δήμος Αθηναίων
EFFE-Europe for Festivals, Festivals for Europe
LIKE- European Regions and Cities for Culture

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΙΜΚ
ΤΑΝΕΑ  Ιn.gr  Αθήνα 9,84 , Tvxs,  ΑΥΓΗ, The TOC.gr     
Το Ποντίκι   Monopoli.gr, Culturenow.gr  Pepper 96,6 fm Athens Voice Radio 102.5, ΣτοΚόκκινο 105,5, overfm 104,9 infowoman, infokinds, infokinds cy, oneman,
Clickatlife.gr  Onlytheater.gr, ΘΕΑΘΗΝΑΙ, noisy art& music social network,  The GreekPlayProject,    ForFree.gr,  tetragwno.gr, mikrofwno.gr,  topconsept.gr
In2life.gr  Artandpress.gr  Artplay.gr Theatromania.gr  Webmusic.gr    
Ng radio, Amagi.gr  Boemradio.com,   Κroma Magazine  Theatermag.gr,  Sinweb radio  tocradio.gr  citytag_the Athens guide, street radio, CityKidsGuide.com , travel4kids,kidsproject

Keywords
επιτυχια, φεστιβαλ, γιώργος παπανδρέου, Μιχάλης Κακογιάννης, το φως, athens voice, δραμα, μαΐου, συμμετοχή, σχολεια, παπανδρεου, ελλαδα, θεατρο, κερκυρα, αγγελοπουλος, φως, σημαίνει, αθηνα, προσφορες, διυλιστήρια, hellas, αβεε, catering, law, κυπρος, european, pepper, athens, voice, radio, art, music, εθνικη τραπεζα, τραπεζες, αξια, Θόδωρος Αγγελόπουλος, τραπεζα κυπρου, γιωργος αγγελοπουλος, γιορτη σημερα, pepper, oneman, κοινωνια, pepper 96.6, τι σημαινει, αλβανια, βημα, δημοκρατια, ιταλια, κυπρου, λευκαδα, υλη, φως, athens voice, music, radio, αβεε, αρχαια, αριστοτελης, βιβλιοπωλεια, γινει, γιώργος παπανδρέου, διαστημα, διευθυνση, δυναμη, δημος, διυλιστήρια, δικτυο, δυναμικο, ευη, ευκαιρια, εκπαιδευση, εποχη, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, ιδεα, ιδια, ιδιο, θοδωρης, ιδρυμα μιχαλης κακογιαννης, ιδρυμα, κακογιαννης, κοκκινου, κορινθος, λογο, μαΐου, μακρια, ματια, μηνυματα, μηνες, μαρια, νεολαια, οχηματα, παιδια, ψυχη, συγχαρητηρια, συμμετοχή, σοφια, σπαρτη, τιρανα, το φως, υλοποιηση, φυσικα, χερι, χαρα, athens, catering, network, europe, γιορτη, hellas, ιδιαιτερα, κειμενα, law, σημαίνει, social network, θεματα, european, voice
Τυχαία Θέματα
Μεγάλη, 1ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος,megali, 1ou diethnous neanikou festival archaiou dramatos