Μεγάλες ανατροπές με τις νέες αντικειμενικές - Σε 21 φόρους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν είναι μόνο ο ΕΝΦΙΑ, κύριος και συμπληρωματικός. Είναι άλλοι δεκαεννέα φόροι που πρόκειται να επηρεαστούν από την προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Μάρτιο αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Αν και η αρχική προθεσμία ήταν για το τέλος του έτους, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης αποφασίστηκε να καθυστερήσει για τρεις μήνες προκειμένου να υπάρξει ευχέρεια χρόνου στο υπουργείο Οικονομικών για την επιτυχή ολοκλήρωση

της όλης της διαδικασίας. Βασική επιδίωξη αλλά και δέσμευση στο μνημόνιο είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες να είναι "ευθυγραμμισμένες” με τις εμπορικές αξίες.

Η αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης δεν θα είναι μόνο προς τα κάτω. Θα υπάρξουν, όπως λένε πηγές του υπουργείου Οικονομικών και περιοχές όπου οι τιμές ζώνης θα αυξηθούν αφού είναι χαμηλότερες των εμπορικών. Οι περιοχές στις οποίες αναμένονται αυξήσεις στις τιμές ζώνης βρίσκονται κατά κύριο λόγο στα αστικά και μη τουριστικά κέντρα της περιφέρειας καθώς και σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης χαμηλού εισοδηματικού προφίλ (π.χ. δυτικά προάστια της Αθήνας). Για το λόγο αυτό είναι πολύ χρήσιμη μια λίστα με τους φόρους που θα επηρεασθούν από τις νέες τιμές ζώνης.

Ειδικότερα οι φόροι που υπολογίζονται βάσει των αντικειμενικών αξιών είναι οι εξής:

1.Κύριος ΕΝΦΙΑ: Ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή ευρώ ανά κλιμάκιο τιμής ζώνης.

2. Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ: Ο φόρος υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία του συνόλου της ατομικής ακίνητης ιδιοκτησίας κάθε φορολογούμενου με αφορολόγητο όριο 250.000 ευρώ και συντελεστές που φθάνουν ακόμη και στο 1,15%.

3. ΤΑΠ. Εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, αποδίδεται στους δήμους και υπολογίζεται με συντελεστή από 0,25‰ - 0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.

4. ΦΠΑ στα νέα ακίνητα: Υπολογίζεται με συντελεστή 24% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.

5. Φόρος μεταβίβασης: Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων που υπολογίζεται με 3% επί των αντικειμενικών αξιών και επιβαρύνει τους αγοραστές.

6. Φόρος χρησικτησίας: Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων, που υπολογίζεται επίσης με 3% επί των αντικειμενικών αξιών.

7. Φόρος ανταλλαγής: Ο φόρος ανταλλαγής - συνένωσης οικοπέδων υπολογίζεται με συντελεστή 1,5%.

8. Φόρος διανομής: Ο φόρος διανομής ακινήτων επιβάλλεται με συντελεστή 0,75%.

9. Δημοτικός φόρος. Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης.

10. Τεκμαρτό εισόδημα κατοικίας: Οι νέες τιμές ζώνης θα επηρεάσουν άμεσα το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει με βάση την επιφάνεια των κατοικιών που διαμένει ο φορολογούμενος. Τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τα διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες που χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι κλιμακώνονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των συγκεκριμένων ακινήτων. Ειδικότερα, τα τεκμήρια προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενική τιμή ζώνης πάνω από 2.800 ευρώ και έως 4.999 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Έτσι, σε όσες περιοχές οι αντικειμενικές αξίες μετά τις μειώσεις "πέσουν” πάνω από το όριο των 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τα τεκμήρια διαβίωσης των κατοικιών θα μειωθούν αυτόματα κατά 40%. Θα γίνει όμως και το αντίστροφο.

11. Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από μισθώματα. Το εισόδημα αυτό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με συντελεστή 3%.

12. Τέλη Νομικών: Τα τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια και υπολογίζονται ως ποσοστά επί των αντικειμενικών αξιών των μεταβιβαζόμενων ακινήτων.

13. Τέλος Μεταγραφής: Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.

14. Φόρος κληρονομιάς ακινήτου.

15. Φόρος γονικής παροχής ακινήτου.

16. Φόρος δωρεάς ακινήτου.

17. Τέλος εγγραφής: Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

18. Πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτου.

19.Πρόστιμα νέων αυθαιρέτων. Τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.

20. Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλεται στα ακίνητα που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες.

21. Εισφορά σε γη και χρήμα κατά την ένταξη στο σχέδιο πόλης.

Πηγή: capital

ΦόροιαντικειμενικέςαλλαγέςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα