Με 152 ψήφους υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δίχως να σημειωθούν εκπλήξεις η Βουλή έδωσε το “πράσινο φως” στον κρατικό προϋπόλογισμός του 2017 καθώς στην ψηφοφορία οι 152 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ψήφισαν «ναι». Στον αντίθετο δρόμο η αξιωματική αντιπολίτευση σύσσωμη καταψήφισε.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 298 παρόντων βουλευτών 152 υπερψήφισαν ενώ 146 ψήφισαν

«όχι». Απουσίαζε για λόγους υγείας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος σε επιστολή του εξέφραζε πρόθεση ψήφου (αν ήταν παρών θα δήλωνε «ναι»), ωστόσο δεν καταμετράται στο τελικό αποτέλεσμα. Από την πλευρά της ΝΔ απουσίαζε η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία γνωστοποίησε ότι αν ήταν παρούσα θα καταψήφιζε.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους.

“Το 2017 θα είναι έτος ορόσημο για την οικονομία. Ο προϋπολογισμός που καλώ τη Βουλή να ψηφίσει σηματοδοτεί την οριστική έξοδο από τη κρίση” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στις “βολές” που εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ο πρωθυπουργός λέγοντας “αλήθεια κ. Μητσοτάκη έχετε αναρωτηθεί ποτέ ότι αν συνεχίσετε έτσι κινδυνεύετε να καταντήσετε γραφικός;”, υπενθυμίζοντας πως πέρυσι τέτοιο καιρό “όταν ψηφίζαμε τον προϋπολογισμό, το κόμμα σας κ. Μητσοτάκη φώναζε ότι είναι εικονικός. Τα ίδια περίπου με το ΔΝΤ”.

Ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στο αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατό ξεκαθάρισε πως “οι επόμενες εκλογές στο τόπο είναι οι ευρωεκλογές το καλοκαίρι του 2019 και οι εθνικές θα γίνουν το Φθινόπωρο του 2019. Ούτε μέρα νωρίτερα”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στα έδρανα της αντιπολιτευσης σημειώνοντας: “Θα συνταχθεί η αντιπολίτευση μαζί μας στην προσπάθεια για ενεργοποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ή θα ταυτιστεί όπως συνηθίζει με τις πιο σκληρές αντεργατικές απόψεις, από αυτές που κατά καιρούς προτείνουν τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου;”.

Μητσοτάκης: Είσαστε κ. Τσίπρα ο ζωντανός εφιάλτης της παραγωγικής Ελλάδας

Ο πρόεδρος της ΝΔ στην δική του ομιλία ειχε επιτεθεί στον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας ότι απέτυχε στους δύο βασικούς στόχους που είχε θέσει, την κατάργηση της λιτότητας και τη μείωση του χρέους. Τα μέτρα για το χρέος ισοδυναμούν με μνημόνιο μετά το τρίτο Μνημόνιο, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερο για τη χώρα, εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αν νομίζετε ότι με ένα χριστουγεννιάτικο πακέτο παροχών θα ανακάμψετε, πλανάσθε, κι άλλοι έταξαν παροχές στο παρελθόν και δεν είναι καν σε αυτή την αίθουσα», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Είσαστε, κ. Τσίπρα, ο ζωντανός εφιάλτης της παραγωγικής Ελλάδας” σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, ζητώντας “εκλογές το συντομότερο για να επέλθει πολιτική αλλαγή”, όπως είπε. “Είσαστε η πρώτη κυβέρνηση που κατηγορεί όχι την προηγούμενη αλλά την επόμενη, είσαστε απαξιωμένη, αναρωτιέμαι πια θα είναι η παρακαταθήκη σας όταν φύγετε από την εξουσία”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΤσίπραςΚυριάκοςΒουλήΠροϋπολογισμός 2017ψηφίστηκεHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα