«Μαύρη» Δευτέρα για τα Χρηματιστήρια - Ο κορωνοϊός «γκρεμίζει» και τη Wall Street

Βυθίστηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών και η ΕυρώπηΚΟΣΜΟΣ

 

Βαριές απώλειες καταγράφουν οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και η τιμή του πετρελαίου, με τους επενδυτές να στρέφονται στο λεγόμενο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού, καθώς εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για μια ενδεχόμενη παρατεταμένη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του Covid-19 σε χώρες εκτός της Κίνας.

Ένα έκτο άτομο, που είχε μολυνθεί με

τον κοροναϊό, πέθανε στην Ιταλία, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι, ενώ η κυβέρνηση πασχίζει να συγκρατήσει την επέκταση της ασθένειας. Επιπλέον, η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη Νότια Κορέα και το Ιράν έχει προκαλέσει ανησυχία ότι η έξαρση του κοροναϊού στην Κίνα θα εξελιχθεί σε μία πανδημία που θα προκαλέσει αναστάτωση και θανάτους σε χώρες όλου του κόσμου.

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να κατρακυλά κατά 1.030,65 μονάδες ή -3,55%, στις 28.228,13 μονάδες, τον δείκτη Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας να υποχωρεί κατά 379,62 μονάδες ή -3,96% στις 9.196,97 μονάδες ενώ ο Standard & Poor’s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης και περιλαμβάνει τις 500 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες, καταγράφει πτώση 117,02 μονάδες ή -2,48% στις 3.220,73 μονάδες. Ο Dow Jones βρίσκεται κάτω από το επίπεδο με το οποίο άνοιξε τη νέα χρονιά.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση για τον S&P 500 από τον Οκτώβριο του 2018 και τη μεγαλύτερη πτώση για τον Dow από τον Φεβρουάριο του 2018. Dow και S&P 500 βρίσκονται πλέον κάτω από τα επίπεδα με τα οποία άνοιξαν τη νέα χρονιά.

Βουτιά καταγράφουν και οι τιμές του πετρελαίου λόγω των κινδύνων που θέτει για την παγκόσμια ζήτηση η εξάπλωση της επιδημίας της ιογενούς πνευμονίας εκτός Κίνας.

Η τιμή του μπρεντ παράδοσης Απριλίου, διαμορφώνεται στα 55,37 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, σημειώνοντας πτώση -3,13% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής. Στη Νέα Υόρκη, το αμερικανικό αργό (WTI) για τον ίδιο μήνα υποχώρησε κατά -2,72% στα 50,66 δολάρια.

Ο χρυσός, που θεωρείται από ορισμένους ως «καταφύγιο» σε περιόδους κρίσης, σημειώνει άνοδο 1,7225%, φτάνοντας στα 1.677,20 δολάρια η ουγγιά, με την άνοδό της από τις αρχές του έτους να ξεπερνά το 10% και να σκαρφαλώνει στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2013, όπως και το ασήμι το οποίο ενισχύεται κατά 1,75%.

Παράλληλα, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τα μέσα του 2016. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν στο 1,401%, το χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιούλιο του 2016. Η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού τίτλου υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1,855% ενώ οι γερμανικές αποδόσεις υποχώρησαν στο -0,475%, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από τέσσερις μήνες.

Η Wall Street έκλεισε με πτώση την περασμένη εβδομάδα, λόγω της εντεινόμενης ανησυχίας για την επιδημία, αλλά και εξαιτίας των απογοητευτικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία. Την περασμένη εβδομάδα ο Dow Jones είχε απώλειες 1,4% και ο Nasdaq 1,6%.

«Η ρίζα του προβλήματος είναι ο φόβος ότι η παράλυση που έπληξε την κινεζική οικονομία θα έχει συνέπειες και αλλού, γεγονός που θα συνιστούσε νέο πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη», εκτίμησε ο Πάτρικ Ο’Χέιρ, αναλυτής της Briefing.

Ενδεικτικό των ανησυχιών για τις επιπτώσεις που θα έχει η επιδημία είναι το γεγονός ότι οι μετοχές των μεγάλων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση με μεγάλη πτώση: Πάνω από -7% για την Delta και την American Airlines και 4% για την United. H Apple που κατασκευάζει σε μεγάλο βαθμό τα iPhone της στην Κίνα, είδε τη μετοχή της να πέφτει κατά -4,3%.

Όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ δεν έδειξε πάντως να ανησυχεί για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του κοροναϊού. «Δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει όσα συμβαίνουν στην αγορά μετοχών, όμως στο ανθρώπινο γένος επικρατεί φόβος όταν υπάρχει μια πανδημία», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ευρώπη

Η Ευρώπη δέχθηκε πλήγμα από την αρχή της συνεδρίασης, με την Ιταλία να σημειώνει βουτιά ύστερα από την αύξηση των κρουσμάτων του ιού που είχαν ως αποτέλεσμα να τεθούν ουσιαστικά σε καραντίνα περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας. 

Οι εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα να εξανεμιστούν σχεδόν 420 δισ. δολάρια από την αξία των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών σήμερα, με τους επενδυτές να αναζητούν την ασφάλεια του χρυσού εν μέσω φόβων για μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι απώλειες του γενικού δείκτη του χρηματιστηρίου του Μιλάνου έφτασαν το 5,4%, με τον πανευρωπαϊκό δείκτης STOXX 600 να σημειώνει βουτιά 3,8% και τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή ποσοστιαία πτώση του από τότε που οι Βρετανοί τάχθηκαν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

Τουλάχιστον εμφατική, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η επιστροφή των πωλητών στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές με αρνητική μεταβολή και όλα τα παραπάνω, να συνοδεύονται με έκρηξη του τζίρου, σαφέστατη ένδειξη επιθετικών πωλήσεων, που δεν αποκλείεται να συνεχιστούν, αν σε αυτό συνηγορήσει το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα. 

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 809,78 μονάδες (-9,32%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 818,35 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 8,36%. Το τελικό -10,97% του κλαδικού δείκτη των τραπεζών, όσο και η τελική εικόνα για τις μετοχές των συστημικών τραπεζών, δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο αμφιβολιών, για την απόλυτη επικράτηση των πωλητών.

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 4%, ενώ στο Παρίσι ο CAC-40 έχασε 3,9%. Ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Λονδίνου σημείωσε πτώση 3,3%, με τις μετοχές των εταιριών πετρελαίου και ταξιδίων να καταγράφουν από τις μεγαλύτερες απώλειες.

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιριών κατέγραφαν από τις μεγαλύτερες απώλειες στον STOXX 600, με τις EasyJet, Ryanair, Air France και Lufthansa να γνωρίζουν βαριές απώλειες, όπως και ο ευρωπαϊκός δείκτης των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής.

Οι μετοχές των εταιριών ειδών πολυτελείας, εξόρυξης, κατασκευής αυτοκινήτων, τεχνολογίας και τραπεζών --που τείνουν να επηρεάζονται από τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη-- σημείωσαν επίσης σημαντική πτώση.

«Η σημερινή ημέρα καθιστά πολύ σαφές ότι οι αγορές ήταν υπερβολικά αισιόδοξες», δήλωσε οικονομολόγος της Rabobank. «Σίγουρα έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες να βρισκόμαστε στο όριο αντιστροφής της μακροπρόθεσμης τάσης».

Ασία

Στην Ασία, ο δείκτης KOSPI στη Νότια Κορέα σημείωσε βουτιά 3,9%, οι χρηματιστηριακοί δείκτες αναφοράς στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία υποχώρησαν κατά 2,25% και 1,8% αντίστοιχα ενώ ο δείκτης blue-chip στην Κίνα CSI300 έκλεισε με πτώση 0,4%. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου. Οι αγορές στην Ιαπωνία ήταν κλειστές λόγω επίσημης αργίας.

Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του γεν υποχώρησε στα 111,34, αλλά έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων διατηρούσε την εικόνα του ‘ασφαλούς καταφυγίου’. Το ευρώ υποχώρησε προς το 1,08 δολάριο. Σημαντική πτώση κατέγραφαν τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, από το μεξικανικό πέσο και την τουρκική λίρα έως το πολωνικό ζλότι και το ρωσικό ρούβλι.

χρηματιστήριοχρηματιστήριαΚορωνοϊόςWall StreetDow JonesευρωαγορέςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα