Μακρόν και Μερτς «ανασυντάσσονται»: Δημιουργείται γαλλογερμανικό συμβούλιο Άμυνας και Ασφάλειας
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στο πλευρό του νέου καγκελαρίου της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς στο Μέγαρο των Ηλυσίων ότι επιθυμεί την αναβίωση του «γαλλογερμανικού αντανακλαστικού», τον συστηματικό συντονισμό των ενεργειών των δύο χωρών και την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
«Θα συγκροτήσουμε ένα γαλλογερμανικό συμβούλιο άμυνας και ασφάλειας που θα συνέρχεται τακτικά για να δίνει επιχειρησιακές απαντήσεις στα κοινά στρατηγικά μας θέματα», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Φρίντριχ Μερτς στο προεδρικό μέγαρο.
Ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς έφθασε νωρίτερα στο Μέγαρο των Ηλυσίων όπου έγινε δεκτός με μεγάλη θέρμη από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό. Το Παρίσι είναι κατά παράδοσιν ο πρώτος σταθμός κάθε νέου γερμανού ηγέτη.
Οι δύο άνδρες επιδιώκουν την αναβίωση του γαλλογερμανικού διδύμου ως κινητήριας δύναμης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο γερμανός καγκελάριος δήλωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι θα συνομιλήσει με την Γαλλία και την Βρετανία για το θέμα της πυρηνικής αποτροπής στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στην επίτευξη και τήρηση κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα τερματιστεί χωρίς ακόμη ισχυρότερη πολιτική και στρατιωτική δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να το υποκαταστήσουν αυτό», είπε. «Η συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να εγγυηθεί μία μελλοντική κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε ο γερμανός καγκελάριος.
Ο Φρίντριχ Μερτς εξέφρασε μεν την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αλλά δεν δεσμεύθηκε για εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας.
«Ελπίζω πραγματικά ότι θα υπάρξει ευκαιρία και πέραν του σαββατοκύριακου για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και άρα και για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε ανάλογη συμφωνία». Μόνο όταν υπάρξει συμφωνία η Γερμανία θα μπορέσει να δώσει λεπτομέρειες για εγγυήσεις ασφαλείας, «διότι απλώς δεν γνωρίζουμε ακόμη τις συνθήκες», είπε.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ουκρανία τις προσεχείς εβδομάδες.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας υποστήριξε ότι η Ρωσία του Πούτιν «αναμφίβολα δεν θα τηρήσει» την τριήμερη εκεχειρία που η ίδια κήρυξε μονομερώς για το διάστημα από τις 8 έως τις 10 Μαΐου.
«Πέραν (της εκεχειρίας) των τριών ημερών που αναμφίβολα δεν θα τηρηθεί, όπως και οι προηγούμενες, τελικά ο ρώσος πρόεδρος είναι σοβαρός; Θα αποφασίσει εν τέλει να τηρήσει τον λόγο του και ιδιαίτερα την υπόσχεση που έδωσε στις συνομιλίες του με την αμερικανική κυβέρνηση; Αυτό μας ενδιαφέρει εμάς», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Συμφώνησαν να επιταχύνουν τα κοινά αμυντικά προγράμματα και να αναπτύξουν νέες στρατιωτικές δυνατότητεςΟ νέος καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι θέλει «να μιλήσει με τη Γαλλία και τη Βρετανία» για το θέμα της πυρηνικής «αποτροπής».
Η συζήτηση αυτή «θεωρείται κατηγορηματικά ως συμπληρωματική σε ό,τι έχουμε ήδη πει με τους Αμερικανούς εταίρους μας στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Μερτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Μακρόν.
«Θα αναθέσουμε στους αρμόδιους υπουργούς μας να ξεκινήσουν αυτήν τη συζήτηση», πρόσθεσε.
Ο Μερτς σημείωσε πάντως ότι «δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης των εγγυήσεων ασφαλείας που προσφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη».
Ενώπιον της θεαματικής προσέγγισης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας και της ενδεχόμενης αποδέσμευσης της Ουάσινγκτον από την Ευρώπη, ο Μερτς κάλεσε τον Φεβρουάριο τη Γαλλία και τη Βρετανία, τις δύο ευρωπαϊκές πυρηνικές δυνάμεις, να συζητήσουν εάν η Γερμανία θα μπορούσε νε επωφεληθεί από έναν πιθανό «πυρηνικό διαμοιρασμό των πυρηνικών ή τουλάχιστον εάν θα της παρείχαν πυρηνική ασφάλεια».
Η ενίσχυση «του ευρωπαϊκού πυλώνα του ΝΑΤΟ» δεν αποδυναμώνει την Ατλαντική Συμμαχία. Αντιθέτως, αντιπροσωπεύει μεγαλύτερη ευθύνη για τους ίδιους τους Ευρωπαίους, είπε από την πλευρά του ο Μακρόν.
«Είναι απολύτως φυσικό να συζητούνται όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της πυρηνικής αποτροπής, λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορίες μας, τις ιδιαιτερότητές μας», πρόσθεσε.
Εξ αρχής, η γαλλική πυρηνική αποτροπή είναι ανεξάρτητη και βασίζεται μόνο στις εκτιμήσεις ενός ανθρώπου, του προέδρου της χώρας, για έναν κίνδυνο που απειλεί τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας.
Στη συνάντησή τους, την πρώτη αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Μερτς, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας τους, σε μια περίοδο που και οι δύο χώρες αυξάνουν τον αμυντικό προϋπολογισμό τους. «Θα επιταχύνουμε τα γαλλογερμανικά προγράμματα, θα αναπτύξουμε νέες δυνατότητες», κυρίως άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, εξήγησε ο Μακρόν.
Οι δύο χώρες αποφάσισαν επίσης να «συντονίσουν» και να μοιραστούν τις στρατηγικές αναλύσεις τους, καθώς και να ξεκινήσουν ένα «γαλλογερμανικό πρόγραμμα αμυντικής καινοτομίας, ώστε να αναπτύξουν τις αναγκαίες καινοτομίες που απαιτούνται για τους πολέμους του μέλλοντος».
Διαβάστε επίσης:
Η Χαμάς επιθυμεί «συνολική και ολοκληρωμένη συμφωνία» για να δοθεί τέλος στον πόλεμο
Κένυα: Καταδικάστηκαν σε φυλάκιση οι 4 νεαροί που κατηγορούνται για λαθρεμπόριο μυρμηγκιών
ΕΕ κατά Τουρκίας: Το Συμβούλιο της Ευρώπης «απαιτεί την άμεση απελευθέρωση» του Ιμάμογλου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χαμός στη δίκη του αστυνομικού που εκτέλεσε δύο γυναίκες στην Κηφισιά: Συγκρούστηκε με τις οικογένειες των θυμάτων
- Το εξωφρενικό ποσό για ένα diamond εισιτήριο στη συναυλία του Νίκου Βέρτη στο Ντουμπάι
- Από οικισμό Ρομά στο… πανεπιστήμιο: Το πρώτο κορίτσι που κατάφερε και μπήκε στο τμήμα Φιλολογίας στο Ρέθυμνο και έκανε τους πάντες να μιλάνε για εκείνη
- Δολοφονία Λυγγερίδη: Ισόβια και κάθειρξη 19 ετών στον 19χρονο που πέταξε τη ναυτική φωτοβολίδα στον αστυνομικό
- 4χρονη στον Βόλο υπέστη εγκαύματα ενώ ήταν στον παιδικό σταθμό - Μεταφέρεται στο νοσοκομείο της Λάρισας
- Μαρία Ηλιάκη: "Άκουσα το κρακ" - Μιλάει για το ατύχημα που την έστειλε στο χειρουργείο
- Πώς να διαχειριστείτε στη δουλειά έναν υπεύθυνο που προσπαθεί συνεχώς να σας ελέγξει
- Κοινωνικός Τουρισμός: Άνοιξε η πλατφόρμα - Πώς θα κάνετε αίτηση
- «Στο Άμπου Ντάμπι θα ‘ρθω…» η μεγάλη ιστορία πίσω από ένα τραγούδι της εξέδρας
- Γιαννακόπουλος για το Final Four: Μακάρι να βρεθούν οι δύο ελληνικές ομάδες στον τελικό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Καταγγελία από ΜέΡΑ25: Η κυβέρνηση ακυρώνει δημόσιο ζωντανό διάλογο του Βαρουφάκη με κορυφαία Κινέζα δημοσιογράφο
- FT: Η επαίσχυντη σιωπή της Δύσης για τη Γάζα
- Φάμελλος: Εντολέας της μήνυσης της Ομάδας Αλήθειας είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός
- Τσουκαλάς: Πολύ μεγάλη αποτυχία της κυβέρνησης στην ασφάλεια των πανεπιστημίων – «Έξι χρόνια τι έχει γίνει; Πού είναι η λογοδοσία;»
- Θεοδωρόπουλος (ΣΕΒ): Θετική η εικόνα της οικονομίας αλλά οι ανησυχίες εντείνονται
- Μακρόν και Μερτς «ανασυντάσσονται»: Δημιουργείται γαλλογερμανικό συμβούλιο Άμυνας και Ασφάλειας
- Να παραμείνει «παγωμένη» η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ζητά το Ευρωκοινοβούλιο
- Alpha: Ο καρκίνος του μαστού στο επίκεντρο της εκπομπής «Πρωταγωνιστές»
- ΣΚΑΪ: Στα «τάρταρα» της τηλεθέασης η βραδινή ζώνη του σταθμού λόγω «Big Brother»
- Άνοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2025-2026
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Μακρόν και Μερτς «ανασυντάσσονται»: Δημιουργείται γαλλογερμανικό συμβούλιο Άμυνας και Ασφάλειας
- ΣΚΑΪ: Στα «τάρταρα» της τηλεθέασης η βραδινή ζώνη του σταθμού λόγω «Big Brother»
- Να παραμείνει «παγωμένη» η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ζητά το Ευρωκοινοβούλιο
- Δέκα ημέρες λουκέτο σε πιτσαρία στο Παλαιό Φάληρο επειδή ξήλωσε τη σήμανση της φοροδιαφυγής
- Uni Systems: Yψηλότερη επίδοση εσόδων και ανοδική πορεία με έμφαση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια
- Η νέα καμπάνια της Protergia: «Για όσους δεν σταματούν να ονειρεύονται!»
- Ο «Ελληνικός Κόσμος» γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2025 με μία ξεχωριστή δράση – Ζήστε μία μοναδική VR εμπειρία στο «Εργαστήρι του Φειδία»
- ΕΙΝΑΠ για Ασκληπιείο Βούλας: «Απαράδεκτο να διενεργούνται αξονικές τομογραφίες χωρίς ακτινοδιαγνώστη»
- UEFAEuropa & ConferenceLeague: Τα εισιτήρια για τους τελικούς «σφραγίζονται» στην COSMOTETV
- Θεσσαλονίκη: Πώς δρούσαν τα κυκλώματα που διακινούσαν ναρκωτικά μέσα και έξω από γήπεδα – Λάμβαναν ναρκο-δέματα μέσω… ΕΛΤΑ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κένυα: Συμμορία«στρίμωξε» 5.000 μυρμήγκια σε 2.244 σωληνάκια για να τα βγάλει λαθραία
- Τροχαίο στην Κουρούτα: Νεκρός 75χρονος - ΙΧ εξετράπη της πορείας και προσέκρουσε σε περίφραξη
- 7ο Συνέδριο ΙΝΕΠΥ: Ήρθε η ώρα να δυναμώσουμε το ρόλο των νοσηλευτών
- Συγκλονιστικός Βιεϊρίνια: «Ο ΠΑΟΚ άλλαξε τη ζωή μου»
- Νέα «πόρτα» από την ΕΕ για την ένταξη της Τουρκίας – «Δεινή κατάσταση στη χώρα και δημοκρατική οπισθοδρόμηση»
- Κοινή διακήρυξη Ελλάδας-Αιγύπτου: Συνεργασία σε ενέργεια και σταθερότητα στην περιοχή
- Άμπου Ντάμπι: Η Disney ανοίγει θεματικό πάρκο και εκτοξεύει τα κέρδη της
- Τι σημαίνει Άμπου Ντάμπι: Η ιστορία του Εμιράτου που θα διεξαχθεί το Final 4
- «Δεν με άφηνε να κοιμηθώ»- Το «σκοτεινό» παρελθόν του πατροκτόνου στην Αμφιλοχία
- Δημήτρης Γιαννακόπουλος: «Μακάρι ελληνικός τελικός στη Euroleague – Το τραπεζάκι είναι καθαρό και περιμένει»