«Μαχαίρια» για την «ηλεκτρονική» ψήφο

ΕΛΛAΔΑΈντυπη Έκδοση

Σε οριακό σημείο φαίνεται να έχουν φτάσει οι σχέσεις Γεννηματά - Θεοδωράκη και της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι, με βασικό θέμα την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Ο κίνδυνος να τιναχτούν όλα στον αέρα ελλοχεύει, αν και από τη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι η εμμονή σε μια έωλη

διαδικασία, που κινδυνεύει να υπονομεύσει το όλο εγχείρημα, θα βαρύνει όσους το τολμήσουν.

Η αναβολή για τις επόμενες μέρες της συνεδρίασης της επιτροπής Αλιβιζάτου δίνει τη δυνατότητα εκτόνωσης, αφού περιμένουν ως «μεσσία» τη Vodafone προκειμένου να διαβεβαιώσει αν δύναται ή όχι να διασφαλίσει το κύρος της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και να κρίνει αν μπορεί να διασφαλιστεί η διαδικασία από διπλοψηφίες και άλλα ευτράπελα. Πολλοί επισημαίνουν ότι μια τυχόν αρνητική απάντηση, που αναμένεται σήμερα ή αύριο, μετά την ολιγοήμερη αναβολή που ζήτησε η εταιρεία, θα εκτονώσει την ένταση και θα δώσει λύση.

Το σοβαρότερο πάντως πρόβλημα είναι ότι η «σπουδή» όλων γύρω από την ηλεκτρονική ψηφοφορία, που προδίδει ιδιοτέλεια λόγω της προοπτικής να στηριχθούν κάποιοι υποψήφιοι, έχει ρίξει πιο πίσω το μείζον ζήτημα της ηλεκτρονικής διασύνδεσης όλων των εκλογικών κέντρων, ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση διπλής ψηφοφορίας από όσους προσέλθουν για να ψηφίσουν.

Ο χρόνος πιέζει προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τη διασύνδεση και, όπως λένε οι γνωρίζοντες, το κόστος της διαδικασίας θα φτάσει 500.000 ευρώ, από 800.000 που είχαν προσδιοριστεί αρχικά.

Πιέσεις

Πάντως τα διαδικαστικά ζητήματα έχουν προς το παρόν καλύψει τα πολιτικά ζητήματα, αν και όλοι ομνύουν στο κύρος και την ψυχραιμία της Επιτροπής υπό την εποπτεία του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου.

Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Ραγκούσης, Νίκος Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Γιάννης Μανιάτης πιέζουν για την ηλεκτρονική ψηφοφορία, συμφωνώντας ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή και η εμπλοκή στη διαδικασία των πολύ νεότερων γενεών είναι υπέρτερο πολιτικά από το ενδεχόμενο διασυρμού λόγω διπλοψηφιών.

Μάλιστα κυρίως ο Θεοδωράκης και δευτερευόντως ο Καμίνης επιχειρούν να «χρεώσουν» στη Φώφη Γεννηματά παλαιοκομματισμό, συντηρητικές αντιλήψεις και φοβία απέναντι στο καινούργιο, το καινοτόμο και τις νέες γενιές.

Από κοντά και μια σειρά εκσυγχρονιστικά στελέχη που βλέπουν μέσα από τη διαδικασία εκλογής αρχηγού τη δυνατότητα να πάρουν πολιτική ρεβάνς, ειδικότερα αν στη διαδικασία αυτή μπουν νέοι με όχι ιδιαίτερο πολιτικό υπόβαθρο, που θα δώσουν νέο αέρα, μακριά από οργανωτικούς συσχετισμούς.

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι πιστεύουν ότι μέσα από την ηλεκτρονική ψηφοφορία θα συγκινήσουν ακόμη και άτομα που δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν το νέο κόμμα, αλλά «γουστάρουν» κάποιον από τους επικεφαλής.

Φόβοι

Ο συνασπισμός όλων των υποψηφίων – πλην Ραγκούση, που κάνει προσεκτικές κινήσεις και μοιάζει να μην αναλώνεται προεκλογικά κρατώντας δυνάμεις για την τελευταία εβδομάδα – απέναντι στη Γεννηματά αποδεικνύει και τον φόβο που έχουν για το ότι, παρά τη μικρή εκλογική επίδοσή του, το ΠΑΣΟΚ διαθέτει ένα ισχυρό κομματικό μηχανισμό που μπορεί να δώσει ρεύμα νίκης στον επίσημο υποψήφιο.

Οι συνεργάτες της Γεννηματά επισημαίνουν ότι, σε ποσοστό περίπου 75%, η πρόεδρος του κόμματος έχει τη στήριξη βουλευτών, συνδικαλιστών, παλαιών βουλευτών και στελεχών, αλλά και σοβαρών κρίκων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναγνωρίζουν τις σοβαρές προσβάσεις άλλων υποψηφίων στον κομματικό μηχανισμό και επισημαίνουν ότι θα έχουν βοήθεια και από ένα τμήμα των βενιζελικών, αλλά θεωρούν ότι μπορούν, αν δουλέψουν συστηματικά, να συσπειρώσουν πολύ κόσμο.

Προβάλλουν ακόμη την άνοδο της δημοτικότητας της Φώφης, αλλά και την αναγνώριση από όλους ότι, χάρη στις προτάσεις και τις προσπάθειές της, βρέθηκαν δέκα υποψήφιοι για τον υπό ανασυγκρότηση ή αναγέννηση χώρο. Μάλιστα έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη επισημαίνουν ότι ο αγώνας δεν γίνεται για να εξωθηθεί από την πρώτη δυάδα η Γεννηματά, αλλά για να «κοντύνει» εκλογικά και παράλληλα, για το ποιος θα πλασαριστεί ως δεύτερος.

Επισημαίνουν δε ότι, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, κι αν δεν γίνει σοβαρή ανατροπή, αν ο πρώτος δεν έχει τεράστια διαφορά από τον δεύτερο, τότε όλα είναι πιθανά. Ανδρουλάκης, Καμίνης και Θεοδωράκης φέρεται να έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να πλασαριστούν στη δεύτερη θέση.

Ο... Μακρόν

Την πιο ηγετική εικόνα επιχειρεί να πλασάρει ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος παλεύει να πλασάρει εικόνα Μακρόν στην υποψηφιότητά του υποσχόμενος να δώσει «αντιλαϊκιστικό», μοντέρνο και κεντρώο προφίλ στον υπό διαμόρφωση χώρο.

● Ο Σταύρος επιχειρεί να πείσει ότι η νίκη του θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα για την αναγέννηση του χώρου, αν και έως τώρα δεν εξηγεί γιατί αυτό δεν έγινε με το Ποτάμι, όταν το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στη χειρότερη στιγμή του.

● Ο Καμίνης από την άλλη επιχειρεί να εμφανιστεί ως το πρόσωπο που μπορεί να ενώσει διαφορετικούς πολιτικούς προσανατολισμούς και κατευθύνσεις και να δώσει προοπτική εξουσίας στον νέο φορέα.

● Ο Ανδρουλάκης δίνει τη μάχη του με όπλο το πέρασμα της εξουσίας του νέου χώρου σε νεότερη γενιά.

Ραγκούσης και Μανιάτης προβάλλουν ως ήρεμες δυνάμεις.

Πάντως τις τελευταίες ώρες καταβάλλεται μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, ειδικά μετά την ηγετική εμφάνιση της Γεννηματά, η οποία, ενισχυμένη από την άνοδο της δημοτικότητάς της, αλλά και τη δημοσκοπική επίδοση του νέου φορέα, που σε γκάλοπ της Κάπα Research έφτασε το 10,4%, επιχείρησε να αρθεί πάνω από τις γκρίνιες και την επιθετικότητα των συνυποψηφίων της.

«Δική μας ευθύνη είναι να ανταποκριθούμε στην απαίτηση των πολιτών, να ενισχύσουμε την δυναμική του εγχειρήματος και να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Χωρίς μεμψιμοιρίες και δευτερεύουσες αντιπαραθέσεις. Όλοι είμαστε συναγωνιστές, στην κοινή πορεία, στον κοινό στόχο, για τη δημιουργία της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων» δήλωσε χαρακτηριστικά, υποχρεώνοντας κυρίως το Ποτάμι να αναδιπλωθεί και να χαμηλώσει τους τόνους.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε να δημιουργηθεί από πριν το ηλεκτρονικό μητρώο όσων επιθυμούν να ψηφίσουν καταθέτοντας τα στοιχεία τους και το μητρώο αυτό να δοθεί σε όλους τους υποψηφίους, ώστε να τσεκάρουν εκ των υστέρων αν υπήρξαν ζητήματα διπλοψηφιών, ενώ ο Καμίνης τελικά συντάχθηκε με την στάση του ΠΑΣΟΚ να υπάρξουν εγγυήσεις για τη διασφάλιση της ψηφοφορίας.

Αύριο λήγει η υποχρέωση των υποψηφίων – πλην Γεννηματά και Ραγκούση, που το έχουν ήδη πράξει – να καταθέσουν τις απαραίτητες 1.000 υπογραφές για να ανακηρυχθούν τελικά υποψήφιοι. Θεοδωράκης, Καμίνης, Ανδρουλάκης Μανιάτης και Κωνσταντινόπουλος φέρεται να έχουν κατά πολύ ξεπεράσει το αναγκαίο όριο. Να δούμε πότε τελικά θα ξεπεραστούν τα διαδικαστικά προβλήματα και θα μπουν στα επί της ουσίας πολιτικά προβλήματα, τα οποία ταλανίζουν τον χώρο.

κεντροαριστεράΜακρόνψήφοςηγεσίαΦώφη ΓεννηματάΣταύρος ΘεοδωράκηςIssue: 1987Issue date: 21-09-2017Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα