Λοβέρδος: Η εξωτερική πολιτική ασκείται από ένα έωλο τρίγωνο

Πολιτική

Την εκτίμηση ότι στην παρούσα συγκυρία η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ απομακρύνεται μετά τους χειρισμούς της κυβέρνησης εκφράζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος με συνέντευξη του στο ΑσυΠΕ-ΜΠΕ τονίζοντας ότι η συμφωνία πρέπει να είναι συνολική και να εξασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα.

Χρησιμοποιώντας τον τίτλο ενός βιβλίου που έγινε και ταινία "A bridge too

far" ο κ.. Λοβέρδος υποστηρίζει ότι η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον σκοπιανό ομόλογό του στο Νταβός "δεν εξασφάλισε δεσμευτική και ad perpetuum κατοχύρωση των εθνικών μας συμφερόντων", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά .

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ επικρίνει έντονα την κυβερνητική τακτική επισημαίνοντας ότι "η εξωτερική πολιτική ασκείται από ένα έωλο τρίγωνο: Έναν αδύναμο πρωθυπουργό που λέει ναι σε όλα, έναν υπουργό Εξωτερικών που αποκλείει τις συναινέσεις και έναν καιροσκοπικό κυβερνητικό εταίρο".

Στρέφει τα πυρά του και προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση για την αναθεώρηση της στάσης της υπό τον φόβο "μήπως υποστεί δημοσκοπικές απώλειες και μήπως περιπέσει σε κατάσταση εσωστρέφειας δεδομένα που παρώθησαν την ηγεσία της να εγκαταλείψει τη γραμμή του Βουκουρεστίου, που η ίδια είχε χαρακτηρίσει ως εθνική γραμμή".

Ο Ανδρέας Λοβέρδος θεωρεί πρόωρο το ερώτημα τι θα κάνει το Κίνημα Αλλαγής, ωστόσο τονίζει ότι είναι προηγουμένως απαραίτητο η πρόταση της κυβέρνησης να έχει την στήριξη και των ΑΝΕΛ και βεβαίως να έχει συμφωνήσει και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Εκφράζει ακόμη διαφωνία με τα συλλαλητήρια τα οποία δεν βοηθούν, όπως λέει, και προκλήθηκαν από την λανθασμένη τακτική της κυβέρνησης.

Όσον αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την πορεία για καθαρή έξοδο που διακηρύσσει η κυβέρνηση ο κ. Λοβέρδος υπογραμμίζει πως "κανείς Έλληνας δεν μπορεί να πάρει στα σοβαρά το νέο ψευδοαφήγημα της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού για δήθεν έξοδο από το μνημόνιο".

Η συνέντευξη του Ανδρέα Λοβέρδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

-Ποιές είναι οι εκτιμήσεις σας κ. Λοβέρδο από τα δεδομένα που προέκυψαν στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων από την συνάντηση των κ. Τσίπρα και Ζάεφ στο Νταβός και από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς;

Ατυχώς η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επέλεξαν να ακολουθήσουν τακτική κλειστής διπλωματίας χωρίς συνεπώς να έχουν εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις που θα καθιστούσαν δυνατή την επίτευξη ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης για την οριστική επίλυση του ζητήματος. Είναι δε σαφές ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, η συνάντηση του Α.Τσίπρα με τον σκοπιανό ομόλογό του στο Νταβός δεν εξασφάλισε δεσμευτική και ad perpetuum κατοχύρωση των εθνικών μας συμφερόντων. Είμαστε πολύ πίσω από το σημείο αυτό.

-Ποια είναι τα σημεία- κλειδιά που θα καθορίσουν το περιεχόμενο της πιθανής συμφωνίας; Κατά τη γνώμη σας, μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία;

Η διαμόρφωση όρων για την επίτευξη συμφωνίας ανήκει προδήλως στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση όμως για να υπάρξει λύση, σύμφωνα με τις θέσεις της Ελλάδας, πρέπει η συμφωνία να είναι συνολική, ώστε να δίνει λύσεις και να ξεμπλοκάρει άπαξ και δια παντός τα γνωστά προβλήματα επεκτατισμού που έχουν δημιουργηθεί από συγκεκριμένες θέσεις και ενέργειες των γειτόνων μας. Εκτιμώ, λοιπόν, ότι στην παρούσα συγκυρία η επίλυση του ζητήματος απομακρύνεται μετά τους χειρισμούς της κυβέρνησης και αν μου επιτρέπεται να χρησιμοποιήσω τον τίτλο ενός βιβλίου που έγινε και ταινία πρόκειται για "A bridge too far".

-Πώς κρίνετε τους χειρισμούς και την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης; Για τη τακτική της ΝΔ τι λέτε;

Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε σχέση με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις αλλά κυρίως απέναντι στον ελληνικό λαό είναι επιεικώς απαράδεκτη. Πρέπει οι κυβερνώντες να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να διαχειρίζονται με όρους εσωτερικούς ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα. Η άσκηση δηλαδή της εξωτερικής πολιτικής δεν μπορεί να γίνεται ωσάν να είναι βιλαέτι του ΣΥΡΙΖΑ.

Και επειδή οι κανόνες της πολιτικής όπως γενικότερα της ζωής είναι αμείλικτοι στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης για το σκοπιανό πρόβλημα αναδείχτηκε για ακόμη μια φορά η απόλυτη πολιτική ένδεια των προσώπων που κυβερνούν την χώρα. Δυστυχώς η εξωτερική μας πολιτική ασκείται από ένα έωλο τρίγωνο: Έναν αδύναμο πρωθυπουργό που λέει ναι σε όλα, έναν υπουργό Εξωτερικών που αποκλείει τις συναινέσεις και έναν καιροσκοπικό κυβερνητικό εταίρο.

Από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιλέξει να ακολουθήσει ένα δρόμο που υπαγορεύεται από στενά κομματικά συμφέροντα και επιδιώξεις. Ο φόβος μήπως υποστεί δημοσκοπικές απώλειες και μήπως περιπέσει σε κατάσταση εσωστρέφειας παρώθησε την ηγεσία της να εγκαταλείψει τη γραμμή του Βουκουρεστίου, που η ίδια η ηγεσία της είχε χαρακτηρίσει ως εθνική γραμμή. Όμως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εξορισμού συνιστά μείζονα πολιτική δύναμη δεν μπορεί και δεν πρέπει να διαμορφώνει την θέση της στα εθνικά ζητήματα με βάση πολιτικές σκοπιμότητες.

-Η θέση του Κινήματος Αλλαγής είναι υπέρ σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων και αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού. Στην ενδεχόμενη περίπτωση που η κυβέρνηση συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο θα το στηρίξετε στη Βουλή;

Είναι μακρύς και με πολλά εμπόδια ο δρόμος για την κυβέρνηση μέχρι να φέρει το θέμα στην ελληνική Βουλή. Για στοιχειώδεις λόγους ορθής λειτουργίας του κοινοβουλευτικού συστήματος θεωρούμε απαραίτητο η πρόταση της κυβέρνησης να έχει την στήριξη όλων των κυβερνητικών συνιστωσών της, καθώς και να συμφωνήσει με την άλλη πλευρά, με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δηλαδή. 'Αρα υπάρχει δρόμος που πρέπει να διανυθεί για να φτάσουν τα θέματα αυτά στην Βουλή. Είναι πρόωρο το ερώτημα αυτό συνεπώς.

- Τη στάση της Εκκλησίας πως την αξιολογείτε;

Η Εκκλησία όπως όλοι οι παράγοντες της κοινωνικής ζωής έχει αναμφίβολα το δικαίωμα να διατυπώνει τις απόψεις της, τις οποίες ακούμε με προσοχή και με σεβασμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις συμμεριζόμαστε πάντοτε.

-Τα συλλαλητήρια, κ. Λοβέρδο, με τα χαρακτηριστικά που παίρνουν βοηθούν στη διαπραγμάτευση για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ;

Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην διαδρομή των πολιτειακών θεσμών για την κατοχύρωση αυτού του δικαιώματος έχουν χυθεί ποταμοί αίματος. Κατά την γνώμη μου πρέπει όλοι να αφουγκραζόμαστε και να λαμβάνουμε υπόψη τον παλμό της κοινωνίας. Αλλά για να αφήσουμε κατά μέρος τις γενικότητες, η ΔΗΣΥ θεωρεί πως τα συλλαλητήρια προκλήθηκαν από την λανθασμένη τακτική της κυβέρνησης. Και το είπαμε αυτό από την πρώτη στιγμή. Προχθές μάλιστα Το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι "Τα συλλαλητήρια αυτή τη στιγμή δεν βοηθούν, καθώς δίνουν βήμα σε ακραίες φωνές που επιδιώκουν να διχάσουν τον ελληνικό λαό".

-Εκτός όμως από το εθνικό θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εξελίξεις σημειώνονται και στο ζήτημα της αξιολόγησης του Μνημονίου. Στο επίκεντρο της απόφασης του Eurogroup βρίσκεται η υποχρέωση για επιτάχυνση και αύξηση των πλειστηριασμών. Η κυβέρνηση το διαψεύδει. Εσείς πώς το βλέπετε;

Είναι πάγια τακτική της κυβέρνησης να διαψεύδει τα δεινά, στα οποία έχει συμφωνήσει και τελικά όταν αυτά εφαρμόζονται να κλαυθμυρίζει στη γωνία. Η έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολύ συγκεκριμένη και σαφής. Ο ρυθμός διενέργειας πλειστηριασμών είναι συμπεφωνημένο στο πλαίσιο της γ΄ αξιολόγησης όχι μόνο να επιταχυνθεί αλλά και να αυξηθεί το 2018 και σημαντικά περισσότερο το 2019. Και γι αυτό κανείς Έλληνας δεν μπορεί να πάρει στα σοβαρά το νέο ψευδολόγημα της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού για δήθεν έξοδο από το μνημόνιο.

-Ο αντίλογος του κ. Ντράγκι είναι ότι τα "κόκκινα" δάνεια "πνίγουν" τις Τράπεζες εμποδίζοντας την συνδρομή τους στη ανάπτυξη;

Ο κ.Ντράγκι και οι δανειστές είναι σαφέστατοι, αλλά η κυβέρνηση εφόσον είναι αποφασισμένη και υπεύθυνη και κήδεται πραγματικά για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού οφείλει να μάχεται και να επιτυγχάνει τις απαραίτητες προσαρμογές. Η συγκεκριμένη ελληνική κυβέρνηση όμως είναι πλήρως αποτυχημένη και οι υποχωρήσεις σε όλα τα επίπεδα είναι το χαρακτηριστικό της.

-Όλο αυτό το σκηνικό ερμηνεύεται από πολλούς ότι θα καταλήξει σε πρόωρες εκλογές. Συμμερίζεσθε αυτή την εκτίμηση; Πότε τις βλέπετε;

Δεν ξέρω αν έχει σημασία πότε βλέπω εγώ τις εκλογές. Αυτό που ξέρω ότι έχει σημασία όμως είναι πότε είναι ανάγκη για την κοινωνία και την οικονομία να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Και θα ήθελα να προσθέσω και κάτι τελευταίο. 'Ακουσα τον κ.Τσίπρα απευθυνόμενος στον κ.Ζάεφ να του δίνει την εξής συμβουλή "Πες την αλήθεια στο λαό σου όπως εγώ και θα βγεις κερδισμένος" και διερωτήθηκα: πόσο θράσος πρέπει να έχει ένας άνθρωπος, ώστε να συμβουλεύει άλλους να κάνουν ό,τι ο ίδιος ουδέποτε έκανε! Ένας πολιτικός που πολιτεύεται με ψέματα συμβουλεύει άλλους να λένε την αλήθεια!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΛοβέρδοςΣκοπιανόονομασίασυμφωνίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα