Λορέτα Λιν: Η κόρη του ανθρακωρύχου που έγινε βασίλισσα της country (Photos/Videos)

Την έλεγαν και «Κόρη του Ανθρακωρύχου» κι επί επτά δεκαετίες ήταν η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα της μουσικής κάντρι. Η Λορέτα Λιν έφυγε σε ηλικία 90 ετών, κλείνοντας έναν κύκλο ζωής που την έφερε από την ανέχεια στην κορυφή.

«Η αγαπημένη μας μητέρα έφυγε ειρηνικά, στις 4 Οκτωβρίου, καθώς κοιμόταν στο σπίτι, στο αγαπημένο της ράντσο, στο Χάρικεϊν Μιλς», ανακοίνωσαν οι συγγενείς της.

Born in a cabin in Kentucky coal country, Loretta Lynn was revered not just a country music star,

but as a symbol of rural resilience. "The more you hurt, the better the song is," she said. "You put your whole heart into a song when you’re hurting." https://t.co/vn16udvE29 pic.twitter.com/uwyzBJd5m6

— The New York Times (@nytimes) October 4, 2022

Κι όμως η ζωή της Λορέτα Λιν μόνο ειρηνική δεν ήταν.

Η Λορέτα Λιν δεν είχε καμία μουσική παιδεία, αλλά περνούσε πολλές ώρες κάθε μέρα νανουρίζοντας τα παιδιά της με τραγούδια. Τους στίχους που σκαρφιζόταν τους έγραφε κι έτσι προέκυψαν κάποια από τα πιο γνωστά τραγούδια της.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής της τα πέρασε στην απόλυτη φτώχεια. Στα 15 παντρεύτηκε, έγινε μητέρα και πέρασε χρόνια δίπλα σε έναν άντρα που ήταν εξαρτημένος από το ποτό. Η οδυνηρή εμπειρία της δίπλα σ΄ αυτόν τον άντρα της έδωσε υλικό για τους στίχους της.

«Όταν τραγουδώ αυτά τα κομμάτια της κάντρι, όπως το Don’t Come Home A’ Drinkin’ (With Lovin’ On Your Mind) και το You Ain’t Woman Enough (To Take My Man)» για τις γυναίκες που παλεύουν για να ζήσουν, δεν μπορείς να πεις πως εγώ δεν τα έζησα», έγραψε στην αυτοβιογραφία της, που κυκλοφόρησε με τίτλο «Η Κόρη του Ανθρακωρύχου».

«Όπως λέω, ξέρω καλά τι σημαίνει να είσαι έγκυος, νευρική και φτωχιά». Τραγουδούσε την ιστορία της οικογένειάς της, τα προβλήματα με τον γάμο, ταυτιζόταν με τις γυναίκες, τις συζύγους και τις μητέρες που υπέφεραν. Είχε τον δικό της τρόπο να αγγίζει το κοινό της: Πες τα όπως είναι. Έτσι αποκαλούσαν τον τρόπο με τον οποίο ερμήνευε τα τραγούδια που ήταν προσωπικά βιώματά της.

Η Λιν έφτασε στην κορυφή των πωλήσεων το 1966 και έγινε η πρώτη γυναίκα τραγουδίστρια της κάντρι που έφτανε σε τέτοια θέση.

Loretta Lynn, the Kentucky coal miner’s daughter whose frank songs about life and love as a woman in Appalachia pulled her out of poverty and made her a pillar of country music, has died. She was 90. https://t.co/ATdwml7dpA

— The Associated Press (@AP) October 4, 2022

«Δεν ήμουν η πρώτη γυναίκα στη μουσική κάντρι. Ήμουν η πρώτη που έφτασε εκεί λέγοντας αυτά που σκεφτόμουν, για την πραγματική ζωή», είπε σε συνέντευξη στο Esquire το 2007.

Η Λιν είχε μεγαλώσει σε μια φτωχογειτονιά στο Κεντάκι. Το πραγματικό όνομά της ήταν Λορέτα Γουέμπ και είχε επτά αδέλφια. Πατρίδα της η μικρή κωμόπολη Βαν Λίαρ, μια περιοχή ανθρακωρύχων στα Απαλάχια. Ο πατέρας της ήταν ανθρακωρύχος. Μικρή τραγουδούσε στην εκκλησία, αλλά και στο σπίτι, παρόλο που ο πατέρας της παραπονιόταν πως αυτό δεν ήταν σωστό, γιατί την άκουγαν όλοι στη γειτονιά Μπούτσερ Χάλοου.

Η οικογένειά της τα έβγαζε πέρα με το ζόρι. «Ήμασταν φτωχοί, αλλά είχαμε αγάπη. Αυτό ήταν το μόνο πράγμα για το οποίο ο πατέρας μου με έκανε να αισθάνομαι σίγουρη», έλεγε.

Έφηβη γνώρισε τον Όλιβερ Λιν, που τον αποκαλούσε «Ντου». Παντρεύτηκαν ότι η Λιν ήταν 15 χρόνων και την ίδια χρονιά γέννησε το πρώτο από τα έξι παιδιά τους.

«Όταν παντρεύτηκα δεν ήξερα ούτε καν τι σημαίνει εγκυμοσύνη. Ήμουν έγκυος στον πέμπτο μήνα όταν πήγα στον γιατρό και μου είπε πως θα γεννούσα παιδί», θυμάται.

Η Λιν απάντησε στον γιατρό, «Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Δεν μπορώ να γεννήσω». «Δεν είσαι παντρεμένη;» την ρώτησε εκείνος… και όταν εκείνη είπε «ναι», ο γιατρός τη διαβεβαίωσε ότι αφού κοιμόταν μαζί με τον σύζυγό της, θα έφερνε στον κόσμο ένα παιδί.

Η μουσική δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα για τη νεαρή μητέρα. Μετακόμισαν στην πολιτεία της Ουάσιγκτον ψάχνοντας δουλειά. Εκεί, μια μέρα ο σύζυγός της την άκουσε να τραγουδάει νανουρίσματα για τα παιδιά και της είπε πως ακουγόταν πιο όμορφα από τις γυναίκες που τραγουδούσαν στο ραδιόφωνο. Της αγόρασε μια κιθάρα με 17 δολάρια και συμφώνησε με την ταβέρνα στη γειτονιά, όπου έμεναν, για να κάνει μια εμφάνιση. Έτσι άρχισε η πορεία προς την κορυφή της κάντρι.

Αλλά έπρεπε να φτάσει το 1960 για να κάνει την πρώτη ηχογράφηση, με το τραγούδι “Honky Tonk Girl.”

Τραγουδούσε και μεγάλωνε τα παιδιά της λέγοντάς τους ιστορίες με την κιθάρα.

Το τραγούδι πήγε καλά, έγινε επιτυχία και η Λιν ανέβηκε στη σκηνή, στο Νάσβιλ. Μετά ήρθε το συμβόλαιο με την εταιρία Decca Records.

Από το “Fist City” μέχρι το “You’re Lookin’, ό, τι τραγουδούσε έβγαινε από την ψυχή της. Η μουσική της ξεπέρασε τα συμβατικά όρια της κάντρι.

«Έγραφα για τη ζωή μου, για το πώς ήταν η δική μου ζωή. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί οι άλλοι δεν γράφουν αυτά που ξέρουν», δήλωσε το 2010 στη San Antonio Express-News.

Παρότι ο σύζυγός της ήταν εθισμένος στο αλκοόλ και πέρασαν δύσκολες στιγμές, στις συνεντεύξεις της πάντα αναφερόταν στο πρώτο «σκούντημα» που της έδωσε για να τραγουδήσει δημόσια. Ο «Ντου» πέθανε το 1996 από επιπλοκές του διαβήτη, ύστερα από 50 χρόνια γάμου.

Το 2002 η Λιν έγραψε ότι ο «Ντου» ήταν αλκοολικός, την απατούσε, την χτυπούσε. Αλλά έμεινε μαζί του μέχρι το τέλος του γιατί «είναι πάντα κάπου εδώ», σε κάθε τραγούδι.

Η Λιν βραβεύτηκε πολλές φορές, μεταξύ των οποίων με τρία Γκράμι, μπήκε στο Country Music Hall of Fame το 1988, και το 2013 τιμήθηκε από την αμερικανική προεδρία με το Μετάλλιο της Ελευθερίας.

Ο Μπάρακ Ομπάμα δίνοντας στη Λιν το μετάλλιο είπε πως «έδωσε φωνή σε μια γενιά, τραγουδώντας αυτά για τα οποία κανένας δεν ήθελε να μιλήσει, κι ούτε καν να τα σκεφτεί».

Διαβάστε επίσης:

Έλον Μασκ ο… ειρηνοποιός: Πώς αντιδρά η Μόσχα – Ο εκνευρισμός Ζελένσκι

Κρεμλίνο: Δεν συμμετέχουμε σε ασκήσεις «πυρηνικής ρητορικής» – Διαψεύδει τη μεταφορά πυρηνικών στην Ουκρανία

Ανταρκτική: Τέσσερις γυναίκες θα… στείλουν γράμμα από το πιο απομακρυσμένο ταχυδρομείο του κόσμου (photos/video)

Keywords
λιν, εγινε, λιν, new york times, new york, associated press, music, star, symbol, hurt, put, heart, https, twitter, york, times, nytimes, october, home, woman, σημαίνει, life, love, press, esquire, βαν, ντου, εμφάνιση, girl, fame, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, ομπαμα, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, η ζωη, τι σημαινει, october, γυναικα, δουλεια, εγκυμοσυνη, κιθαρα, μητερα, μουσικη, ραδιοφωνο, ρωτησε, τραγουδια, φτωχεια, express, music, news, star, times, αγαπη, αλκοολ, γειτονια, γραμμα, δικη, εγκυος, ειπε, υπαρχει, εκκλησια, εκνευρισμος, εμφάνιση, εξι, επρεπε, επτα, επιτυχια, εταιρια, ετων, εφυγε, ζωη, ζωης, ζωη μου, ιδια, η δικη, ηλικια, ηχογραφηση, κωμοπολη, μοσχα, μπορεις, νανουρισματα, παντα, οικογενεια, ονομα, ορια, ουασιγκτον, παιδι, παιδια, πεθανε, πολιτεια, προβληματα, ψυχη, συζυγο, σπιτι, ταβερνα, τραγουδιστρια, τρια, ταχυδρομειο, φωνη, ομορφα, ωρες, associated press, βαν, love, esquire, fame, heart, girl, home, https, hurt, life, new york times, new york, woman, ποτο, press, put, σημαίνει, σκηνη, symbol, σωστο, υλικο, βιωματα, york
Τυχαία Θέματα
Λορέτα Λιν, PhotosVideos,loreta lin, PhotosVideos