Λονδίνο: Πενθήμερη απεργία στα τρένα προκαλεί πονοκέφαλο στους Βρετανούς

ΚΟΣΜΟΣ

Σημαντικά προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανοί που χρησιμοποιούν καθημερινά το τρένο για να πάνε στις δουλειές τους στο Λονδίνο μετά την έναρξη σήμερα πενθήμερης απεργιακής κινητοποίησης του προσωπικού του σιδηροδρομικού δικτύου λόγω διένεξης που επικεντρώνεται στον ρόλο των ελεγκτών, δηλαδή του προσωπικού που είναι σήμερα αρμόδιο για το άνοιγμα και το κλείσιμο των θυρών των αμαξοστοιχιών.

Η Southern, η οποία είναι υπεύθυνη για τις αμαξοστοιχίες που έχουν αφετηρία περιοχές, όπως το Μπράιτον και το αεροδρόμιο του Γκάτγουϊκ,

ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της πενθήμερης κινητοποίησης, που είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια που γίνεται στο βρετανικό σιδηροδρομικό δίκτυο για σχεδόν 50 χρόνια, θα παρέχεται μόνον το 60% των υπηρεσιών της και ότι ορισμένα δρομολόγια δεν θα εξυπηρετούνται καθόλου.

Η κινητοποίηση αυτή προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο πονοκέφαλο στους καθημερινούς χρήστες του σιδηροδρομικού δικτύου οι οποίοι αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα εδώ και μήνες λόγω των ματαιώσεων και των καθυστερήσεων που οφείλονται σε ένα υψηλό ποσοστό αποχής του προσωπικού λόγω ασθένειας, ενώ τον Ιούλιο η Southern κατήργησε και 341 τρένα, περίπου το 15%.

Η διένεξη που προκάλεσε την πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση επικεντρώνεται στον ρόλο των ελεγκτών, οι οποίοι είναι σήμερα υπεύθυνοι για το άνοιγμα και το κλείσιμο των θυρών των τρένων. Το συνδικάτο RMT, ένα από τα πιο μαχητικά της Βρετανίας, δηλώνει ότι η Southern θέλει να διευρύνει τη χρήση τρένων τα οποία λειτουργούν μόνον με τον οδηγό και υπογραμμίζει ότι έτσι θα αποδυναμώσει την ασφάλεια, την οποία παρέχουν οι ελεγκτές.

Η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης τρένων της Βρετανίας, η Govia Thameslink Railway (GTR), στην οποία ανήκει η Southern, σημειώνει ωστόσο ότι οι αλλαγές αυτές θα οδηγήσουν σε λιγότερες ακυρώσεις δρομολογίων καθώς δεν θα χρειάζεται πλέον να υπάρχουν και οδηγοί και ελεγκτές στα τρένα.

"Η διαμάχη μας είναι με την εταιρεία και με την κυβέρνηση που οδηγούν προς την απόλυτη κατάργηση του προνομίου αυτού", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του RMT Μικ Κας. "Συμμεριζόμαστε την οργή και την απογοήτευση των επιβατών όμως δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε την ώρα που κινδυνεύουν θέσεις εργασίας και η ασφάλεια αυτών των επικίνδυνα συνωστισμένων τρένων".

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, το συνδικάτο ανακοίνωσε ότι πρότεινε την ματαίωση της απεργιακής του κινητοποίησης αν η GTR δεσμευόταν στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων ότι θα υπάρχει και ένα δεύτερο μέλος προσωπικού στα τρένα.

Ωστόσο οι συνομιλίες κατέρρευσαν καθώς η GTR επιφυλάχθηκε ότι σε περιόδους που θα αντιμετωπίζονται προβλήματα μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες θα επιτρέπει τη λειτουργία τρένων με μόνο προσωπικό τον οδηγό.

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Τσαρλς Χόρτον σημείωσε ότι οι αλλαγές που σχεδιάζει να κάνει η GTR θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες που παρέχονται στους επιβάτες και διευκρίνισε ότι η εταιρεία παρείχε εγγυήσεις για τον μελλοντικό ρόλο των ελεγκτών, αλλά το RMT αρνήθηκε να διαπραγματευτεί.

"Το συνδικάτο RMT τους απογοήτευσε όλους και η κινητοποίηση που ξεκινάει αυτήν την εβδομάδα είναι ανώφελη, απαράδεκτη και αδικαιολόγητη", δήλωσε στον ραδιοσταθμό του BBC.

απεργίαΛονδίνοτρέναελεγκτέςδρομολόγιαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα