Λιβύη: Ο Γεραπετρίτης πήγε, είδε και… απήλθε – Μικρά αποτελέσματα από τη συνάντηση με Χαφτάρ

Η ίδια η κυβέρνηση είχε φροντίσει από νωρίς να θέσει το πλαίσιο και τους στόχους της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στη Λιβύη: άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας, «επόπτευση» χώρου και διαθέσεων και προσπάθεια η εκεί κυβέρνηση να μην κυρώσει το διαβόητο τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Περίπου αυτό το πλαίσιο περιέγραψε ο Γιώργος Γεραπετρίτης και στις δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις με τον de facto ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, και το… σόι του (το οποίο κατέχει επίσημες θέσεις στην εκεί κυβέρνηση), δείχνοντας ότι η Αθήνα εξαρχής κρατούσε μικρό καλάθι όταν αποφάσιζε να προσπαθήσει να συνεννοηθεί με την – κομμένη στα δύο – χώρα.

«Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ στη Βεγγάζη με τον Στρατάρχη Χαφτάρ, καθώς επίσης και με μέλη της οικογένειάς του υπό τη θεσμική τους ιδιότητα. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω ζητήματα, τα οποία αφορούν το μεταναστευτικό, τις θαλάσσιες ζώνες, καθώς επίσης και τη διμερή μας συνεργασία. Με τη Λιβύη μας συνδέουν κοινές ιστορικές παραδόσεις και ρίζες. Μας συνδέει επίσης η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο, καθώς επίσης και το ζήτημα που έχει να κάνει με μια Μεσόγειο της ειρήνης και της ευημερίας των λαών. Θα συνεχίσουμε στο πλαίσιο αυτό την αδιατάρακτη σχέση μας και ευελπιστούμε ότι στο εγγύς μέλλον θα έχουμε και απτά αποτελέσματα για την πρόοδο των σχέσεών μας», είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Κατ’ αρχάς, αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το ταξίδι του Γ. Γεραπετρίτη στη Λιβύη ήταν… μισό, καθώς δεν υπήρξε συνάντηση με την προσωρινή κυβέρνηση της χώρας στην Τρίπολη, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Έτσι, ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα κάνει κι άλλη… διαδρομή για να συναντηθεί με την λεγόμενη κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, η οποία και ήταν εκείνη που κύρωσε το τουρκολιβυκό σύμφωνο για τις θαλάσσιες ζώνες με την Άγκυρα, το 2019.

Από εκεί και πέρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική αποστολή επιχείρησε να αποτρέψει την πλευρά Χαφτάρ – η οποία είχε εξαρχής ταχθεί κατά – να επικυρώσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο, κάτι που συζητείται έντονα το τελευταίο διάστημα στη Βεγγάζη, προειδοποιώντας, πάντως, ότι δεν θα δεχθεί «τετελεσμένα». Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χαφτάρ τα τελευταία δύο χρόνια έχει έλθει πολύ κοντά με την Άγκυρα, κάτι που προφανώς δημιουργεί διάφορα… ζητήματα στην ελληνική πλευρά.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, το οποίο και αποτελεί ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα, φαίνεται ότι υπήρξε διάθεση συνεννόησης, καθώς την Τρίτη μεταβαίνει στη Λιβύη ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ, Μάγκνους Μπρούνερ, μαζί με τους υπουργούς Μετανάστευσης Ιταλίας, Μάλτας και Ελλάδας. Οι πληροφορίες λένε ότι η Βεγγάζη δεν έχει αντίρρηση για συνεργασία με την Αθήνα για καλύτερο έλεγχο των μεταναστευτικών ροών από την ανατολική Λιβύη στη νότια Κρήτη, ωστόσο, είναι αμφίβολο αν μπορεί να ελέγξει τα κυκλώματα των σύγχρονων δουλεμπόρων ή τη διαρκή είσοδο μεταναστών στη Λιβύη από την Αίγυπτο.

Τέλος, η Ελλάδα επιχειρεί να μπει «σφήνα» στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης της βασανισμένης χώρας, όπου σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι έχει ήδη η Τουρκία. Ωστόσο, όπως σημειώνεται από διάφορες πηγές, όσο η κατάσταση είναι ρευστή τη Λιβύη, πολύ δύσκολα θα μπορούσαν ιδιώτες να ρισκάρουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα – ας μην διαφεύγει ότι η Λιβύη είναι κυριολεκτικά κομμένη στα δύο, με τις δύο πλευρές να μην δείχνουν διαθέσεις υποχώρησης ή συνεννόησης, τουλάχιστον άμεσα.

Εν κατακλείδι, λένε οι πληροφορίες, το ένα μέρος της αποστολής του Γ. Γεραπετρίτη – αυτό της επικοινωνίας με την Βεγγάζη – επιτεύχθηκε, ωστόσο για όλα τα άλλα ανοιχτά ζητήματα δεν υπάρχει κάτι το χειροπιαστό, κάτι που, προφανώς, δεν επιτρέπει στην Αθήνα να εφησυχάζει. Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που η Τουρκία δεν δείχνει διατεθειμένη να χάσει τα κεκτημένα και την επιρροή της στη χώρα, αλλά επιδιώκει να τα αυξήσει κιόλας.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης: «Σκάνδαλο διαρκείας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας – Να κάνουμε πράξη την πολιτική αλλαγή»

ΣΥΡΙΖΑ: Η ακτινογραφία της νέας Πολιτικής Γραμματείας – «Πρωτοκλασάτοι», μεσαία στελέχη και συνδικαλιστές

Σπυρόπουλος: «Η νέα γενιά θα πάρει την παράταξη στα χέρια της»

Keywords