Liang Wenfeng: Ποιος είναι ο δημιουργός της DeepSeek που «πάγωσε» τη Silicon Valley
Ο Liang Wenfeng, ο 39χρονος ιδρυτής της κινεζικής startup τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek, μέσα σε λίγες εβδομάδες έχει γίνει το πρόσωπο της τεχνολογικής βιομηχανίας της Κίνας και η ελπίδα της χώρας να ξεπεράσει τους ολοένα και πιο αυστηρούς ελέγχους εξαγωγών που επιβάλλουν οι ΗΠΑ.
Ο Liang διατηρούσε εξαιρετικά χαμηλό προφίλ μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, όταν έγινε ένα από τα 9 άτομα που κλήθηκαν να μιλήσουν σε ένα κλειστό συμπόσιο που φιλοξενήθηκε από τον πρωθυπουργό της Κίνας, Li Qiang.
Είχε
Στο συμπόσιο, η νεανική του εμφάνιση ξεχώρισε ανάμεσα σε ακαδημαϊκούς με γκρίζα μαλλιά, κυβερνητικούς αξιωματούχους και επικεφαλής κρατικών επιχειρήσεων που κάθονταν γύρω του.
Ωστόσο, το γεγονός ότι ο Liang προσκλήθηκε να μοιραστεί τις απόψεις του σχετικά με την κυβερνητική πολιτική της Κίνας υπογραμμίζει την αναγνώριση από το Πεκίνο του ρόλου της DeepSeek στην πιθανή ανατροπή της παγκόσμιας τάξης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, προς όφελος της χώρας.
H… ιδιαίτερη τεχνητή νοημοσύνη της DeepSeekΗ DeepSeek λάνσαρε την περασμένη εβδομάδα έναν δωρεάν βοηθό τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος, σύμφωνα με την εταιρεία, χρησιμοποιεί λιγότερα δεδομένα με ελάχιστο κόστος σε σύγκριση με τις τρέχουσες υπηρεσίες, προκαλώντας παγκόσμιο ξεπούλημα τεχνολογικών μετοχών.
Πέρυσι, ο CEO της Baidu, Robin Li, μίλησε σε ένα παρόμοιο συμπόσιο υπό την προεδρία του Κινέζου πρωθυπουργού.
Ο Li, που ανακοίνωσε τον πρώτο ανταγωνιστή του ChatGPT στην Κίνα τον Μάρτιο του 2023, είχε δηλώσει τότε ότι η Κίνα δεν θα μπορούσε ποτέ να αναπαράγει την επιτυχία της OpenAI, που υποστηρίζεται από τη Microsoft, και ότι οι κινεζικές εταιρείες θα έπρεπε να επικεντρωθούν στην εφαρμογή των υπαρχόντων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης για εμπορικούς σκοπούς.
Υπό την ηγεσία του Liang, η DeepSeek απέφυγε σκόπιμα την ανάπτυξη εφαρμογών.
Αντίθετα, συγκέντρωσε ταλέντα έρευνας και πόρους στη δημιουργία ενός μοντέλου που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί ή και να ξεπεράσει την OpenAI, με στόχο στο μέλλον να συνεχίσει να εστιάζει στην ανάπτυξη προηγμένων μοντέλων που θα χρησιμοποιούνται από άλλες εταιρείες για την κατασκευή προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης για καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Η προσέγγιση του Liang ξεχωρίζει σε μια κινεζική τεχνολογική βιομηχανία που έχει συνηθίσει να υιοθετεί και να επεκτείνει γρήγορα καινοτομίες από το εξωτερικό – από εφαρμογές για smartphone μέχρι ηλεκτρικά οχήματα – συχνά με ταχύτερους ρυθμούς από τις χώρες στις οποίες αναπτύχθηκαν αρχικά.
«Η κινεζική τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να βρίσκεται για πάντα σε θέση ακολουθίας. Συχνά λέμε ότι υπάρχει ένα χάσμα ενός ή δύο ετών μεταξύ της κινεζικής τεχνητής νοημοσύνης και των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά το πραγματικό χάσμα είναι η διαφορά μεταξύ πρωτοτυπίας και μίμησης», δήλωσε ο Liang σε συνέντευξή του στο Waves τον Ιούλιο του περασμένου έτους.
Οι συνεντεύξεις του Liang αποκαλύπτουν την πεποίθηση ότι η κινεζική τεχνολογική βιομηχανία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, όπου της λείπει η αυτοπεποίθηση. αλλά όχι το κεφάλαιο για να επιτύχει θεμελιώδεις καινοτομίες στην έρευνα και ανάπτυξη (R&D).
«Τα τελευταία τριάντα χρόνια, η (κινεζική τεχνολογική βιομηχανία) εστίασε μόνο στην κερδοφορία και αγνόησε την καινοτομία. Η καινοτομία δεν καθοδηγείται αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις, χρειάζεται επίσης περιέργεια και επιθυμία για δημιουργία», είπε τον Ιούλιο.
Ο ανοιχτός κώδικας και η πρόκληση για το OpenAIΗ DeepSeek έχει αποφασίσει να καταστήσει όλα τα μοντέλα της ανοιχτού κώδικα, σε αντίθεση με την OpenAI των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σε μοντέλα ανοιχτού κώδικα, ο βασικός κώδικας είναι διαθέσιμος δημόσια για οποιονδήποτε προγραμματιστή, που μπορεί να τον χρησιμοποιήσει και να τον τροποποιήσει κατά βούληση.
Οι συνεντεύξεις του Liang αποκαλύπτουν ότι έχει υιοθετήσει την κουλτούρα του ανοιχτού κώδικα, την οποία οι αμερικανικές τεχνολογικές κοινότητες θεωρούσαν παλαιότερα ως έναν από τους λόγους που η Silicon Valley διατηρούσε πλεονέκτημα έναντι των Κινέζων ανταγωνιστών της.
«Ακόμα κι αν η OpenAI είναι κλειστού κώδικα, δεν μπορεί να εμποδίσει τους άλλους να την φτάσουν… Ο ανοιχτός κώδικας είναι περισσότερο μια πολιτιστική πρακτική παρά μια επιχειρηματική πρακτική».
Η κινέζικη επαρχία, το ελίτ πανεπιστήμιο και το hedgefund των δισεκατομμυρίωνΟ Liang μεγάλωσε στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, η οποία κατά τη δεκαετία του ’80 και του ’90 ηγήθηκε της χώρας στην υιοθέτηση του καπιταλιστικού μοντέλου της αγοράς.
Ο ίδιος ανέφερε ότι τότε περιβαλλόταν από ανθρώπους που εκτιμούσαν περισσότερο το επιχειρείν από τη μόρφωση, αλλά ο ίδιος έτεινε προς την ακαδημαϊκή πορεία.
Στη συνέχεια, φοίτησε στο ελίτ Πανεπιστήμιο Zhejiang σε ηλικία 17 ετών, σπουδάζοντας Ηλεκτρονική και Μηχανική Επικοινωνιών, πριν συνεχίσει με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πληροφορική και Μηχανική Επικοινωνιών, τις οποίες ολοκλήρωσε το 2010.
Το 2015, ο Liang συνίδρυσε ένα hedge fund, το οποίο χρησιμοποιεί σύνθετους μαθηματικούς αλγορίθμους για συναλλαγές, αντί της ανθρώπινης ανάλυσης.
Το χαρτοφυλάκιο του fund ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια γουάν (13,79 δισεκατομμύρια δολάρια) έως το τέλος του 2021.
Όμως, τον Απρίλιο του 2023, ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο WeChat ότι θα επεκτείνει το αντικείμενό του πέρα από τη βιομηχανία επενδύσεων και θα επικεντρωθεί στην «εξερεύνηση της ουσίας της AGI». Ένα μήνα αργότερα, δημιουργήθηκε η DeepSeek.
Η OpenAI ορίζει την AGI (Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη) ως αυτόνομα συστήματα που ξεπερνούν τους ανθρώπους στα περισσότερα σημαντικά οικονομικά ζητήματα.
Οι εργαζόμενοι της DeepSeek είναι κυρίως απόφοιτοι και διδακτορικοί φοιτητές από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Κίνας, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Liang, προτιμούν να εργάζονται στην εταιρεία επειδή αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην τεχνητή νοημοσύνη.
Διαβάστε επίσης
Ιστορική στιγμή: Πολιτικό αεροσκάφος έσπασε το φράγμα του ήχου με 1,2 Mach για πρώτη φορά (Video)
DeepSeek: Ο… made in China «τυφώνας» AI που τρομάζει τον Τραμπ – Το «κάλεσμα αφύπνισης», ο θαυμασμός στη Σίλικον Βάλεϊ και οι θεωρίες του Μασκ
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το… σούπερ κόλπο για να γλιτώνει τεράστιους φόρους από τα… σούπερ γιοτ του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κάρυστος: Μάχη για τη ζωή της δίνει γυναίκα μετά από ενδοοικογενειακή βία
- Τι είναι η κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα που σκότωσε τον 20χρονο στην Πάτρα
- Μετρό: Οι νέες επεκτάσεις στην Αθήνα - Ποιες περιοχές ωφελούνται – Πότε έρχονται οι πρώτοι καινούριοι συρμοί
- Πέθανε ξαφνικά 5χρονο αγόρι οικογένειας στρατιωτικών στο Διδυμότειχο
- Αναστασία Γιάμαλη: «Έχω σύντροφο, δεν κοιμάμαι μόνη»
- Το γεύμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου με τη Μαρία Καρυστιανού στον "Τηλέμαχο" μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα Τέμπη
- Πέθανε ο πρώην βουλευτής και νομάρχης Αργολίδας Βασίλης Σωτηρόπουλος
- Αργυρούπολη: Συνελήφθη άνδρας για απόπειρα αρπαγής ανηλίκου
- Εγκαινιάστηκε το ελληνικό Προξενείο στο Μάντσεστερ
- Γρηγόρης Αρναούτογλου σε Αναστασία Γιάμαλη: Κοιμάσαι μόνη;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Ωνάσεια σχολεία: Έντονες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο – Κινητοποιήσεις από την ΟΛΜΕ, επιστολή διαμαρτυρίας των μαθητών
- Γιατί η συνέντευξη Μητσοτάκη προκαλεί… σύγκρυο στους υπουργούς
- Νέα Αριστερά: Ποιοί λένε όχι στα σενάρια επανασύνδεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ
- Ογκολογικό Νοσοκομείο «Μεταξά»: Ξεκινάει η απογευματινή λειτουργία του φαρμακείου με προγραμματισμένα ραντεβού
- Τα Τέμπη αλλάζουν το πολιτικό πεδίο και τρομάζουν την κυβέρνηση – Restart και ενσυναίσθηση ζητούν γαλάζιοι βουλευτές
- Η Άνδρος στην κορυφή της Ευρώπης – Ιδανικός προορισμός για διακοπές την Άνοιξη (photos)
- ΕΣΗΕΜ-Θ: Καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει τον ευρωπαϊκό κανονισμό για την ελευθερία των ΜΜΕ
- Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Πήρα μια πολύ σημαντική απόφαση για εμένα – Το κάνω πρώτη φορά στα 51 μου χρόνια»
- Ρωσία: Μεγάλη ουκρανική επίθεση με drones σε πετρελαϊκές και ενεργειακές εγκαταστάσεις – Στόχος και πυρηνικό εργοστάσιο (video)
- Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 46χρονο που είχε διαρρήξει 16 σπίτια σε 6 μήνες

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Liang Wenfeng: Ποιος είναι ο δημιουργός της DeepSeek που «πάγωσε» τη Silicon Valley
- ΤΙΤΑΝ: Ιστορικό υψηλό πωλήσεων και κερδοφορίας για τον Όμιλο – Ξεκινάει η IPO της Titan America
- ΕΡΤ: «Έπεσε» προσωρινά το επεισόδιο της σειράς Αρχελάου 5 που είχε ατάκα «καρφί» για τα Τέμπη – Πώς αντέδρασαν οι δημιουργοί του
- Γιατί η συνέντευξη Μητσοτάκη προκαλεί… σύγκρυο στους υπουργούς
- Ωνάσεια σχολεία: Έντονες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο – Κινητοποιήσεις από την ΟΛΜΕ, επιστολή διαμαρτυρίας των μαθητών
- Η Άνδρος στην κορυφή της Ευρώπης – Ιδανικός προορισμός για διακοπές την Άνοιξη (photos)
- ΕΣΗΕΜ-Θ: Καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει τον ευρωπαϊκό κανονισμό για την ελευθερία των ΜΜΕ
- Τα Τέμπη αλλάζουν το πολιτικό πεδίο και τρομάζουν την κυβέρνηση – Restart και ενσυναίσθηση ζητούν γαλάζιοι βουλευτές
- Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Πήρα μια πολύ σημαντική απόφαση για εμένα – Το κάνω πρώτη φορά στα 51 μου χρόνια»
- Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 46χρονο που είχε διαρρήξει 16 σπίτια σε 6 μήνες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Κλέλια Ανδριολάτου σαν σταρ του παλιού Χόλιγουντ -Εντυπωσιακή, με γοργονέ φόρεμα του Βασίλη Ζούλια [εικόνα]
- Πούτιν: Η Συμφωνία με τον Τραμπ θα αχρηστεύσει την παγίδα του Μινσκ
- Η Βουλή τίμησε τη μνήμη των πεσόντων αξιωματικών του ΠΝ στα Ίμια - Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή
- Η νέα αυτόματη Ρομποτική γραμμή της ΜΟΒΙΑΚ (φωτο – βίντεο)
- «Αττικόν»: «Θερμή» υποδοχή στον Μάριο Θεμιστοκλέους από υγειονομικούς και εργαζομένους
- Η ΕΡΤ έκοψε «αιχμηρή» σκηνή για τα Τέμπη; Η καταγγελία των δημιουργών της σειράς «Αρχελάου 5»
- Νέο Mega τζακ ποτ στο Τζόκερ: Μοιράζει €19,5 εκατ. την Πέμπτη – ποσό-ρεκόρ στην ιστορία του παιχνιδιού
- Ναύπλιο: Ψαρόνια "χορεύουν" εντυπωσιακά και σκοτεινιάζουν τον ουρανό (Βίντεο)
- Πάτρα: Τι είναι η κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα που προκάλεσε τον θάνατο του 20χρονου φοιτητή - Ποια τα συμπτώματα
- Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε τους ήρωες των Ιμίων - Ενός λεπτού σιγή στην Ολομέλεια