Λέκκας: Στο «Ναυάγιο» κατέρρευσαν 5.000 κυβικά μέτρα βράχων - Εικόνες από την κατολίσθηση που κόβουν την ανάσα (Photos/Videos)

Κίνδυνος και σε άλλα νησιά του ΙονίουΕΛΛAΔΑ

Τα 5.000 κυβικά μέτρα προσεγγίζει ο όγκος των βράχων που κατέρρευσαν στο «Ναυάγιο» της Ζακύνθου, σύμφωνα με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμη Λέκκα.

Σε δήλωσή του ο Ευθύμης Λέκκας αναφέρει ότι η κατολίσθηση στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου αποτελεί «ένα ακόμα γεωδυναμικό φαινόμενο σε μία τεκτονικά ενεργή ζώνη, όπως και η έντονη σεισμικότητα που

εκδηλώνεται τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων», ενώ τονίζει ότι «έχουμε ήδη επισημάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων - καταπτώσεων σε ανάλογες περιοχές των Ιονίων Νήσων και του ελληνικού χώρου».

«Η κατολίσθηση έχει τη μορφή κατάρρευσης βραχομάζας και κατάπτωσης βράχων όγκου περίπου 5000 κυβικών μέτρων και εκδηλώθηκε στα απότομα πρανή της περιοχής, τα οποία δομούνται από λευκούς ασβεστόλιθους, έντονα κατακερματισμένους», αναφέρει ακόμα ο καθηγητής, ενώ σημειώνει ότι «σχετικά με τη συγκεκριμένη περιοχή, μετά από πρόταση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την πρόσφατη ένταξή της στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων από τον Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Γιαλιατσάτο, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση όλων των παραμέτρων που συνθέτουν το φαινόμενο με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και την αποφυγή ανθρώπινων απωλειών».


View this post on Instagram

Rock slide @ shipwreck beach. Thankfully no one is hurt. Destroyed 2 small ⛵ though. #rickslide #rockfall #shipwreckbeach #justhappened

A post shared by Nathelie Meng (@nathelie0521) on Sep 13, 2018 at 4:10am PDT

Επτά ελαφρά τραυματίες - Λήξη συναγερμού για αγνοούμενους

Από τη μεγάλη κατολίσθηση δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί ή ανθρώπινες απώλειες, ενώ μετά την καταμέτρηση του λουομένων προέκυψε ότι δεν υπάρχουν τελικά αγνοούμενοι, όπως φοβούνταν οι αρχές. Για να εξαντληθεί κάθε ενδεχόμενο, συνεχίζονται οι έρευνες των αντρών της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του Λιμενικού σώματος. Στη διάσημη παραλία βρίσκονται κλιμάκιο της ΕΜΑΚ από τη Αθήνα, κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ από την Πάτρα και την επιχείρηση συντονίζει ο ταξίαρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, υπεύθυνος για τα Ιόνια Νησιά, κ. Κυριακόπουλος. Εκπαιδευμένο σκυλί της ΕΜΑΚ ερεύνησε δύο φορές τα συντρίμμια των βράχων, δίχως να βρει κάτι, ενώ υπεύθυνοι της πυροσβεστικής με θερμικές κάμερες έστειλαν, στο εργαστήριό στη Αθήνα, υλικό για εξέταση.

Επτά ελαφρά τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου, εκ των οποίων μια γυναίκα 34 ετών, τσεχικής υπηκοότητας, νοσηλεύεται με κάταγμα στον σπόνδυλο. Ο σύζυγός της και τα δύο της παιδιά, φέρουν ελαφρά τραύματα και νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους. Τα άλλα τρία άτομα που διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου, με ελαφρά τραύματα, έλαβαν εξιτήριο. Στην περιοχή έχει φθάσει ήδη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 8 άτομα, καθώς και μονάδα της ΕΜΑΚ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ιδιοκτητών σκαφών που ήταν στην περιοχή την ώρα που έπεσαν οι βράχοι, στο συγκεκριμένο κομμάτι της παραλίας είχαν αγκυροβολήσει τρία σκάφη αναψυχής με επιβάτες.

«Ακούστηκε ένα θόρυβος και έπεσε ένα μικρό κομμάτι βράχου, στη συνέχεια ένα δεύτερο μεγαλύτερο και τέλος, τρίτο μεγάλο κομμάτι βράχου που κατά την πτώση δημιούργησε μια θαλάσσια δίνη η οποία αναποδογύρισε τις βάρκες», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ μέλος πληρώματος που βρίσκονταν στο σημείο.

Στη παραλία την ώρα της πτώσης των βράχων βρίσκονταν εκατοντάδες τουρίστες με μικρά παιδιά, που επιβιβάστηκαν σε σκάφη και απομακρύνθηκαν από την παραλία.

Απαγόρευση προσέγγισης

Όπως επισημαίνεται από το Λιμενικό Σώμα η παραλία έχει, προληπτικά, εκκενωθεί, ενώ έχει απαγορευθεί από τη λιμενική αρχή Ζακύνθου η προσέγγιση σκαφών μέχρι νεωτέρας.

Φωτογραφίες: imerazante.gr

ναυάγιοΖάκυνθοςΚατολίσθησηMedia Gallery: Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα