Λατρεία με προφυλάξεις - Πώς αμύνθηκαν οι θρησκείες ανά τον πλανήτη στον φονικό ιό;

ΚΟΣΜΟΣΈντυπη Έκδοση

 

Όταν το ξέσπασμα της πανδημίας δεν ήταν παρά μόνο ένα μακρινό σενάριο στη μακρινή Κίνα, με ελάχιστους ηλικιωμένους να έχουν μόλις αποβιώσει στην Ιταλία, ο Πάπας Φραγκίσκος εθεάθη με χαρτομάντιλα και φανερά καταβεβλημένος με συνέπεια τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν πως νοσεί από τον νέο κορωνοϊό. Ο Πάπας δεν βρέθηκε θετικός στον Covid-19 αλλά έλαβε αμέσως απόφαση να παύσει τις θρησκευτικές τελετές ως μέτρο περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου. 

Μπορεί στην Ελλάδα να χρειάστηκε η καταγραφή

εκατοντάδων κρουσμάτων για να ληφθεί απόφαση για απαγόρευση των θρησκευτικών συναθροίσεων, στην Ιταλία όμως, την πρώτη χώρα στη Γηραιά Ήπειρο που έχει πληγεί βάναυσα από τον νέο κορωνοϊό μετρώντας καθημερινά εκατόμβες νεκρών, έπαυσε η λειτουργία σε όλες τις ρωμαιοκαθολικές εκκλησίες. 
Σχεδόν άδεια ήταν η πλατεία του Αγίου Πέτρου στην καρδιά της Ρώμης την ώρα του παραδοσιακού κυριακάτικου χαιρετισμού από τον Πάπα Φραγκίσκο καθώς, πρώτη φορά από το 1954, η «προσευχή του Αγγέλου» δεν εκφωνήθηκε από το διάσημο παράθυρο της πλατείας. Αντιθέτως ο ηγέτης της καθολικής εκκλησίας προσευχήθηκε από την προσωπική του βιβλιοθήκη, ενώ μερικές γιγαντοοθόνες μετέδιδαν τα λόγια του.
«Σας βλέπω, είμαι κοντά σας, αλλά έπρεπε να λάβουμε μέτρα ώστε η συγκέντρωση του πλήθους να μην βοηθήσει στη μετάδοση του ιού» ανέφερε ο Πάπας, συμπληρώνοντας πως οι σκέψεις και οι προσευχές του βρίσκονται κοντά τόσο σε εκείνους που υποφέρουν από την επιδημία όσο και εκείνους που αγωνίζονται για να τους βοηθήσουν.

Η Βηθλεέμ ερήμωσε
Η Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ έκλεισε για «προληπτικούς λόγους» αμέσως μετά τον εντοπισμό των πρώτων ύποπτων κρουσμάτων του νέου ιού Covid-19 στον τομέα της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης, ενώ οι παλαιστινιακές αρχές απαγόρευσαν στα ξενοδοχεία της Δυτικής Όχθης να υποδέχονται ξένους τουρίστες, χωρίς ωστόσο να γλιτώσει και η Παλαιστίνη τα «εισαγόμενα κρούσματα».
Ο πρώτος συναγερμός είχε σημάνει στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη στις 22 Φεβρουαρίου, χωρίς να ακολουθήσει λήψη δραστικών μέτρων, όταν οι ισραηλινές και οι παλαιστινιακές αρχές προσπάθησαν να ελέγξουν το κύμα φόβου για πιθανό ξέσπασμα του ιού Covid-19 μετά τις πληροφορίες ότι προσκυνητές από τη Νότια Κορέα που πραγματοποίησαν ταξίδι στους Αγίους Τόπους διαγνώστηκαν αργότερα ως φορείς του ιού.

Τουλάχιστον δεκαοκτώ τουρίστες, που βρέθηκαν θετικοί στον ιό μετά την επιστροφή τους στη Νότια Κορέα, είχαν επισκεφθεί ορισμένους από τους πιο πολυσύχναστους τόπους, όπως ο Ναός του Παναγίου Τάφου στην παλιά Ιερουσαλήμ και η Σπηλιά των Πατριαρχών στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ. 
Το υπουργείο έδωσε τότε στη δημοσιότητα τη διαδρομή της ομάδας των τουριστών από τη Νότια Κορέα και ανακοίνωσε ότι διεξάγει «επιδημιολογική έρευνα» για να εντοπίσει πιθανή διάδοση. Έδωσε δε εντολή σε όποιον ήρθε σε στενή επαφή με την ομάδα να το αναφέρει στις αρχές και να παραμείνει περιορισμένος στο σπίτι του για 14 ημέρες παρακολουθώντας την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας είχε εκδώσει τότε αντίστοιχες οδηγίες για τα παλαιστινιακά εδάφη.

Έχει ενδιαφέρον ότι η εξάπλωση του ιού ανά τον κόσμο έγινε εν μέρει με υπαιτιότητα ορισμένων θρησκευτικών ομάδων, όπως της παραπάνω χριστιανικής αίρεσης στη Νότια Κορέα, η οποία, αψηφώντας τις εκκλήσεις των αρμοδίων, συνέχισε να πραγματοποιεί λατρευτικές εκδηλώσεις με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα. Παρομοίως και στο Ιράν, στην πόλη Γκνομ, ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα για τους σιίτες, οι θρησκευτικοί ηγέτες αρνήθηκαν να παραμείνουν σε καραντίνα και σήμερα το Ιράν ανήκει στις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους.
Ακόμα και το «σκληρό» Ισλάμ έλαβε μέτρα για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή για κατ' οίκον προσευχή. Έδωσε βέβαια μια πιο προσωπική διάσταση στη μάχη με τον ιό καλώντας τους πιστούς να τον νικήσουν! 

Αυστηρά προληπτικά μέτρα έλαβε και η «σκληροπυρηνική» Σαουδική Αραβία, με εμβληματικότερη κίνηση την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει προσωρινά τις επισκέψεις εκατομμυρίων πιστών στην Ούμρα, το προσκύνημα στην πόλη της Μέκκας, το οποίο αποτελεί υποχρέωση για κάθε μουσουλμάνο, ενώ το Συμβούλιο Σαρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πήρε ακόμη σκληρότερα μέτρα, εκδίδοντας φετφά – δηλαδή θρησκευτικό νόμο – που απαγορεύει στους αρρώστους να παρακολουθούν προσευχές και τελετές.

Στις ΗΠΑ οι περισσότερες συναγωγές παραμένουν κλειστές. Η γιορτή του Πουρίμ (η απελευθέρωση των Εβραίων από τον περσικό ζυγό), που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες και υπό κανονικές συνθήκες γιορτάζεται μεταξύ άλλων με μασκαρέματα παιδιών που μοιάζουν λίγο με την Αποκριά, κατέληξε σε ακύρωση. Καθώς ο εβραϊκός νόμος απαιτεί από τους πιστούς να ακούσουν την ανάγνωση του παπύρου της Εσθήρ, η Ραβινική Συνέλευση εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές στις συναγωγές απαιτώντας να μεταδώσουν την ανάγνωσή του μέσω διαδικτυακού streaming, ένα ακόμη μέτρο περιορισμού.

 
Με ανάλογους περιορισμούς ξεκίνησε και η διάσημη ινδουιστική γιορτή Χόλι στην Ινδία. Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε πως δεν θα συμμετάσχει στους εορτασμούς του Χόλι – του διάσημου και πολύχρωμου ινδουιστικού φεστιβάλ που σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης – παρακινώντας τους πιστούς να αποφύγουν φέτος τις μεγάλες συγκεντρώσεις.

Αντί επιλόγου: Ο μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, παρά τους νεκρούς που μετρά η Ελλάδα και τις εικόνες από τις υπόλοιπες χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία με χιλιάδες νεκρούς, αγνόησε όλα τα μέτρα για την αποφυγή συνωστισμών και άφησε ανοικτές τις πόρτες του μητροπολιτικού ναού του Εσταυρωμένου στη Χώρα των Κυθήρων, με τις καμπάνες να χτυπούν και να καλούν τους πιστούς να προσέλθουν στον ναό για τους Χαιρετισμούς. Έχει σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος του...
 
 

θρησκείεςΚορωνοϊόςΕλλάδαΟρθοδοξίαΙσλάμκαθολικισμόςIssue: 2118Issue date: 24-3-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα
Λατρεία, - Πώς,latreia, - pos