Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Τραμπ: Ζητεί «σκληρότερη γραμμή» απέναντι στους διαδηλωτές - «Θα σας πατήσουν, θα φαίνεστε σαν βλάκες», λέει στους κυβερνήτες

Άλλοι 3 νεκροί τις τελευταίες ώρεςΚΟΣΜΟΣ

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε την απάντηση των Αμερικανών κυβερνητών στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης σήμερα, λέγοντάς τους ότι θα πρέπει να υιοθετήσουν σκληρότερη στάση και ότι η τωρινή απάντησή τους τούς κάνει να φαίνονται αδύναμοι, σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ. Σε

έξι νεκρούς ανέρχεται ο τραγικός απολογισμός, καθώς τρία θύματα προστέθηκαν τις τελευταίες ώρες.

"Πρέπει να επιβάλλεστε, εάν δεν επιβάλλεστε, χάνετε τον χρόνο σας. Θα σας πατήσουν, θα φαίνεστε σαν βλάκες. Πρέπει να επιβληθείτε", είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, που επικαλέστηκε την ηχογράφηση της τηλεδιάσκεψης.

Ο Τραμπ απείλησε να υιοθετήσει κι ο ίδιος σκληρότερη στάση και να «ενεργοποιήσει» τον υπουργό Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ, μεταδίδει το CBS.

Trump tells "weak" governors they "have to dominate" as civil unrest divides the nation https://t.co/IotgmxBU4D

CBS News (@CBSNews) June 1, 2020

Προέτρεψε τους κυβερνήτες να επιδιώξουν την επιβολή τιμωρίας, να προβούν σε σαρωτικές συλλήψεις και να περάσουν νόμους κατά της πυρπόλησης σημαιών, αναφέρουν το CBS και οι New York Times.

Εκπρόσωποι του Λευκού Οίκους δεν έχουν προς το παρόν ανταποκριθεί σε αίτημα να σχολιάσουν την τηλεδιάσκεψη, που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος, στον απόηχο των βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός άοπλου Αφροαμερικανού, κατά τη σύλληψή του στη Μινεάπολη την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Ιλινόι Τζ. Μπ. Πρίτσκερ είπε στον Τραμπ ότι η ρητορική του επιδεινώνει μια ήδη εκρηκτική κατάσταση, για να ακολουθήσει η απάντηση σε απότομο ύφος από τον Ρεπουμπλικανό δισεκατομμυριούχο.

Ο Μπαρ, που αναμένεται να συναντηθεί με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο σήμερα, συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη, γράφει η Wall Street Journal.

Από την άλλη πλευρά, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο ζήτησε σήμερα να απαγορευτεί σε εθνικό επίπεδο η χρήση της υπερβολικής βίας και της μεθόδου του κεφαλοκλειδώματος από τους αστυνομικούς, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμοστούν μετά τον θάνατο του άοπλου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

«Δεν αρκεί να λέμε ‘Είμαι θυμωμένος, είμαι απογοητευμένος’ είπε ο Κουόμο κατά την καθημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στην Πολιτεία του. «Οι διαδηλωτές επισημαίνουν κάτι. Αλλά πρέπει να προσθέσουμε σ’ αυτό μια θετική μεταρρυθμιστική ατζέντα», τόνισε.

Να μετατρέψουν την δικαιολογημένη οργή σε ειρηνική και αποτελεσματική δράση, ώστε αυτή η περίοδος να αποτελέσει σημείο καμπής για την αμερικανική κοινωνία, κάλεσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα τους εξεγερμένους Αμερικανούς, με άρθρο του στο ηλεκτρονικό περιοδικό medium.

"Να μην δικαιολογούμε την βία, να μην την εκλογικεύουμε και να μην συμμετέχουμε σε αυτήν" γράφει ο Ομπάμα: "αν θέλουμε ένα σύστημα Δικαιοσύνης και μία αμερικανική κοινωνία, που να λειτουργούν με βάση έναν ανώτερο ηθικό κώδικα, τότε θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να αποτελέσουμε παράδειγμα για τον κώδικα αυτό".

Ο Τζο Μπάιντεν, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, κατήγγειλε σήμερα την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και τα προβλήματα του ρατσισμού. «Το τσιρότο το τράβηξαν απότομα αυτή η πανδημία και αυτός ο πρόεδρος», είπε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στον κορονοϊό που πλήττει δυσανάλογα τους Αφροαμερικανούς και ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ αλλά και στις δηλώσεις του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα για τις μειονότητες. «Πλέον κανείς δεν μπορεί να υποκρίνεται ότι δεν ξέρει τι συμβαίνει», πρόσθεσε ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επιχείρησε να εμφανιστεί ενωτικός σε αυτήν την συνάντηση που οργανώθηκε σε μια εκκλησία στην πόλη Ουίλμινγκτον, στο Ντέλαγουερ.

Οι διαδηλώσεις  διαμαρτυρίας για τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζ. Φλόιντ στη Μινεάπολη από αστυνομικό, συνεχίζονται σε τουλάχιστον 44 πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών με κεντρικό σύνθημα «no justice-no peace» (χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη). 

Protesters set fires near the White House in Washington, D.C., the smoke mixing with billowing clouds of tear gas as police sought to clear them from the area https://t.co/4LLbkxtgIL pic.twitter.com/Sah9bFfBT1

Reuters (@Reuters) June 1, 2020

Νωρίτερα, νεκρός από σφαίρες αστυνομικών έπεσε ένας άνδρας στη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Λούισβιλ του Κεντάκι. Παράλληλα, στην Αϊόβα καταγράφηκαν δύο ακόμα νεκροί κι ένας αστυνομικός τραυματίας.

ΤραμπΦλόιντΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΦΛΟΙΝΤΗΠΑδιαδηλώσειςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα