Κυβέρνηση: Ικανοποίηση για τις συντάξεις, αγωνία για το deal με την Εκκλησία

Στα … χέρια των ιεραρχών η τύχη των 10.000 προσλήψεωνΠολιτική

Με αίσθημα δικαίωσης για τις συντάξεις εμφανίστηκε χθες ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη στην ομιλία του στην διοργάνωση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας Thessaloniki Summit.

Λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του Euroworking Group (EWG) που άναψε το πράσινο φως

για τη μη περικοπή των συντάξεων, ο πρωθυπουργός σχολίαζε στην ομιλία του με ικανοποίηση: «Όπως θα έχετε ήδη πληροφορηθεί τα νέα από τις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα θετικά. Συνεπώς φοβάμαι ότι για μια ακόμη φορά θα διαψευστούν όσοι είχαν επενδύσει στη καταστροφή και προεξοφλούσαν περικοπή των συντάξεων. Αλλά και όσοι προεξοφλούσαν ότι δε θα υλοποιηθούν τα μέτρα που εξήγγειλα στη φετινή ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη».

Μάλιστα προηγουμένως υπογράμμιζε πως με την επιτυχή ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος η χώρα ανακτά πλέον τα εργαλεία οικονομικής πολιτικής «και αυτό θα αποτυπωθεί για πρώτη φορά στο φετινό προϋπολογισμό». Σημείωσε δε με έμφαση ότι ο προϋπολογισμός όχι μόνο δε θα περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας αλλά μέτρα σημαντικών και αναγκαίων ελαφρύνσεων που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στη πραγματική οικονομία, μέτρα, συμπλήρωσε, που δεν θα είναι μόνο για τους πιο αδύναμους αλλά και για τη μεσαία τάξη και την επιχειρηματικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε γνωστό , το χθεσινό EWG στις Βρυξέλλες ουσιαστικά ενέκρινε (δεν υπέβαλλε ενστάσεις ανέφεραν οι σχετικές διαρροές χθες) την εισήγηση της ελληνικής πλευράς συνεκτιμώντας και την Έκθεση της Κομισιόν, ανάβοντας το «πράσινο φως» για τις συντάξεις αλλά και για το πακέτο της ΔΕΘ που θα κριθούν οριστικά στο επόμενο Eurogroup.

Κρας - τεστ της Συμφωνίας Τσίπρας - Ιερώνυμου

Σήμερα όμως το Μαξίμου στρέφει το βλέμμα στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας (Διαρκής Ιερά Σύνοδος) που θα συζητήσει το προσύμφωνο Τσίπρα - Ιερώνυμου για τη μισθοδοσία των κληρικών και την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας μετά τις εκτεταμένες αντιδράσεις ιεραρχών και κληρικών.

Αν και την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι η συμφωνία θα προχωρήσει άμεσα, οι αντιδράσεις που ακολούθησαν φάνηκε να ανατρέπουν την αρχική εκτίμηση ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών έχει μετρήσει επαρκώς το κλίμα στο εσωτερικό της Εκκλησίας.

Η αισιοδοξία μάλιστα αυτή αποτυπώθηκε στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν έχασε χρόνο, αντιθέτως δύο μέρες μετά το κοινό ανακοινωθέν Πολιτείας - Εκκλησίας στο Μαξίμου, έσπευσε μέσω της συνέντευξής του στον Alpha να ανακοινώσει και επίσημα ότι μετά την αλλαγή του καθεστώτος μισθοδοσίας των κληρικών απελευθερώνονται 10.000 θέσεις στο Δημόσιο για νέες προσλήψεις και οι προκηρύξεις θα γίνουν εντός του 2019.

Αν η συμφωνία δεν προχωρήσει, ή μπει σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης (που είναι αρκετά πιθανό) οπότε θα προχωρήσει με αργούς ρυθμούς, η εξαγγελία του πρωθυπουργού είναι στον αέρα, αν δεν ακυρώνεται πλήρως.

Κατά τις προηγούμενες μέρες από την κυβέρνηση παρακολουθούσαν τις εξελίξεις και τις παρασκηνιακές διεργασίες με την Αρχιεπισκοπή να επιχειρεί να περάσει τις θέσεις της προετοιμάζοντας τη σημερινή συνεδρίαση. Η εκτίμηση ήταν ότι η ηγεσία της Εκκλησίας «το παλεύει» και συνιστούσαν αναμονή χωρίς να μπαίνουν στη διαδικασία σεναρίων. Στο ερώτημα τι θα συμβεί αν η Συμφωνία απορριφθεί μερικώς και όχι στο σύνολο (πχ στο κομμάτι της μισθοδοσίας του κλήρου) σημείωναν ότι η Συμφωνία είναι ενιαία, αλλά άφηναν να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επανεξεταστεί.

ΚυβέρνησηΤσίπραςΙερώνυμοςΣυντάξειςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα