Κυτταρίτιδα: Τι ισχύει και τι είναι μύθος

Οσο συνηθισμένη είναι η κυτταρίτιδα, άλλο τόσο συχνή είναι και η παραπληροφόρηση γύρω από αυτή.

Ας ξεχωρίσουμε λοιπόν τι είναι ψέμα και τι πραγματικότητα.

Αλήθειες

-Μπορεί να παρουσιαστεί εξαιτίας των ορμονικών μεταβολών στον οργανισμό

Και όχι μόνο. Η κληρονομικότητα, η φυλή και η διατροφή φτωχή σε πρωτεϊνες και πλούσια σε  λιπαρά επιδεινώνουν το φαινόμενο. Ανάλογα με τον σωματότυπο μας, η κυτταρίτιδα φαίνεται πιο έντονη εκεί που υπάρχει  το  περισσότερο λίπος, π.χ. (γλουτούς, μηρούς αλλά και στο στομάχι και στα μπράτσα). Άλλος σπουδαίος παράγοντας είναι το επιβαρυμένο κυκλοφορικό σύστημα, που δημιουργεί κατακράτηση και πρήξιμο.

κυτταρίτιδα επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου

Είναι λογικό, μιας και καθώς γερνάμε, μειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου, το δέρμα χάνει τη σφριγηλότητα και την πυκνότητά του.

-Το κάπνισμα αυξάνει την κυτταρίτιδα

Ερευνες έχουν αποδείξει ότι δυσχεραίνει την κυκλοφορία του αίματος, αποδυναμώνει το ήδη υπάρχον κολλαγόνο και μειώνει την παραγωγή νέου. Ως εκ τούτου, το δέρμα λεπταίνει, χάνει την ελαστικότητά του και το λίπος που πιέζει το «δίχτυ» φαίνεται πιο έντονο.

-Δεν υπάρχει μόνιμη λύση

Αν και διεξάγονται συνεχώς μελέτες για μακροπρόθεσμα ή μόνιμα αποτελέσματα, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια μέθοδος που εξαλείφει οριστικά την κυτταρίτιδα.

Μύθοι-Η κυτταρίτιδα προκαλείται από τοξίνες

Η αιτία βρίσκεται στην ανομοιόμορφη κατανομή λίπους στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Όταν το λίπος αυξάνεται, πιέζει προς την επιφάνεια του δέρματος τις ίνες κολλαγόνου. Το αποτέλεσμα είναι αυτά τα βαθουλώματα που θυμίζουν φλούδα πορτοκαλιού. Οσο πιο λεπτός γίνεται ο συνδετικός ιστός με τις ίνες κολλαγόνου, τόσο πιο έντονα φαίνεται η κυτταρίτιδα.

-Εμφανίζεται στις υπέρβαρες γυναίκες ή τις αγύμναστες

Ακόμα και αν γυμναζόμαστε, η κυτταρίτιδα μπορεί να είναι ορατή αν δεν ελαττώσουμε το ποσοστό λίπους στο σώμα μας. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο υιοθετούμε μία διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και την άσκηση με βάρη.

-Η λιποαναρρόφηση εξαφανίζει το φαινόμενο

Η μέθοδος αφαιρεί το τοπικό περιττό λίπος και εξομαλύνει τη σιλουέτα αλλά δεν μειώνει την κυτταρίτιδα.

-Η αερόβια άσκηση είναι ιδανική για τη μείωσή της

Η καρδιαγγειακή άσκηση συμβάλλουν στην καύση του λίπους, πράγμα που ελαττώνει την κυτταρίτιδα. Ωστόσο, για θεαματικά αποτελέσματα πρέπει να αυξήσουμε τον μυϊκό μας όγκο και κατά συνέπεια να βελτιώσουμε την υφή της επιδερμίδας μας.

Πηγή: vita.gr

Photo: pixabay.com

Keywords
Τυχαία Θέματα