Κορωνοϊός Ινδία: Από τη θριαμβολογία στην καταστροφή

Το διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Φεβρουαρίου τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ινδία δεν ακολουθούσαν τις παγκόσμιες τάσεις, αλλά παρουσίασαν απότομη πτώση τους κρύους μήνες του έτους μέχρι να φτάσουν σε τετραψήφιες ημερήσιες καταγραφές. Ήταν ανεξήγητο αυτό που συνέβαινε.


Ήταν το ινδικό κλίμα; Μια προστασία που παρείχαν οι παιδικοί εμβολιασμοί; Κάποιοι υποστήριζαν ότι η Ινδία μπορεί να είχε πετύχει με φυσικό τρόπο την ανοσία της αγέλης. Επρόκειτο για μια δελεαστική ιδέα, η οποία επικράτησε στους υψηλότερους κύκλους χάραξης πολιτικής, μέσων μαζικής ενημέρωσης και επιστήμης στην Ινδία

– ακόμη και μια μελέτη που ανέθεσε η κυβέρνηση έδειξε ότι η ανοσία της αγέλης μπορεί πράγματι να είχε επιτευχθεί.
Αυτός αποδείχτηκε ένας από τους πιο θανατηφόρους λανθασμένους υπολογισμούς της πανδημίας στη χώρα αυτή μέχρι στιγμής.

Τώρα, με τα καθημερινά κρούσματα να ξεπερνούν τα 360.000 και οι θάνατοι τους 3.200 ημερησίως, πολλοί βλέπουν τη χαλάρωση των μέτρων μεταξύ των κυμάτων Covid-19 ως μια σκληρή ψευδαίσθηση.
«Οι εκλογές, τα θρησκευτικά πανηγύρια και οτιδήποτε άλλο, χαλάρωσαν το κλίμα εντελώς» λέει η Sujatha Rao, πρώην γραμματέας του ινδικού υπουργείου Υγείας και Οικογενειακής Πρόνοιας. «Αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος και έχουμε πληρώσει βαρύ τίμημα γι’ αυτού του είδους την εποπτεία» πρόσθεσε.

Καταστροφικές αποφάσεις


Το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας στην Ινδία προφανώς τροφοδοτήθηκε από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, που φαίνεται να είναι πιο μολυσματικές από τα προηγούμενα στελέχη, και θα είχε γονατίσει τα περισσότερα συστήματα δημόσιας Υγείας, πόσο μάλλον ένα από τα πιο υποχρηματοδοτούμενα στον κόσμο, σε μια προσπάθεια να νοσηλεύσουν τα αυξανόμενα σε μεγάλο αριθμό κρούσματα.


Όμως, οι ειδικοί στον τομέα της δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που εμπλέκονται στην παροχή συμβουλών στην κυβέρνηση, λένε ότι η κλίμακα της κατάστασης της πανδημίας στην Ινδία ήταν επίσης εν μέρει ανθρωπογενής, αποτέλεσμα ενός αισθήματος ότι η χώρα αποτελεί την εξαίρεση, το οποίο προήλθε από αξιωματούχους της ινδικής κυβέρνησης και εξαπλώθηκε σε όλη την κοινωνία, οδηγώντας σε αμέτρητες αποφάσεις που, μέσα σε λίγους μήνες, αποδείχτηκαν καταστροφικές.


«Υπήρχε μια λανθασμένη εντύπωση για την κατάσταση τον Ιανουάριο, ότι είχαμε επιτύχει την ανοσία της αγέλης και ότι ήταν απίθανο να δούμε ένα δεύτερο κύμα» λέει στον βρετανικό «Guardian» ο πρόεδρος του Ιδρύματος Δημόσιας Υγείας της Ινδίας K. Srinath Reddy.


Παράλληλα με τις προειδοποιήσεις ότι οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας, η κυβέρνηση χαλάρωσε τους περιορισμούς σε όλα τα επίπεδα, επέτρεψε να ξαναρχίσουν μαζικά οι κοινωνικές εκδηλώσεις και προχώρησε σε εκλογές, με την πεποίθηση ότι η ανακύκλωση της Covid-19 σε κρατίδια όπως η Κεράλα ή η Μαχαράστρα ήταν κατάλοιπα του ιού.

«Υπήρχαν πολλά μικτά μηνύματα που άφηναν τους ανθρώπους πολύ ικανοποιημένους» δήλωσε ο Shahid Jameel, ιολόγος από το Πανεπιστήμιο Ashoka. Ορισμένοι πολιτικοί και επιστήμονες καυχήθηκαν για τα χαμηλά ποσοστά μόλυνσης και θανάτου, που έδωσαν στους Ινδούς την εντύπωση «ότι με κάποιον τρόπο είμαστε η εξαίρεση», πρόσθεσε ο Jameel.

Η ανοσία της αγέλης


Δεδομένου του νεανικού πληθυσμού της Ινδίας, τα ποσοστά θνητότητας αναμένονταν να είναι μικρότερα απ’ οπουδήποτε αλλού. Τα επίσημα στοιχεία κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας ήταν εξαιρετικά χαμηλά.
Στην Καρνάτακα, ένα κρατίδιο με παρόμοιο πληθυσμό με αυτόν της Γαλλίας, μελέτες έδειξαν ότι σχεδόν οι μισοί άνθρωποι μολύνθηκαν μέχρι τον Αύγουστο.

Ωστόσο ο αριθμός των θανάτων από Covid-19 ήταν περίπου 12.000 πέρυσι σε σύγκριση με περισσότερους από 60.000 ανθρώπους που πέθαναν από τον ιό στη Γαλλία την ίδια περίοδο. Ωστόσο έχει ήδη αρχίσει να γίνεται κατανοητό ότι οι μελέτες οι οποίες αξιοποιούσαν τα επίσημα ινδικά στοιχεία της περιόδου εκείνης ήταν αναξιόπιστες.


Ο ιδρυτής και διευθυντής του Κέντρου Δυναμικής, Οικονομίας και Πολιτικής Νόσων στην Ουάσιγκτον Ramanan Laxminarayan υποστήριξε ότι μια επικείμενη μελέτη για τα ποσοστά θνητότητας της Ινδίας υποδηλώνει ότι η χώρα δεν είχε ξεφύγει άθικτη από το πρώτο κύμα της πανδημίας. «Η μελέτη έδειξε ότι οι Ινδοί δεν αποτελούν την εξαίρεση» είπε.


«Στην πραγματικότητα, μεγάλο μέρος της θνητότητάς μας έχει να κάνει με την ηλικιακή ομάδα 40-70 ετών, όπου τα ποσοστά θνητότητας είναι υψηλότερα από ό,τι σε άλλες χώρες» συμπλήρωσε.
Η πεποίθηση ότι η Ινδία μπορεί να έχει νικήσει την ασθένεια Covid-19 ενισχύθηκε από ορισμένους επιστήμονες. Μέλη μιας επιτροπής που συστάθηκε από την κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός «υπερμοντέλου» για τα κρούσματα δημοσίευσαν μια μελέτη τον Σεπτέμβριο που τους έδειξε ότι η Ινδία μπορεί να έχει ήδη πετύχει την ανοσία της αγέλης.


«Η ιδέα ότι η Ινδία είχε πετύχει την ανοσία της αγέλης, ότι έπρεπε μόνο να είμαστε προσεκτικοί και θα μπορούσαμε να εξαλείψουμε τον ιό μέχρι τον Φεβρουάριο και το σιωπηρό συμπέρασμα ότι οι Ινδοί αποτελούν την εξαίρεση και ότι οι περισσότεροι από αυτούς που μολύνθηκαν θα ήταν ασυμπτωματικοί ως αποτέλεσμα της γενετικής ή της προηγούμενης έκθεσης στον ιό ήταν όλα λάθος» λέει ο Gautam Menon, ειδικός στη μοντελοποίηση ασθενειών στο Ινστιτούτο Μαθηματικών Επιστημών στο Chennai.

Η πίστη στο Θεό

Στη Δυτική Βεγγάλη η εκλογική επιτροπή της Ινδίας ανέτρεψε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και έδωσε άδεια για τη μακρύτερη περιφερειακή εκλογική εκστρατεία της χώρας, καθώς και για εκλογές σε τέσσερις άλλες περιοχές.
Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας η πολιτεία αυτή είχε το ταχύτερα αναπτυσσόμενο ξέσπασμα της πανδημίας στην Ινδία.


Έγκριση έλαβε επίσης το Kumbh Mela, ένα θρησκευτικό φεστιβάλ σε μια πόλη της Βόρειας Ινδίας, στις όχθες του ποταμού Γάγγη, που προσελκύει εκατομμύρια Ινδουιστές προσκυνητές.
Για το BJP, ένα κόμμα που επιδιώκει να δώσει προτεραιότητα στην ινδουιστική κληρονομιά της Ινδίας, η προώθηση του φεστιβάλ ήταν εξαιρετικά συμβολική. Η εκδήλωση διαφημίστηκε ως Covid free και ασφαλής στην πρώτη σελίδα των εθνικών εφημερίδων, σε διαφημίσεις που έφεραν το πρόσωπο του πρωθυπουργού Narendra Modi.


Ο Tirath Singh Rawat, ηγέτης της πολιτείας όπου φιλοξενείται το φεστιβάλ, ενθάρρυνε όσο το δυνατόν περισσότερο τον κόσμο. «Κανείς δεν θα σταματήσει στο όνομα της Covid-19, καθώς είμαστε σίγουροι ότι η πίστη στον Θεό θα ξεπεράσει τον φόβο του ιού» έλεγε. Οι καταγεγραμμένες λοιμώξεις στην πολιτεία αυτήν αυξήθηκαν κατά 1.800% τις τελευταίες 25 ημέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα