Κομισιόν: Ζητά εξηγήσεις για το «ηχητικό κανόνι», ξεκαθαρίζει ότι δεν το πλήρωσε

Περίεργη τροπή παίρνει η υπόθεση της απόκτησης από την ελληνική αστυνομία «ηχητικού κανονιού» προκειμένου να ενισχύσει τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων στον Έβρο.

Μετά από πολλές αντιδράσεις για το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα -το οποίο εκπέμπει υψίσυχνους ήχους-, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανταλμπερτ Γιανς, ξεκαθάρισε ότι η Ε.Ε. δεν χρηματοδότησε μέσα από κανένα κοινό χρηματοδοτικό μέσο την αγορά του και ζητά εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές για τη χρήση του.

Υπενθυμίζεται

ότι το Associated Press αναφέρει ότι το «κανόνι ήχου» είναι «μέρος μιας τεράστιας σειράς πειραματικών νέων ψηφιακών φραγμών που εγκαθίστανται και δοκιμάζονται κατά τη διάρκεια των ήρεμων μηνών της πανδημίας κορονοϊού στα ελληνικά σύνορα» των 200 χιλιομέτρων με την Τουρκία για να σταματήσουν πρόσφυγες και μετανάστες να εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τοποθετημένή σε όχημα, η ακουστική συσκευή μεγάλης εμβέλειας έχει το μέγεθος μιας μικρής τηλεόρασης, αλλά μπορεί να εκμπέμπει ήχο με ένταση κινητήρα jet.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το «ηχητικό κανόνι», αλλά και άλλα μέσα -κάμερες, drone, κλπ-, ο Γιανς υπογράμμισε ότι «όσον αφορά το ζήτημα των κεφαλαίων, πρώτα απ ‘όλα, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ούτε το ταμειο εσωτερικής ασφάλειας για τα σύνορα, ούτε τα ταμεία έρευνας συγχρηματοδότησαν αυτό το έργο. Και δεύτερον, οι προσπάθειές μας να διευκρινίσουμε την κατάσταση μαζί με τις ελληνικές αρχές σε εξέλιξη, οπότε αναμείνατε».

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Φέρχοφσταντ, έγραψε στο twitter ότι «είμαστε αδύναμοι απέναντι στον ισχυρό (Πούτιν, Ερντογάν, Erdogan, Κίνα) και σκληροί έναντι του αδύναμου. Αυτή είναι η “σκληρή μας δύναμη”; Είναι αυτή η γεωπολιτική αναβίωση της Ευρώπης; Ένα “κανόνι ήχου” για να πνίξει τις κραυγές των απελπισμένων προσφύγων… και νόμιζα ότι η Ευρώπη ήταν ο πρωταθλητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

We’re weak against the strong (Putin, Erdogan, China) and strong against the weak ! Is this our ‘hard power’? Is this the geopolitical revival of Europe ?…
A ‘sound cannon’ to drown out the cries of desperate refugees…

and I thought Europe was the champion of human rights ! https://t.co/UAvMAvYvWT

Guy Verhofstadt (@guyverhofstadt) June 2, 2021

Πυρά αστυνομικών για το «ηχητικό κανόνι» κατά μεταναστών και προσφύγων (Video)

Φωτογραφία – γροθιά στο στομάχι: Αστυνομικός στη Θεούτα σώζει μισοπνιγμένο βρέφος

Φίλης για Σακελλαροπούλου: «Μας λυπεί βαθύτατα η παρουσία της στον Έβρο»

Keywords
Τυχαία Θέματα