Κολπική μαρμαρυγή: Οι 13 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

ΥΓΕΙΑ

 

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή διαταραχή του ρυθμού της καρδιάς ή αρρυθμία.

Παρόλο που συσχετίζεται με συνήθη νοσήματα, όπως η αρτηριακή υπέρταση, οι καρδιοπάθειες και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζεται και σε υγιή άτομα, χωρίς πολλές φορές να υπάρχει συγκεκριμένη αιτία.

Είναι σημαντικό η διάγνωση της αρρυθμίας να γίνεται έγκαιρα, καθώς χωρίς την κατάλληλη αγωγή συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιοπάθειας.

Εκτός

από την φαρμακευτική αγωγή, εξαιρετικά σημαντικές για την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής είναι και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Ειδικά σε ότι αφορά το κομμάτι της διατροφής, δείτε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε:

Αλλαντικά γαλοπούλας: Μια μερίδα ζαμπόν γαλοπούλας έχει πάνω από 1.000mg αλατιού, δηλαδή τη μισή συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα. Το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο αρρυθμίας.

Βρόμη: Πολλοί τύποι βρόμης με άρωμα φρούτων περιέχουν περίπου 11 γραμμάρια ζάχαρης σε κάθε συσκευασία, δηλαδή τρία κουταλάκια του γλυκού. Οι γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από έξι κουταλάκια του γλυκού την ημέρα και οι άνδρες πάνω από εννέα. Η ζάχαρη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για παχυσαρκία και υπέρταση.

Τυριά αργής ωρίμανσης: Τυριά όπως το τσένταρ, η παρμεζάνα και η γκοργκοντζόλα, περιέχουν τυραμίνη, ένα αμινοξύ που αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Καφές: Οι έρευνες για τη σχέση καφεΐνης και αρρυθμιών είναι αντικρουόμενες. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να πίνετε πάνω από 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, καθώς η καφεΐνη αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Η κουμαρίνη ή βαρφαρίνη είναι δραστική ουσία αντιπηκτικών φαρμάκων που βοηθούν στην πρόληψη θρόμβων στο αίμα. Όταν τρώτε όμως τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ, όπως μαρούλι, σπανάκι και λάχανο, δεν είναι τόσο αποτελεσματική. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την ποσότητα και τον τρόπο κατανάλωσής τους.

Γκρέιπφρουτ: Περιέχει χημικές ουσίες που παρεμβαίνουν στον τρόπο που ο οργανισμός αφομοιώνει δραστικές ουσίες φαρμάκων που ρυθμίζουν τον καρδιακό ρυθμό.

Κρασί: Ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες, ωφελούν την καρδιά. Μεγαλύτερη ποσότητα όμως, αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής. Το ίδιο και η επεισοδιακή υπερκατανάλωση αλκοόλ (περιστασιακή άμετρη κατανάλωση περισσότερων από 5–6 αλκοολούχων ποτών για τους άντρες ή περισσότερων από 4–5 αλκοολούχων ποτών για τις γυναίκες).

Κόκκινο κρέας: Τα κορεσμένα λιπαρά στο βόειο, το χοιρινό και το αρνίσιο κρέας, αυξάνουν την κακή χοληστερόλη στο αίμα, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικό.

Βούτυρο: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που φτιάχνονται από γάλα πλήρες ή με 2% λιπαρά, κρέμα και τυρί, αποτελούν πηγές κορεσμένων λιπαρών, που συμβάλλουν στην κακή χοληστερόλη. Η καλύτερη επιλογή για την καρδιά σας είναι τα αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά.

Τηγανητά: Ντόνατς, πατατάκια, πατάτες τηγανητές, cookies, κέικ, muffins είναι γεμάτα τρανς λιπαρά, αυτά που οι γιατροί αποκαλούν το χειρότερο είδος λιπαρών για την καρδιά σας.

Ενεργειακά ποτά: Περιέχουν πολλή καφεΐνη που σε συνδυασμό με τα άλλα συστατικά τους επιβαρύνουν τη λειτουργία της καρδιάς σας και προκαλούν αρρυθμίες.

Θαλασσινό αλάτι: Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, το χοντρό θαλασσινό αλάτι έχει περίπου την ίδια ποσότητα νατρίου με το επιτραπέζιο αλάτι. Προσπαθήστε αντί για αλάτι να χρησιμοποιείτε στο φαγητό μπαχαρικά και βότανα, όπως το τζίντζερ και η πάπρικα, που νοστιμίζουν το φαγητό και ωφελούν την υγεία σας.

Άσπρο ρύζι: Έχει υποστεί επεξεργασία κατά την οποία αφαιρούνται οι φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να μην έχει θρεπτική αξία. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2, καταστάσεις που συνδέονται με την κολπική μαρμαρυγή. Προτιμάτε το μαύρο ή το καστανό ρύζι.

Πηγή: onmed.gr

διατροφήτροφέςΥγείακολπική μαρμαρυγήΚαρδιάΑρρυθμίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα