Κόλχαας: Η ιστορία του εμπόρου που έγινε επαναστάτης στο θέατρο Art 63

ΕΛΛAΔΑ

Πως ένας συνηθισμένος άνθρωπος γίνεται μανιασμένος επαναστάτης; Πόσο απέχει η λογική από την εμμονή; Η ιστορία του Χανς Κόλχαας είναι διαχρονική.

Είναι η πραγματική μεσαιωνική ιστορία ενός φιλήσυχου εμπόρου που πέφτει θύμα αδικίας. Που προσπαθεί να βρει το δίκιο του μέσα από νόμιμες οδούς, αλλά σκοντάφτει διαρκώς σε φαύλους εκπροσώπους της εξουσίας.

Και τότε είναι που ο Χανς Κόλχαας αποφασίζει να διεκδικήσει το δικαιωμά του στη δικαιοσύνη. Και καταλήγει στην αυτοδικία. Μια ιστορία τοσο τρομακτικά επίκαιρη σε κάθε εποχή. Κάθε Σάββατο

και Κυριακή, ο Χανς Κόλχαας «ζωντανεύει» στο ολοκαίνουργιο θέατρο Art 63 στο κέντρο της Αθήνας. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο εκπληκτικός Νίκος Νίκας, γίνεται από θύμα, θύτης, περνά από τη νομιμότητα στην παρανομία, αλλά πάντα πιστός στις αρχές του και τα πιστεύω του οδηγείται μεγαλόπρεπα σε ένα αναπάντεχο λυτρωτικό φινάλε.

Οι 11 νέοι ηθοποιοί που τον πλαισιώνουν, όλοι επαγγελματίες, απόφοιτοι της σχολής Θεοδοσιάδη, «δένουν» απαράμιλλα την υπόθεση, αλλάζουν από πρόσωπα του έργου σε αφηγητές και το αντίστροφο, σε ένα μαγευτικό γαϊτανάκι που κρατά τους θεατές σε μόνιμη εγρήγορση.

Ο Παναγιώτης Ράιος εντυπωσιάζει σε δυο βασικούς αλλά και εκ διαμέτρου αντίθετους ρόλους (ως Λούθηρος και ως σκοτεινός υπαρχηγός του Κόλχαας), ο Γιώργος Ξούλος είναι υπέροχος ως φλογερός ακόλουθος & δεξί χέρι του Κόλχαας και η Ηλέκτρα Θεολόγη δίνει με τον καλύτερο τρόπο τον έναν εκ των τριών φαύλων εκπροσώπων της οικογένειας Τρόνκα.

Η Σάλλη αλ Τάπας κρατά το ιδανικό προφίλ ως γυναίκα του Κόλχαας, ο Γιώργος Καρακυριάκος έχει κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες στιγμές ως βαρώνος, η Τόνια Μαράκη, η Παμπίνα Γεωργίου και η Νίκη Σκιαδαρέση κρατούν τίμια κάποιους μικρότερους αλλά ενδιαφέροντες ρόλους.

Η Δεσποινα Πέτα δίνει πολύ όμορφα την κυβερνήτη που νοιάζεται για την προσωπική της ανέλιξη, ο James Rodi, καταφέρνει να πείσει ως άρχοντας χωρις πυγμή που δίχως τους συμβούλους του είναι χαμένος και ο Χρήστος Ματσιαρόγκος με την ενέργειά του δίνει πνοή στον δεύτερο από τους τρεις άρχοντες της οικογένειας Τρόνκα.

Όλοι, κάτω από τις άριστες σκηνοθετικές οδηγίες της Λίλλυς Μελεμέ, που έδωσε νέα οπτική στη μεσαιωνική αυτή ιστορία, η οποία βασίζεται στην πασίγνωστη νουβέλα του Κλάιστ. Άξιος βοηθός της, ο νεαρός Αντώνης Τρίκκης.

Εξαιρετική η δουλειά της Κικής Μπάκα η οποία έκανε «Θαύματα» όσον αφορά την κίνηση των ηθοποιών. Πολλά συγχαρητήρια στις Άννα Ζούλια και Σύλβια Χαρατσάρη για τα υπέροχα σκηνικά και κοστούμια, ιδιαίτερα για τον εμπνευσμένο λαβύρινθο! Πολύ καλή η δουλειά της Τόνιας Τσαμούρη στην δραματουργική επεξεργασία.

Τέλος, αριστοτεχνική η επιλογή της μουσικής που έγινε από την κορυφαία Μάρω Θεοδωράκη, ιδιαίτερα το κομμάτι που κλεινει την παράσταση είναι πραγματικά υπέροχα ταιριαστό!

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ. Κίνηση: Κική Μπάκα. Μουσική / Μουσική Διδασκαλία: Μάρω Θεοδωράκη. Δραματουργική Επεξεργασία: Τόνια Τσαμούρη. Σκηνικά / Κοστούμια: Άννα Ζούλια, Σύλβια Χαρατσάρη. Βοηθός Σκηνοθέτη: Αντώνης Τρίκκης. Παίζουν: Νίκος Νίκας (Χανς Κόλχαας) και Σάλλη Αλ Ταπάς, Παμπίνα Γεωργίου, Ηλέκτρα Θεολόγη, Γιώργος Καρακυριάκος, Τόνια Μαράκη, Χρήστος Ματσιαρόκος, Γιώργος Ξούλος, Δέσποινα Πέττα, Παναγιώτης Ράιος, James Rodi, Νίκη Σκιαδαρέση.

INFO: Θέατρο Art 63: 3ης Σεπτεμβρίου 63. Κάθε Σάββατο στις 9 μ.μ. και Κάθε Κυριακή στις 8 μ.μ. Διάρκεια: 1 ώρα και 45 λεπτά χωρίς διάλειμμα. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (γενική είσοδος, στο ταμείο) | 8 ευρώ (μειωμένο, προπώληση). Πληροφορίες – κρατήσεις στο: 21 0323 3537

Φωτογραφίες: Αρειων Στεφανίδης

θεατρική παράστασηΝίκος ΝίκαςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα