Κοινωνικό μέρισμα και πλειστηριασμοί στις προτεραιότητες – Η στάση για τις εκλογές στην κεντροαριστερά.

ΚυβέρνησηΠολιτική

Προσπάθεια να συντηρήσει στην επικαιρότητα τις θετικές ειδήσεις κάνει η κυβέρνηση, αλλά και να επαναφέρει στην επικαιρότητα τα «ανομήματα» της ΝΔ (Paradise papers, Αυγενάκης, Ζήμενς) κόντρα στη γαλάζια ρητορική περί βίας και ανομίας η οποία αναπτερώθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας με αφορμή την 48ωρη άδεια κι έξοδο από τον Κορυδαλλό του Δ. Κουφοντίνα.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε χθες σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για μια

ακόμη φορά στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος , λέγοντας πώς θα είναι μεγαλύτερο από το περσινό καθώς και πώς θα επηρεάσει πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των παιδιών. «Με αυτόν τον τρόπο θα πιάσει και πολλές ευάλωτες κατηγορίες, όπως συνταξιούχους και ανέργους, αλλά και κομμάτι της μεσαίας τάξης. Αθροιστικά, όπως έχω ξαναπεί, το σύνολο των παρεμβάσεων σε όλους τους τομείς θα είναι διπλάσιο του περσινού» σημείωσε.

Τσακαλώτος για υπερφορολόγηση: «Η υποκρισία πάει σύννεφο»

Στο μεταξύ με αφορμή την αντιπαράθεση που έχει ανοίξει στη βάση της παραδοχής του υπουργού για την υπερφορολόγηση των μεσαίων στρωμάτων, την οποία η αντιπολίτευση και ο αντιπολιτευτικός τύπος «σηκώνουν» για να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση έβλαψε αυτά τα στρώματα (που κατά κανόνα πολιτικά πρόσκεινται στο «κέντρο»), ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε πως αυτοί που δήθεν κόπτονται για τη φοροαφαίμαξη των μεσαίων στρωμάτων είναι οι ίδιοι που στέλνουν τα χρήματά τους στις οφσόρ. Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας στο ερώτημα αν ήταν «κυνική» η παραδοχή του σημείωσε πως ο κυνισμός είναι «των κυρίαρχων τάξεων και των κομμάτων που τις υποστηρίζουν», καθώς « έχουν χτίσει ένα σύστημα όπου οι πλούσιοι έχουν την απόλυτη προστασία από το θεσμικό πλαίσιο, μπορούν νομίμως να εξαιρεθούν από τη φορολογία και λειτουργούν με διαφορετικούς κανόνες από τους υπόλοιπους. Αυτό είναι που πρέπει να ξέρουν οι μεσαίες τάξεις: ότι έχουμε υψηλότερη φορολογία, αλλά λιγότερα νοσοκομεία και σχολεία, ως αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος. Οπότε, όταν ακούν οι μεσαίες τάξεις την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και τα αντίστοιχα κόμματα παγκοσμίως, να λένε ότι οι μεσαίες τάξεις υποφέρουν από την υπερφορολόγηση, ή από το σπάταλο κράτος, πρέπει να ξέρουν ότι η υποκρισία πάει σύννεφο».

Από την άλλη η κυβέρνηση σηκώνει το θέμα της ανάγκης να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την αποφασιστικότητά της να κλείσει την αξιολόγηση γρήγορα. Είναι χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο της κυριακάτικης Αυγής το οποίο αναφέρει ότι «η κυβέρνηση δεν θα διακινδυνεύσει την τρίτη αξιολόγηση» γι’ αυτό κηρύσσει το τέλος της ασυλίας «στους κακοπληρωτές πολυτελείας». Επί της ουσίας η κυβέρνηση περνά στην αντεπίθεση επιχειρώντας την ηθική νομιμοποίηση των πλειστηριασμών (και ενώπιον της δικής της βάσης) με την αιτιολογία ότι αυτοί αφορούν κατοικίες άνω των 300.000 ευρώ (και μάλιστα όχι πρώτη κατοικία) ενώ αφήνεται ο υπαινιγμός ότι το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς το εκμεταλλεύονται «μεγαλομπαταχτσήδες». Αυτοί οι τελευταίοι, οι οποίοι εναλλακτικά ονομάζονται «στρατηγικοί κακοπληρωτές» μπαίνουν στο στόχαστρο διότι το να πληρώσουν χαρακτηρίζεται κρίσιμο για την «θωράκιση του τραπεζικού συστήματος». Τη σημασία της πραγματοποίησης των πλειστηριασμών ανέδειξε άλλωστε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς εκεί ανέφερε ανοιχτά ότι αν δε γίνουν οι πλειστηριασμοί θα υπάρξει θέμα με τα επικείμενα stress test, ελλοχεύει δε ο κίνδυνος νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Στην Κομοτηνή ο Τσίπρας

Πάντως η κυβέρνηση συνεχίζει το μπαράζ των εξορμήσεών της στην κοινωνία. Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται το περιφερειακό συνέδριο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης οι εργασίες του οποίου θα κλείσουν με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα αύριο το απόγευμα.

Πώς βλέπει το Μαξίμου τις εκλογές για το νέο φορέα της κεντροαριστεράς

Στο μεταξύ, με προσοχή παρακολουθούν στο Μαξίμου την εκλογική διαδικασία για το νέο φορέα της κεντροαριστεράς μετά τον πρώτο γύρο που ανέδειξε το «ζεύγος» Γεννηματά – Ανδρουλάκη για την τελική φάση του δεύτερου γύρου (με ισχυρό προβάδισμα της Φώφης Γεννηματά).

Από το πρωθυπουργικό γραφείο δεν μπαίνουν στη διαδικασία κάποιου σχολίου με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου (άλλωστε ενόψει δεύτερου γύρου η διαδικασία είναι ακόμη ανοιχτή και σε εξέλιξη) , τόσο από «τακτ»(για να μη θεωρηθεί δηλαδή ότι υπάρχει παρέμβαση στις εσωκομματικές διαδικασίες άλλης πολιτικής δύναμης) αλλά και επειδή επιθυμούν να κρατήσουν χαμηλά την όλη διαδικασία στην οποία από άλλες πλευρές προσδίδεται ιδιαίτερη αξία και προοπτική διεκδίκησης ρυθμιστικού ρόλου στο πολιτικό σκηνικό.

Το μοναδικό κριτήριο με βάση το οποίο το Μαξίμου (υποστηρίζει ότι) κοιτά τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά (από τη σκοπιά της προοπτικής πιθανών μετεκλογικών συμμαχιών) είναι αυτό του στρατηγικού προσανατολισμού του νέου φορέα, αν δηλαδή θα κλίνει προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του το Σάββατο (Κανάλι Ε) παρέπεμψε για μία ακόμη φορά στο παράδειγμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας η οποία «φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα προβαίνει σε έμπρακτη αυτοκριτική και μετατόπιση του πολιτικού της λόγου και του πολιτικού της σχεδίου», δηλαδή πήρε αποστάσεις από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα Μαξίμου και Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι αν κι εφόσον αποδειχθεί ότι η όλη διαδικασία συγκρότησης νέου φορέα και ανάδειξης αρχηγού αποδειχθεί ότι είναι μια ενδοπασοκική υπόθεση και όχι κάτι ευρύτερο, ενδεχομένως το εγχείρημα να αποδυναμωθεί σύντομα – υπό αυτή την έννοια μάλλον ικανοποιεί το χθεσινό αποτέλεσμα, καθώς το « δίδυμο» του δεύτερου γύρου σηματοδοτεί ακριβώς αυτή την αναπαραγωγή του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής της ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε χθες λόγο για «ΠΑΣΟΚ -plus».

Σε αντίθεση πάντως με τον Παπαδημούλη που είδε «μαζική συμμετοχή» των πολιτών στη διαδικασία για την ανάδειξη αρχηγού, άλλοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η προσέλευση μπορεί να ήταν πάνω από το αναμενόμενο αλλά αυτό συνέβη επειδή ο πήχης μπήκε εξαρχής χαμηλά, ενώ παραπέμπουν για συγκρίσεις στην διαδικασία ανάδειξης αρχηγού του ΠΑΣΟΚ το 2012 με μοναδικό υποψήφιο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όπου η προσέλευση ήταν κατά 100.000 περίπου υψηλότερη.

Από την άποψη δε των πιθανών μελλοντικών εκλογικών συμμαχιών από πλευράς Μαξίμου και Κουμουνδούρου υπενθυμίζεται η επαμφορτερίζουσα στάση της Φώφης Γεννηματά κι επισημαίνεται ότι ο μόνος υποψήφιος που προγραμματικά έδειξε προς τα αριστερά κι εναντιώθηκε σε συμμαχία με τη ΝΔ ήταν ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος όμως φάνηκε νωρίς ότι δεν είχε σοβαρή προοπτική διεκδίκησης της ηγεσίας.

ΚυβέρνησηεκλογέςκεντροαριστεράστρατηγικήHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα