ΚΚΕ: ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. προσφέρουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην Τουρκία

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Υποχωρήσεις και παραχωρήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης βλέπει ο Περισσός στον διάλογο με την Τουρκία, αμφισβητώντας σθεναρά ότι η συζήτηση στις επικείμενες διερευνητικές θα μείνει περιορισμένη στα θέματα της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ.

Παρουσιάζοντας τη μεγάλη εικόνα των ελληνοτουρκικών και της εμπλοκής του διεθνούς παράγοντα, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή,

στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, εξήγησε γιατί το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών» μολονότι θέση του είναι ότι η χώρα μας έχει δικαίωμα σε αιγιαλίτιδα ζώνη ώς 12 ν.μ., ανεξαρτήτως του πότε θα ασκηθεί αυτό το δικαίωμα.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, η επίλυση των προβλημάτων που αφορούν την αιγιαλίτιδα ζώνη, την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, πρέπει να συνδέεται με τρία κρίσιμα ζητήματα:

Την οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίου οφέλους μεταξύ των γειτονικών κρατών και λαών.Την εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου, με κριτήριο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.Την αποδέσμευση της χώρας από ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, που έχουν εχθρικούς σχεδιασμούς για τους λαούς.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, σήμερα τα αντίθετα ισχύουν, καθώς από τη μία στις συζητήσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα υπηρετούνται τα συμφέροντα των μονοπωλίων, δηλαδή των πετρελαϊκών κολοσσών και των εξορυκτικών κοινοπραξιών, κι από την άλλη λαμβάνουν χώρα παζάρια της «άρχουσας τάξης» για να αναβαθμίσει τη θέση της στην περιοχή.

Σημείωσε επίσης ότι από το καλοκαίρι, που εν μέσω τυμπανοκρουσιών η κυβέρνηση έφερε για επικύρωση τις συμφωνίες για ΑΟΖ, η Τουρκία δεν σταμάτησε τις προκλήσεις, αλλά «το κουβάρι περιπλέχτηκε παραπέρα (…) με τις βόλτες του ‘‘Ορούτς Ρέις’’ εντός της ελληνικής ΑΟΖ και τις νέες προκλήσεις κατά της Ελλάδας».

Επιπλέον, επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι όταν κάνει συμφωνίες με γειτονικές χώρες (Ιταλία, Αίγυπτος) που περιλαμβάνουν υποχωρήσεις σε κυριαρχικά δικαιώματα (μικρότερη επήρεια), στην ουσία ανοίγουν τις ορέξεις της Τουρκίας, «η οποία προβάλλει παρόμοια επιχειρήματα, για να προωθήσει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της».

Ειδικότερα ως προς τις επικείμενες διερευνητικές προειδοποίησε πως η Τουρκία, σε αυτόν τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, «θα θέσει το σύνολο των διεκδικήσεων που προβάλλει και δημόσια» χωρίς να τεθεί κανένα φρένο από τους Αμερικανούς κι Ευρωπαίους εταίρους. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα:

Οι προηγούμενοι 60 γύροι συνομιλιών έδωσαν στην Τουρκία τη δυνατότητα να συστηματοποιήσει και να διευρύνει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της, από τα χωρικά ύδατα και το εύρος τους, καθώς και το εύρος του εναέριου χώρου ώς τις «γκρίζες ζώνες», και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Το τραπέζι του διαλόγου το έχουν στρώσει οι Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε., που «κάνουν πλάτες» στις διεκδικήσεις της Τουρκίας, καθώς αυτό για το οποίο κόπτονται είναι η διασφάλιση της ΝΑΤΟϊκής «συνοχής» στην περιοχή και η παραμονή της Τουρκίας στο «ευρωατλαντικό στρατόπεδο» με όποιο αντάλλαγμα. Το αντάλλαγμα εν προκειμένω, σύμφωνα με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, είναι τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Επίσης, έκανε λόγο για «δήθεν κυρώσεις» που δεν έχουν κανένα αντίκρισμα, καθώς αυτό που βαραίνει στις αποφάσεις της Ε.Ε. «είναι η στρατηγική της συνεργασία με την Τουρκία, οι πολύμορφες οικονομικές, γεωπολιτικές, στρατιωτικές σχέσεις που έχουν μαζί της τα ηγετικά κράτη - μέλη της Ε.Ε., όπως η Γερμανία για παράδειγμα».

 

ΚΚΕΤουρκίαΑΟΖδιερευνητικέςIssue: 2161Issue date: 21-1-2021Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα