Κάτι παραπάνω από πόλεμο - Πλανητική καραντίνα για να προληφθεί η διάδοση του κορωνοϊού

ΚΟΣΜΟΣΈντυπη Έκδοση

 

Το βίντεο αρχίζει να παίζει. Τα πλάνα δείχνουν τις δραματικές συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο «Papa Giovanni XXII» στο Μπέργκαμο, την περιοχή της Λομβαρδίας που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, όπως τις κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα η κάμερα του βρετανικού δικτύου Sky News.
Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να αντιμετωπίσουν την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση πληρώνοντας και οι

ίδιοι το τίμημα. Ήδη στην περιοχή έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Covid-19 πάνω από 10 γιατροί. Οι γεμάτες μονάδες εντατικής θεραπείας, επειγόντων περιστατικών αλλά και οι διάδρομοι αναμονής έχουν γεμίσει επίσης από ράντζα και μηχανήματα υποστήριξης της αναπνοής, αφού πλέον δεν χωράνε όλοι οι ασθενείς.

Καθημερινά το νοσοκομείο «Papa Giovanni XXII» δέχεται περισσότερους από 60 κατοίκους του Μπέργκαμο και των γειτονικών πόλεων. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Πάσχουν από βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού.
«Οι ιατρικές ομάδες δίνουν μια μάχη εδώ και χάνουν» παρατηρεί ο Βρετανός δημοσιογράφος Στιούαρτ Ράμσεϊ, που φορώντας προστατευτική στολή καταγράφει την κατάσταση.
Καθημερινά οι Ιταλοί ιατροί και νοσηλευτές είναι υποχρεωμένοι να παραβούν τον όρκο του Ιπποκράτη. Να επιλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει αφού τα κρεβάτια και οι αναπνευστήρες δεν φθάνουν για όλους όσοι καταφθάνουν καθημερινά με ασθενοφόρα.

Πρωτόγνωρη κατάσταση
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό στη γειτονική μας χώρα είχε υπερβεί τους 5.000. Ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων στον πλανήτη από το ξέσπασμα της γρίπης τον περασμένο Νοέμβριο στην κινεζική επαρχία Ουχάν.
«Αυτό είναι κάτι παραπάνω από πόλεμος. Είναι μια κατάσταση πρωτόγνωρη για όλους, απέναντι στην οποία είναι αδύνατον να ανταποκριθεί οποιοδήποτε σύστημα υγείας» λέει ο διευθυντής του νοσοκομείου στον ρεπόρτερ του βρετανικού πρακτορείου ειδήσεων Skynews. H παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε «πόλεμο» με έναν «αόρατο εχθρό», τον οποίο, όπως φαίνεται, μπορεί να νικήσει μόνο η κοινωνική απόσταση και η απομόνωση, ειδικά των ευάλωτων ομάδων. 

Καθώς περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι ανά τον κόσμο έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Covid-19 και τα κρούσματα του ιού υπερβαίνουν τα 300.420 σε 165 χώρες, οι κυβερνήσεις κλείνουν σύνορα, βάζουν προσωρινό λουκέτο σε σχολεία και καταστήματα και ζητούν από τους πολίτες να δείξουν υπευθυνότητα.
Περισσότεροι από 900 εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 35 χώρες σε όλο τον κόσμο καλούνται από τις αρχές να μείνουν σπίτι, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP). Εξ αυτών οι περισσότεροι υπόκεινται σε υποχρεωτικό περιορισμό, ενώ στους υπόλοιπους έχει επιβληθεί απαγόρευση άσκοπης κυκλοφορίας, μερική καραντίνα ή αυστηρή σύσταση να μένουν στα σπίτια τους. 
Στην Ελλάδα την περασμένη Κυριακή, όπου τα κρούσματα είχαν φτάσει τα 530 και οι νεκροί τους 13, οι κάτοικοι των αστικών κέντρων εξακολουθούσαν να αψηφούν τις συστάσεις και μετακινούνταν προς την επαρχία. Η απαγόρευση της άσκοπης κυκλοφορίας βρισκόταν στο τραπέζι της κυβέρνησης και ίσως ήταν θέμα ωρών να αποφασιστεί.

Κλείσιμο συνόρων
Η Ε.Ε. έχει ήδη κλείσει τα σύνορά της απαγορεύοντας την είσοδο σε πολίτες τρίτων χωρών. Οι ΗΠΑ είχαν πρώτες κλείσει την πόρτα σε Ευρωπαίους. Αρκετές ακόμη χώρες ακολουθούν. Από την Τρίτη τουρίστες θα ξεκινήσουν να φεύγουν από την Κούβα, που έκλεισε τα σύνορά της σε μη κατοίκους. Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Μπουρκίνα Φάσο έκλεισαν τα σύνορά τους από αυτό το Σαββατοκύριακο, όπως η Ρουάντα. Η Βραζιλία θα κλείσει από τη Δευτέρα τα σύνορά της σε υπηκόους από την Ευρώπη, την Αυστραλία και πολλές ασιατικές χώρες. Το Πακιστάν διέκοψε όλες τις διεθνείς πτήσεις.
Μια νέα, απρόβλεπτη, άγνωστη και επικίνδυνη κατάσταση έχει πλέον «ξημερώσει», την οποία ακόμη και η πιο εξελιγμένη οικονομική και στρατιωτική δύναμη στον πλανήτη μοιάζει προς το παρόν ανίκανη να εμποδίσει.
Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι, μετά την επέλαση του Covid -19, όλα όσα θεωρούνταν έως πρότινος δεδομένα τόσο στη «σκηνή» της γεωπολιτικής όσο και την καθημερινότητα περίπου επτά δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη έχουν πλέον ανατραπεί!

κορωνοϊό;ιόςνοσοκομείαπόλεμοςΗΠΑκαραντίναIssue: 2118Issue date: 24-3-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα