Καταλονία: Μετράει αντίστροφα το τελεσίγραφο για τους καταληψίες των εκλογικών κέντρων

«Το δημοψήφισμα θα γίνει» διαμηνύει ο Πουτζεμόντ - Φόβοι για ξέσπασμα βίαςΚΟΣΜΟΣ

Καζάνι που βράζει είναι η Καταλονία ενόψει του αυριανού -απαγορευμένου- δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία της περιοχής.

Η αντίστροφη μέτρηση της αστυνομίας για τους καταληψίες έχει ήδη ξεκινήσει με κυβερνητικές πηγές να ξεκαθαρίζουν πως θα απομακρυνθούν

όλοι όσοι έχουν συγκεντρωθεί σε σχολεία - εκλογικά κέντρα «με τρόπο που θα αποφασίσει η αστυνομία». Η σχετική διαταγή προβλέπει την εκκένωση των σχολείων μέχρι τις 06:00 αύριο το πρωί, πριν την προγραμματισμένη έναρξη της ψηφοφορίας στις 09:00 τοπική ώρα.

Με επιβολή προστίμων, ύψους μεγαλύτερων των 300.000 ευρώ, θα βρεθούν αντιμέτωποι και όσοι εθελοντές σκοπεύουν να βοηθήσουν στο δημοψήφισμα.

Τα τελεσίγραφα της κυβέρνησης προκαλούν φόβους για όσα θα συμβούν το πρωί της Κυριακής, δεδομένου ότι οι Καταλανοί δείχνουν και είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στα σχολεία που θα λειτουργούσαν ως εκλογικά κέντρα.

«Δεν θα απαρνηθούμε το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση»

Μάλιστα, αργά χθες το απόγευμα ο περιφερειακός πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, διαβεβαίωσε πως ο ίδιος και οι υποστηρικτές του δεν θα απαρνηθούν το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση και πως θα συμμετάσχουν την Κυριακή στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία παρά την αντίθεση της ισπανικής κυβέρνησης, ανάμεσα στην οποία και τον ίδιο ζήτησε ωστόσο να υπάρξει μια "μεσολάβηση".

Για την ιστορία, τα 1.300 από τα 2.315 έχουν αποκλειστεί από τις αστυνομικές αρχές, ενώ συνεχίζονται οι ειρηνικές καταλήψεις από υποστηρικτές του δημοψηφίσματος που έχουν κατασκηνώσει έξω από 163 σχολεία.

Αστυνομικές ενισχύσεις από Μαδρίτη

Η Μαδρίτη έχει στείλει στην Καταλονία περίπου 10.000 αστυνομικούς για λόγους ασφαλείας, αν και δηλώνει βέβαιη πως το δημοψήφισμα δεν θα πραγματοποιηθεί.

«Επιμένω ότι δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Μενέντεθ ντε Βίγο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης πως η ψηφοφορία είναι παράνομη.

Επιδρομή της αστυνομίας

Το Σάββατο πάντως η αστυνομία της Ισπανίας πραγματοποίησε σήμερα επιδρομή κατά του κέντρου τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της κυβέρνησης στην Καταλονία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “La Vanguardia” που επικαλείται τον ραδιοφωνικό σταθμό RAC1.

Τόσο η αστυνομία, όσο και το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας δεν επιβεβαίωσαν την επιδρομή.

Ένας δικαστής χθες, διέταξε την Google να κατεβάσει την εφαρμογή που έδινε πληροφορίες σχετικές με το απαγορευμένο από την ισπανική κυβέρνηση δημοψήφισμα, για την ανεξαρτησία, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην Καταλονία.

«Η Καταλονία είναι μέρος της Ισπανίας»

Στον αντίποδα, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Μαδρίτη, τη Βαρκελόνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις, με σημαίες στα χέρια, για να υπερασπιστούν την ενότητα της Ισπανίας, την παραμονή ενός δημοψηφίσματος αυτοδιάθεσης που οργανώθηκε από τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Καταλονίας παρά την απαγόρευση του κράτους.

Στη Μαδρίτη, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Θιμπέλες όπου βρίσκεται η δημαρχία, στην καρδιά της πρωτεύουσας, έπειτα από έκκληση μιας συντηρητικής οργάνωσης, του Ιδρύματος για την υπεράσπιστη του ισπανικού έθνους (Denaes), διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κρατώντας την εθνική κόκκινη-κίτρινη-κόκκινη σημαία ή φορώντας την σαν κάπα στους ώμους, φώναζαν "η Καταλονία είναι μέρος της Ισπανίας" και ποδοσφαιρικά ρεφρέν όπως "είμαι Ισπανός, Ισπανός, Ισπανός".

Μερικοί φώναζαν μάλιστα "ο Πουτζεμόντ στη φυλακή". Ο Κάρλες Πουτζεμόντ προεδρεύει της αυτονομιστικής περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, η οποία αψηφά την κυβέρνηση και την ισπανική δικαιοσύνη διεξάγοντας αύριο αυτό το απαγορευμένο ως αντισυνταγματικό δημοψήφισμα.

Στη Βαρκελόνη, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι που κρατούσαν ισπανικές σημαίες διαδήλωσαν το πρωί μπροστά από το μέγαρο της Ζενεραλιτάτ, της καταλανικής κυβέρνησης που οργάνωσε το δημοψήφισμα.

"Δεν κάνουμε τίποτα και θα βρεθούμε με ένα μεγάλο πρόβλημα, επειδή ανεβαίνει αληθινά η δύναμη των εθνικιστών (Καταλανών). (...) Το κράτος πρέπει να κάνει πολιτική, να πείσει για τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν στο να μείνουμε ενωμένοι, αντί να περνάει τον χρόνο του επαναλαμβάνοντας ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ηγέτης στην Ισπανία", λέει ο Ραφαέλ Καστίγιο, ένας 59χρονος μηχανικός που φοράει γύρω από τον λαιμό του ένα κασκόλ με τα χρώματα της Ισπανίας και συμμετέχει στη συγκέντρωση της Μαδρίτης.

"Δεν έπρεπε να φθάσουμε εδώ. Φθάσαμε σ' ένα σημείο χωρίς επιστροφή", λέει δίπλα του ο Φερνάντο Θεπέντα, 58 ετών, μηχανικός, ο οποίος φοράει ένα μπλουζάκι που έχει τυπωμένο το άρθρο 1.2 του ισπανικού Συντάγματος: "Η εθνική κυριαρχία ανήκει στον ισπανικό λαό, από τον οποίο πηγάζουν οι εξουσίες του κράτους".

Διαδηλώσεις υπέρ της ενότητας πραγματοποιήθηκαν επίσης στη νότια Ισπανία, στη Σεβίλλη και τη Μάλαγα, το Αλικάντε και τη Βαλένθια (νοτιοανατολικά), το Σανταντέρ και το Βαγιαδολίδ (βόρεια) και στη Γαλικία, στο Σαντγιάγκο ντε Κομποστέλα και τη Λα Κορούνια (βορειοδυτικά). Σ' αυτή την τελευταία περιοχή πραγματοποιήθηκαν επίσης μικρές συγκεντρώσεις υπέρ του δημοψηφίσματος, όπως και στη Μαδρίτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚαταλονίατελεσίγραφοΔημοψήφισμαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα