Κανταΐφι της Ναμπλούς, το εθνικό Παλαιστινιακό γλυκό

Το κνάφε ή κιουναφέ με τυρί είναι ένα επιδόρπιο της Μέσης Ανατολής, με τραγανό και σιροπιασμένο φύλλο κανταΐφι και τυρένια μαστιχωτή γέμιση. Κατάγεται από την Παλαιστίνη και ιδιαίτερα από την πόλη Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη και εντυπωσιάζει με την ιδιαίτερη γεύση του.

Υλικά

500 γραμμάρια φύλλο κανταΐφι
400 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο λιωμένο (κατά προτίμηση κλαριφιέ)
1 κιλό μείγμα τυριών που αποτελείται από τριμμένη μοτσαρέλα (500 γραμμάρια) και ανθότυρο ή ρικότα (500 γραμμάρια)*
Κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

Για το σιρόπι

4

φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
1 κουταλάκι του γλυκό χυμό λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας ανθόνερο πορτοκαλιού ή ροδόνερο
Για τη διακόσμηση
½ φλιτζάνια φιστίκια Αιγίνης αλεσμένα

*Το παραδοσιακό κιουναφέ γίνεται με ντόπιο ανάλατο φρέσκο τυρί akawi .

Εκτέλεση

Ετοιμάστε πρώτα το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά , για 5 -7 λεπτά από την ώρα που θα κοχλάσει. Αποσύρετέ το από τη φωτιά, ρίξτε το ανθόνερο και αφήστε το στην άκρη να κρυώσει εντελώς. Σπάστε ελαφρά το κανταΐφι έτσι όπως είναι παγωμένο από τη κατάψυξη ή το ψυγείο και βάλτε το σε έναν επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι). Μπορείτε να το θρυμματίσετε σε δόσεις αν δεν έχετε μεγάλο επεξεργαστή. Θέστε το σε λειτουργία για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να έχει το μέγεθος χοντρού σιμιγδαλιού.

Ρίξτε το ¼ του βουτύρου που έχετε προσθέσει μερικές σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής, σε μια στρογγυλή φόρμα 30 εκατοστών και απλώστε το με πινέλο, έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο. Με τα χέρια σας, σε ένα μπολ, ανακατέψτε το τεμαχισμένο κανταΐφι με το υπόλοιπο βούτυρο έτσι ώστε να πάει παντού και χωρίστε το σε 2 μερίδες. Απλώστε τη μια δόση στο βουτυρωμένο σκεύος και με τον πάτο ενός ποτηριού πατήστε το ώστε να γίνει επίπεδο και να πάρει το σχήμα του ταψιού, ανεβάζοντας λίγο και τα πλαϊνά μέρη του.

Βάλτε το μίγμα τυριού και απλώστε το ομοιόμορφα, πατώντας το κι αυτό ελαφρά, προσέχοντας να μην ακουμπάει στις άκρες στο ταψί για να μην καεί. Συνεχίστε με την υπόλοιπη ποσότητα από το κανταΐφι, έτσι ώστε να καλύψετε όλο το τυρί και πιέστε επίσης ελαφρά την επιφάνεια με τα χέρια σας.

Ψήστε το σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να ξεκολλάει από το τοιχώματα αν το κουνήσετε ελαφρά. Πάρτε ένα άλλο ταψί λίγο μεγαλύτερο ή ίδιο και τουμπάρετέ το με προσοχή, ώστε το γλυκό να βρεθεί ανάποδα. Συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά.

Σιροπιάστε το με το κρύο σιρόπι, στολίστε με το αλεσμένο φιστίκι και απολαύστε το ζεστό!

Ειδήσεις σήμερα

Υγιεινό κέικ καρότο με χουρμάδες και μπανάνες

«Στο κόκκινο» η Μέση Ανατολή: Κλιμακώνουν Χαμάς και Νετανιάχου (Videos)

Καίτη Γαρμπή: Έχω μια προτασάρα για θέατρο (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα