Καναδική αντεπίθεση με ισραηλινή συνεργασία - Στο επίκεντρο το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα

ΕΛΛAΔΑΈντυπη Έκδοση

 

Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να αξιοποιεί τις αμυντικές συνεργασίες επιδιώκοντας τη μεγιστοποίηση των ωφελημάτων και των συνεργειών που μπορεί να αποκομίσει. Ιδιαίτερα σε περιόδους που οι γεωπολιτικές απειλές οξύνονται επικίνδυνα και οι οικονομικές δυσκολίες παραμένουν. Αυτό σημαίνει σοβαρή και πιεστική διαπραγμάτευση, χωρίς να θεωρούνται δεδομένες οι επιλογές σου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα

μιας τέτοιας λογικής αποτελεί το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης για την Πολεμική Αεροπορία στην Καλαμάτα. Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, συζητάει με τον Καναδά, στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας, προκειμένου να αναλάβει το εγχείρημα. 
Οι Καναδοί προσφέρουν επενδύσεις 500 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου κέντρου εκπαίδευσης, βάσει των αυστηρών αλλά και πιστοποιημένων προδιαγραφών του ΝΑΤΟ, με σκοπό να παρέχει εκπαιδευτικές υπηρεσίες τόσο στα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, όσο και σε χώρες των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής.

Μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Τελ Αβίβ και τις εξαιρετικά αναβαθμισμένες σχέσεις με το Ισραήλ, στο παιχνίδι μπήκε σφήνα η ELBIT διεκδικώντας με μεγάλες πιθανότητες το έργο λόγω γεωπολιτικών ισορροπιών. Οι Καναδοί, που διεκδικούν το έργο μέσω της CAE, κατάλαβαν σχετικά γρήγορα πως τα βασικά τους επιχειρήματα, αν και πολύ ισχυρά, δεν αρκούν για να κερδίσουν το παιχνίδι. Τι υποστήριζαν οι Καναδοί; 
● Πρώτον ότι είναι οι μόνοι – εκτός ΗΠΑ – που έχουν πιστοποίηση από το ΝΑΤΟ.
● Δεύτερον ότι, σε αντίθεση με τον ανταγωνιστή τους, διαθέτουν εμπειρία 71 ετών, καθώς η CAE είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εκπαίδευσης πιλότων στον κόσμο με 65 εκπαιδευτικά κέντρα σε 35 χώρες, διαχειρίζεται το Καναδικό Κέντρο Εκπαίδευσης και (εδώ είναι το ζουμί) παρέχει αντίστοιχες υπηρεσίες στην αμερικανική Πολεμική Αεροπορία. 
● Τρίτον ότι προσφέρουν στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία, πέρα από τη συντήρηση κάποιων από τα παλαιότερα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Τ6, που είναι καθηλωμένα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, και την αντικατάσταση του ξεπερασμένου Τ2 με το ιταλικό jet M-346, επιλογή που προκρίνει, σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο, και η ισραηλινή ELBIT.

Ρελάνς και κέρδη
Παρ’ όλα αυτά το παιχνίδι, όπως είπαμε, φαινόταν να έχει χαθεί οριστικά για τους Καναδούς, μέχρι που την περασμένη εβδομάδα έγινε η ολική επαναφορά τους με μια οργανωμένη αντεπίθεση.
Επανήλθαν με μια δελεαστική αντιπρόταση που προβλέπει κόστος μικρότερο κατά 100 εκατομμύρια από τους Ισραηλινούς, έναν στόλο αεροσκαφών Μ-346 της ιταλικής Leonardo με αύξηση των ωρών πτήσης, όπως απαιτούσε και η Πολεμική Αεροπορία προκειμένου να επιταχύνει τον ρυθμό της εκπαίδευσης των Ικάρων, αλλά και τη δημιουργία τουλάχιστον δέκα επιπλέον θέσεων εκπαιδευομένων που θα μπορούσε να διαθέσει για την εκπαίδευση πιλότων άλλων χωρών. 
Με την προσθήκη αυτήν η Πολεμική Αεροπορία θα μπορούσε να εισπράττει ως αμοιβή περί τα 25 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, χρηματοδοτώντας τη λειτουργία του Κέντρου χωρίς επιπρόσθετες επιβαρύνσεις από τον προϋπολογισμό της.
Όμως ο κρίσιμος καταλύτης δεν είναι αυτός. Οι Καναδοί στη νέα πρότασή τους διευκολύνουν την ελληνική κυβέρνηση και ικανοποιούν τις γεωστρατηγικές της επιλογές προτείνοντας έναν νέο και δυνατό συνεργάτη, την ισραηλινή ΙΑΙ, που διαθέτει εμπειρία στα Μ-346. 
Ταυτόχρονα, οι χώρες του ΝΑΤΟ, με αυξημένο ενδιαφέρον για την περιοχή, γέρνουν την πλάστιγγα υπέρ των Καναδών, αφού επιθυμούν το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης να λειτουργεί ως νατοϊκό πιστοποιημένο κέντρο και να παρέχει ως τέτοιο τις υπηρεσίες του στην ευρύτερη γειτονιά της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Το παιχνίδι άναψε για τα καλά και ίσως είναι η πρώτη φορά που η ελληνική καθυστέρηση και η αναζήτηση επιλογών με σύνθετα στρατηγικά οφέλη πολλαπλασιάζουν τα κέρδη για την Ελλάδα σε οικονομικό, τεχνολογικό, επιχειρησιακό και γεωστρατηγικό επίπεδο. Με δεδομένες και τις πιεστικές ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας στον τομέα της εκπαίδευσης, φαίνεται πως σύντομα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις με το παιχνίδι Καναδά - Ισραήλ να αναδεικνύει νικητή την Ελλάδα.
 

Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής ΕκπαίδευσηςΚαλαμάτααεροπορίαIssue: 2145Issue date: 1-10-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα