Καλοκαιρινό αναγνωστήριο (photos)

Έρχεται θερμό -από όλες τις απόψεις- καλοκαίρι! Το διάβασμα, ωστόσο, αποτελεί σταθερή αξία, μια παντός καιρού λυτρωτική συνήθεια!

Η σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία έχει να προσφέρει και γι’ αυτό το καλοκαίρι πολλές επιλογές για όλα τα αναγνωστικά γούστα και είναι απολύτως ανταγωνιστική με την αντίστοιχη ξένη λογοτεχνία. Μυθιστορήματα, διηγήματα, αφηγήσεις, νουβέλες και αστυνομικές ιστορίες ανατέμνουν τον ελληνικό κόσμο χαρίζοντας στον αναγνώστη

αυτό που μόνο η λογοτεχνία μπορεί να πετύχει: μιαν άλλη ματιά πάνω στη ζωή μας. Και μην ξεχνάτε ότι το διάβασμα πάνω από όλα είναι μια απόλαυση που μπορείτε να ανακαλύψετε!   

Επιλέξαμε και παρουσιάζουμε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από τις νέες κυκλοφορίες της ελληνικής πεζογραφίας που μπορείτε να διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές!

Μυθιστορήματα

Λίλα Κονoμάρα, Ο μπόγος, Εκδόσεις Καστανιώτη, Σελ.: 423

Η Λίλα Κονομάρα γεννήθηκε στην Αθήνα και πρωτοεμφανίστηκε το 2002 με το βιβλίο Μακάο. Ο Μπόγος είναι το τελευταίο της μυθιστόρημα: γύρω από το σώμα ενός αναίσθητου άντρα σε μια πόλη της Μακεδονίας του 1911, στήνεται μια πολυεπίπεδη ιστορία με τις προσωπικές αφηγήσεις να διαπλέκονται με τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα του περασμένου αιώνα αλλά και με στοιχεία της λαϊκής παράδοσης και αρχέγονους μύθους…

Πολύμνια Αθανασιάδη, Μετανάστες, Εκδόσεις Εστία, Σελ.: 322

Η Πολύμνια Αθανασιάδη είναι ιστορικός με ειδίκευση στην θρησκευτική και πολιτιστική ιστορία της ύστερης αρχαιότητας. Υπήρξε μεταξύ άλλων καθηγήτρια Αρχαίας Ιστορίας στο ΕΚΠΑ από το 1986 μέχρι το 2013,  συνεργάτης του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (1979-1980) και επισκέπτης καθηγήτρια στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης (1990-91), του Πρίνστον (1995) και της Μόσχας (1999). Στο μυθιστορήματά της Μετανάστες, εστιάζει  στο χρονικό μιας σχέσης που ξετυλίγεται από το 1978 ως το 1983 ανάμεσα στη Μεσόγειο και τη Βόρεια Θάλασσα. Οι δυο πρωταγωνιστές και οι χαρακτήρες που τους πλαισιώνουν, συνυφαίνουν τις προσωπικές τους τύχες στον γεωπολιτικό ιστό του πολιτισμικού δίπολου Ανατολή-Δύση.

Ελιάνα Χουρμουζιάδου, Μια τελευταία επιστολή αγάπης, Εκδόσεις Πατάκη, Σελ.: 573

Ο Τάκης Γαζής σκοτώνεται σε τροχαίο πριν δει τυπωμένο το μοναδικό μυθιστόρημά του: μια ιστορία αγάπης μεταξύ δυο αταίριαστων ανθρώπων στην Αθήνα του millennium.

Η τύχη του κειμένου του φέρνει αντιμέτωπες τη γυναίκα του, η οποία θέλει να το εξαφανίσει, και την επιμελήτρια και ερωμένη του, που προσπαθεί να το εκδώσει. Ένα βιβλίο για την επιβίωση μετά από την απώλεια, για τη μοναξιά και την αγάπη. Ένα μυθιστόρημα για το πώς γράφονται τα βιβλία, για τη δη­μιουργική διαδικασία στη λογοτεχνία και για τη θεραπευτική της διάσταση σ’ έναν κόσμο όπου αφθονούν τα δεινά.

Δημήτρης Σωτάκης, Μισή καρδιά, Εκδόσεις Κέδρος, Σελ.: 362

Ο Δημήτρης Σωτάκης  γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973, σπούδασε μουσική στην Ελλάδα και την Αγγλία και εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο το 1997, σε ηλικία 24 ετών. Στο τελευταίο του μυθιστόρημα, ένας άντρας ανακαλύπτει τυχαία σε μια φωτογραφία, κάποιον με τον οποίο μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, έναν πραγματικό σωσία του. Ξεκινάει την αναζήτησή του, ψάχνοντας για μια λογική εξήγηση σ’ αυτό το μυστήριο. Τι μπορεί να συμβαίνει; Ποια μυστικά κρύβονται πίσω από αυτήν την παράξενη ιστορία;

Ρέα Γαλανάκη, Εμμανουήλ και Αικατερίνη Τα παραμύθια που δεν είναι παραμύθια, Εκδόσεις Καστανιώτη, Σελ.: 416

Πολυβραβευμένη και πολυμεταφρασμένη, η Ρέα Γαλανάκη στο τελευταίο μυθιστόρημά της αναζητεί την μυστική της σύνδεση με την βαθύτερη ύπαρξή της: ποιοι ήταν άραγε αυτοί οι «γνωστοί άγνωστοι» γονείς μας; Ψηλαφίζοντας την ιστορία των γεννητόρων της, η συγγραφέας καταφεύγει ταυτόχρονα στο παρελθόντα χρόνο όπου η ιστορία και η ατομικότητα διαμορφώνουν μοίρες, ζωές, υπάρξεις.

Αύγουστος Κορτώ, Η άλλη Κατερίνα, Εκδόσεις Πατάκη, Σελ.: 434

Συγγραφέας και μεταφραστής, ο Κορτώ πραγματεύεται θέματα όπως ο θάνατος, η κατάθλιψη, μητρότητα και η αγάπη. Ο συγγραφέας επανέρχεται στο προσωπικό του τραύμα, την αυτοκτονία της μητέρας του Κατερίνας επινοώντας στο τελευταίο του μυθιστόρημα μια «άλλη Κατερίνα», διαφορική και λιγότερη εύθραυστη από την δική του…  Πρόκειται για μια μυθιστορηματική Κατερίνα, πιο ανθεκτική, πιο ολοκληρωμένη, μια Κατερίνα που θα μπορούσε να υπάρξει, να συνεχίσει τη ζωή της, να καταφέρει να γεράσει.

Θανάσης Βαλτινός, Νέα Σελήνη Ημέρα πρώτη, Εκδόσεις Εστία, Σελ.: 204

Πεζογράφος και διηγηματογράφος από τους πλέον δεινούς,ο Θανάσης Βαλτινός στο τελευταίο του μυθιστόρημα επιστρέφει στις πρώτες εφηβικές εντυπώσεις της λαγνείας, όπου κυριαρχούν άλλα ήθη, άλλες συνήθειες, άλλες αντιλήψεις – τόσο κοντινές, μα στη ουσία, τόσο μακρινές από την σημερινή πραγματικότητα. Στα χρόνια του Εμφυλίου που ο θάνατος υπήρχε στην καθημερινότητα, η λαγνεία άσκουσε διαφορετική επίδραση στους εφήβους.

Δημήτρης Κανελλόπουλος, Στα χρόνια του κόκκινου κόμη, Εκδόσεις Καστανιώτη, Σελ.: 210

Έχοντας βραβευτεί μεΚρατικό Βραβείο Διηγήματος το 2019 (Ο θάνατος του αστρίτη και άλλες ιστορίες, Κίχλη, 2018), ο Κανελλόπουλος επανέρχεται με ένα μυθιστόρημα που περιγράφει τις εντυπώσεις αλλά και το σοκ μιας παρέας φίλων όταν οι κοσμοσωτήριες θεωρίες τους βρίσκονται αντιμέτωπες με την πραγματικότητα του καθεστώτος του Τσαουσέσκου. Με δυο λόγια, το κυνήγι της ευτυχίας μέσω ενός πολιτικού συστήματος μπορεί να αποδεδειχθεί μια επί γης κόλαση…

Μανίνα Ζουμπουλάκη, Το βουνό των κοριτσιών, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Σελ.: 317

Συγγραφέας και δημοσιογράφος, η Μανίνα Ζουμπουλάκη στο τελευταίο της μυθιστόρημα καταπιάνεται με την ιστορία δυο γυναικών που επέζησαν της εξόδου του Μεσολογγίου και διέφυγαν στην Ανατολική Μακεδονία, σ’ ένα ξεχασμένο αρχαίο φρούριο και εγκαταλειμμένο μοναστήρι το οποίο μετέτρεψαν σε καταφύγιο για κορίτσια που έσωζαν  από τα σκλαβοπάζαρα. Εκεί, στο «Βουνό», όπως το λένε μεταξύ τους, μαθαίνουν στα κορίτσια γράμματα, επιβίωση και ελευθερία…

Δημήτρης Μεσορράχης, Λιθούπολη, Εκδόσεις Εστία, Σελ.: 176

Ο συγγραφέας Δημήτρης Μεσορράχης είναι χημικός μηχανικός, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών. Στο τρίτο του μυθιστόρημα, ο Αριστείδης Καρράς, ένας αντικοινωνικός κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Καλιφόρνια, επιστρέφει στη Λιθούπολη. Ξεκινώντας από μια σύμβαση με το πανεπιστήμιο, επιχειρεί να εισαγάγει τους φοιτητές του (και τους αναγνώστες) στην κοσμοθεωρία του. Η αυστηρή λογική του τον οδηγεί διαρκώς σε μικρά και μεγάλα μπλεξίματα.

Κυριάκος Αθανασιάδης, Αγκάθια και πικραλίδες, Εκδόσεις Bell, Σελ.: 248

Πρόκειται για την ιστορία δυο γυναικών, του «ατόμου» που δεν είναι άλλο από την ασθενή με Αλτσχάιμερ, και του «περιθάλπτων», λέξη που παράλλαξε μια Αλβανίδα που είναι ο άνθρωπος ο όποιος προσέχει όλη την ώρα, κάθε στιγμή, το «άτομο». Η συγκίνηση περισσεύει σε κάθε σελίδα καθώς η μια ζωή, ήδη «υπέρβαρη» από τα δικά της βάσανα, καλείται να επωμιστεί και μιαν άλλη και το αβάσταχτο βάρος της ερημιάς της. Μια ζωή γεμάτη και μια άδεια προσπαθούν να φτιάξουν μια νέα ζωή, να πιαστούν από μια νέα ελπίδα, στράτα-στρατούλα να πορευτούν. Η ιστορία είναι συγκινητική, μερικές φόρες αβάσταχτα, ωστόσο, ο Αθανασιάδης, αν και εκμεταλλεύεται κάθε στοιχείο της συγκίνησης, προνοεί να την αποστραγγίζει από την υπερβολή.

Γιώργος Σ. Πολίτης, Ο Επισκέπτης, Εκδόσεις Ψυχογιός, Σελ.: 520

Στο τελευταίο του μυθιστόρημα ο συγγραφέας παρακολουθείδύο αδερφές που μισήθηκαν και αγάπησαν τον ίδιο άντρα, ένας πατέρας που ανακάλυψε τον έρωτα μακριά από τη γυναίκα του, μια μάνα που επέστρεψε στην πρώτη της αγάπη, μια δολοφονία και, τέλος, μια δούλα και μια κυρά, μπλεγμένες οι δυο σε μιαν ιδιότυπη σχέση…

Κωνσταντίνα Γιάχαλη, Ποτέ δεν ξέρεις, Εκδόσεις Αρμός, Σελ.: 734

Γεννημένη το 1972 στην Πάτρα, είναι γνωστή σεναριογράφος πολλών επιτυχημένων σειρών στην τηλεόραση. Στο μυθιστόρημα της Ποτέ δεν ξέρεις μας επιστέφει στο 2004, στην χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Κατερίνα με πλούσιο βιογραφικό σε αποτυχημένες έως καταστροφικές σχέσεις, έχει «κατεβάσει τα ρολά» στην αγάπη, αποφασισμένη να μην ξανακάνει τα ίδια λάθη. Ο έρωτας όμως δεν ρωτάει και την βρίσκει ακριβώς εκεί που έχει κρυφτεί: σπίτι της, στον νέο της γείτονα που θα λειτουργήσει σαν καταλύτης όχι μόνο για την ίδια αλλά και για την παρέα της.

Μερκούριος Αυτζής, Ζωή στη στάχτη, Μέρες και νύχτες της Τραπεζούντας, Εκδόσεις Ψυχογιός, Σελ.: 496

Δάσκαλος από την Βέροια και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, ο Αυτζής, στο πρώτο του μυθιστόρημα για ενήλικες επιλέγει μιαν ιστορική περίοδο των αρχών του 20ου αιώνα και τοποθετεί την δράση του μυθιστορήματός του στην Τραπεζούντα όπου αναβιώνει τη ζωή μιας νεαρής γυναίκας και εξιστορεί τους αγώνες των Ελλήνων του Πόντου να ζήσουν ειρηνικά σε μια εποχή που σημαδεύτηκε από πολέμους, διωγμούς, λεηλασίες, καταστροφές, προσφυγιά, στάχτη…

Διηγήματα / νουβέλες / αφηγήματα

Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Η νοσταλγία της απώλειας, Εκδόσεις Πατάκη, Σελ.: 288

Στο τελευταίο του βιβλίο, ο συγγραφέας συνοψίζει στιγμιότυπα ζωής σαν μια σειρά από ψηφίδες μυθοπλασίας που συνθέτουν ένα γενικό απείκασμα του ανθρώπινου βίου. Πρόκειται για τριάντα μία διηγήσεις, παρμένες από τον κόσμο των φίλων αλλά και των γνωστών, όπως αυτές ζωντάνεψαν μέσα από καταχωνιασμένες σε σημειωματάρια, σημειώσεις.

Κώστας Μπαρμπάτσης, Λυκοχαβιά και άλλες ιστορίες, Εκδόσεις Κέδρος, Σελ.: 384

Έξι ιστορίες για την απώλεια συνθέτουν το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα. Κυρίαρχο σκηνικό η Αιτωλοακαρνανία και η Ήπειρος κατά τη διάρκεια του πολέμου, της Κατοχής, του Εμφυλίου, της μετανάστευσης. Άνθρωποι εύθραυστοι που αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν τη σκληρότητα που τους περιβάλλει, βλέπουν ως μόνη διέξοδο τη φυγή…

Μελίσσα Στοΐλη, Απ’ το μπαλκόνι να φύγεις!, Εκδόσεις Κίχλη, Σελ.: 104

Μια λοξή ματιά σε καθημερινές ιστορίες, όπου οι ήρωες αναμετρώνται με κάθε είδους απώλεια, δοκιμάζουν τις αντοχές τους και συχνά καταποντίζονται· άλλοτε πάλι ψηλαφώντας το παράδοξο και το υπερφυσικό, αντιστέκονται προσωρινά, στο τέλος όμως αφήνονται στη μοίρα τους και αποζητούν μια θέση στην αγκάλη της μητέρας Θεσσαλονίκης.

Σπύρος Κιοσσές, Τα πρωτοβρόχια, Εκδόσεις Μεταίχμιο, Σελ.: 176

Ο Τάσος μεγαλώνει σε μια λαϊκή γειτονιά μιας επαρχιακής πόλης στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και τις αρχές του ’80, μια περίοδο μεταβατική για την ελληνική κοινωνία. Μέσα από την αυτοδιήγηση του ήρωα ζωντανεύει το κλίμα της εποχής, όπως, τουλάχιστον, μπορεί να το αντιληφθεί ο ίδιος, αλλά και το πλέγμα των οικογενειακών σχέσεων – άλλοτε υποστηρικτικό, σαν δίχτυ ασφαλείας, κι άλλοτε πνιγηρό κι αναπόδραστο, σαν τον ιστό αράχνης.

Ούρσουλα Φωσκόλου, Ήσυχα να πας, Εκδόσεις Κίχλη, Σελ.: 176

Μετά το «Κήτος», μια ιδιαίτερη συλλογή διηγημάτων, που δεν πέρασε απαρατήρητη, η Ούρσουλα Φώσκολου, επανέρχεται . Η Ολίβια και ο Θάνος ξεκινούν μια νέα ζωή στον πλανήτη Γκλίζε. Στην τεχνολογικά εξελιγμένη αποικία του Έσπερου, που είναι χτισμένη μέσα σε οργιαστική βλάστηση, συμβιώνουν αρμονικά άνθρωποι από όλα τα μέρη του παλαιού κόσμου μαζί με ζώα και ανθρωποειδή.

Τάκης Θεοδωρόπουλος, Εμείς οι εξωφρενικότεροι των παλαβών της Γης, Εκδόσεις Μεταίχμιο, Σελ.: 216

Μετά το «Βερονάλ» όπου διαπραγματευόταν την περίπτωση της αυτοκτονίας του κορυφαίου Έλληνα φιλόλογου Ιωάννη Συκουτρή, ο γνωστός συγγραφέας επανέρχεται με μιαν ακόμα περίπτωση μιας παρεξηγημένης προσωπικότητας του περασμένου αιώνα, αυτή του Περικλή Γιαννόπουλο που αυτοκτόνησε θεαματικά. Ο ελληνοκεντρισμός του Γιαννόπουλου είναι η απολογία μιας Ελλάδας που μέσα από την ταυτότητά της φιλοδοξούσε να πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη, άρα στον κόσμο του καιρού του.

Αστυνομική λογοτεχνία

Αλέξης Μόστριος, Ο χαράκτης, Εκδόσεις Bell, Σελ.: 422

Το τέλος του καλοκαιριού στο όμορφο νησί της Νάξου σηματοδοτεί την αρχή μιας σειράς από περίεργα και ανεξήγητα εγκλήματα, θύματα των οποίων είναι γυναίκες που δε φαίνεται να έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους. Ο δολοφόνος αφήνει πάνω τους την «υπογραφή» του, υποχρεώνοντας τις τοπικές Αρχές να ζητήσουν τη συνδρομή του Τμήματος Ανθρωποκτονιών και των έμπειρων στελεχών του.

Κική Τσιλιγγερίδου, Η Τελευταία Θυσία, Εκδόσεις Bell, Σελ.: 392

Νέο βιβλίο της συγγραφέως, το πρώτο μετά την ολοκλήρωση της συναρπαστικής της τριλογίας με ηρωίδα τη Στέλλα Άνταμς! Η άδεια σπηλιά δεν ήταν άδεια, αλλά γεμάτη χρόνο, γεμάτη αναμνήσεις αστεριών, γεμάτη σκιές από αρχαίες φωτιές και πρωτόγονα όνειρα. Την κατοικούν θραύσματα ήχων, λόγια ειπωμένα ψιθυριστά, όρκοι, ξόρκια και λιτανείες, βουητά από νυχτερίδες και χουχουτίσματα από κουκουβάγιες, μουγκρητά από μαύρες αρκούδες και από λιπόσαρκα τσακάλια που την είχαν για σπίτι τους, για φωλιά, καταφύγιο και τόπο εκτελέσεων.

Χρύσα Σπυροπούλου, Η ακολουθία του κακού, Εκδόσεις Μεταίχμιο, Σελ.: 448

Δύο δολοφονίες – η μία στο Κολωνάκι και η άλλη, που αρχικά θεωρήθηκε δυστύχημα, στην παραλιακή. Οι ύποπτοι πολλοί. Την εξιχνίαση αναλαμβάνουν, εν καιρώ πανδημίας η αστυνόμος Γεωργίου με τον καινούργιο βοηθό της, που δεν κάνει καμία προσπάθεια να συμβαδίσει με την εποχή του. Όλα συμβαίνουν στην καρδιά της Αθήνας, με φόντο την πανδημία και τα παρεπόμενά της.

Ζέτα Κουντούρη, Κασκόλ από κασμίρι, Εκδόσεις Κέδρος, Σελ.: 310

Ένας γάμος δύσκολος, με σαθρές βάσεις και επιμελώς κρυμμένα μυστικά. Η Μιράντα, μητέρα δύο αγοριών στην εφηβεία, διατηρεί μια μακροχρόνια εξωσυζυγική σχέση. Ο άντρας της ο Ευγένιος, ένας ψυχρός άνθρωπος με βίαια ξεσπάσματα, γίνεται ολοένα και πιο απόμακρος.
Ένα ανώνυμο γράμμα έρχεται να ανατρέψει τα πάντα.

Διαβάστε επίσης:

Βιβλίο: Στα ίχνη των Εβραίων της  Ελλάδας

Βιβλίο: Ο Παλαμάς και ο Πολιτικός Φιλελευθερισμός

Βιβλίο: John Craxton, Ο αγαπημένος της ζωής, μια ελληνική ψυχή

Keywords
photos, ολυμπιακοί αγώνες, εκδόσεις μεταίχμιο, καλοκαιρι, καιρος, αθηνα, εκπα, σελ, μυστήριο, σοκ, bell, νέα, πατρα, βεροια, δραση, θεσσαλονικη, ελλαδα, βασεις, john, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, βιβλια, βιογραφικο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, βασιλικος γαμος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, κωστας καρρας, Ημέρα της μητέρας, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, ντάγκλας άνταμς, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κοινωνια, αδεια, γαμος, γυναικα, εκπα, ζωα, ηπειρος, θανατος, θαλασσα, ιχνη, μεταφραστης, μητερα, μουσικη, νησι, ξορκια, ονειρα, περιεργα, ρεα, σεληνη, σημερινη, τηλεοραση, τυχη, φωτογραφια, ψυχογιος, ωρα, αγαπη, αγωνες, αθανασιαδης, αικατερινη, αιτωλοακαρνανια, αλτσχαιμερ, ανθρωπος, αναμνησεις, απωλεια, βιβλιο, βορεια, γεγονοτα, γειτονια, γεωργιου, γινεται, γειτονα, γονεις, γραμμα, διηγηματα, δικη, διχτυ, δολοφονιες, δειγμα, εγκληματα, ηθη, εκδοσεις ψυχογιος, εκδοσεις κεδρος, εκδόσεις μεταίχμιο, ελπιδα, εποχη, ερχεται, εστια, ετων, ευρωπη, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, ηλικια, ηρωες, ησυχα, θεωριες, θυσια, εκδοσεις, κεδρος, κυνηγι, κλιμα, κοκκινου, λαγνεια, λαθη, λογια, λογοτεχνια, μακεδονια, μακρια, ματια, μοιρα, μυστήριο, μηχανικος, μοιρες, μοναξια, μπορειτε, μυθιστορημα, μυστικα, νεες κυκλοφοριες, νερο, νυχτεριδες, παντα, ουσια, παραμυθια, παλαμας, πρωταγωνιστες, σελ, σειρα, σοκ, σωμα, σπιτι, ταυτοτητα, τασος, το βουνο, φοντο, φωλια, ψηφιδες, bell, δημητρης, john, γρηγοριαδης, καρδια, σπηλια, τριαντα, θανασης, θανος, θεματα, βουνο
Τυχαία Θέματα
Καλοκαιρινό,kalokairino