Καινοτομία και απασχολησιμότητα γυναικών (ieWomen)

Advertorial Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, απηύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα με θέμα “Innovation & Employability for Women” - Καινοτομία και Απασχολησιμότητα γυναικών, η οποία πραγματοποιήθηκε με την αφορμή την ολοκλήρωση του ομότιτλου Έργου «Innovation and Employability for Women», που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», στις 2/3/2017. Η Γενική Γραμματέας, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «Η υποεκπροσώπηση των γυναικών στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, αναδεικνύει την ανάγκη για συντονισμένα μέτρα και δράσεις που
θα ανοίξουν νέους δρόμους για τις γυναίκες. Από την άλλη, οι νέες τεχνολογίες, τα κοινωνικά δίκτυα και οι ψηφιακές δεξιότητες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τρόπο που να ευνοεί τη γυναικεία απασχόληση, απασχολησιμότητα και επιχειρηματικότητα, συμβάλλοντας έτσι στην άρση των ανισοτήτων στην αγορά εργασίας». Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) αποτελεί έναν από τους πέντε φορείς υλοποίησης του συγκεκριμένου Έργου, μαζί με το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής (ΣΕΠΕ), τη συμβουλευτική εταιρία ΔΗΣΚΕΑΝ (Δημιουργική Σκέψη Ανάπτυξης) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τις Γυναίκες στις Τεχνολογίες στη Νορβηγία (European Center for Women in Technology - ECWT). Η ημερίδα είχε ως στόχο να αναδείξει την τρέχουσα εξέλιξη της τεχνολογίας όσον αφορά τη συμμετοχή και την ευαισθητοποίηση των γυναικών και ιδιαίτερα των νέων γυναικών σε τεχνολογίες ΤΠΕ. Επίσης, στόχευε και στο να παρουσιαστούν τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση των τεχνολογιών στους τομείς της απασχόλησης/απασχολησιμότητας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Για το λόγο αυτό, κατά τις εργασίες της, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Έργου για τα οφέλη των δεξιοτήτων ΤΠΕ ως προς τους παραπάνω τομείς. Σύμφωνα με αυτά, η εισαγωγή των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας στην αγορά εργασίας, αρχικά λειτούργησε προς όφελος των ανδρών, διαιρώντας τις εργασίες σε ανδρικές και γυναικείες. Έτσι, οι γυναίκες κατέλαβαν τις πολυάριθμες θέσεις καταχώρησης στοιχείων µε µικρές προοπτικές εξέλιξης, ενώ οι άνδρες τις ολιγάριθμες θέσεις επαγγελµατικής εξειδίκευσης των προγραμματιστών και αναλυτών µε αυξημένες απαιτήσεις και υψηλές αποδοχές, γεγονός που ενισχύει τις έμφυλες ανισότητες στον τομέα αυτό. Από την άλλη, ενώ οι γυναίκες διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες, το ποσοστό των γυναικών που επιλέγει σπουδές πληροφορικής, παραµένει χαµηλό, είτε λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης, είτε εξαιτίας της η έλλειψη αυτοπεποίθησης και της εξάρτησής τους από παραδοσιακά πρότυπα. Τέλος, η διάρθρωση του προγράμματος σε τρία (3) επιμέρους πάνελ με θέμα την απασχολησιμότητα, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, έδωσε την ευκαιρία για γόνιμο διάλογο σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της γυναικείας απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, για ανταλλαγή καλών πρακτικών και ανάδειξη επιτυχημένων επιχειρηματικών εγχειρημάτων από γυναίκες. Ομιλία/Χαιρετισμός Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων
Ημερίδα με θέμα « Καινοτομία και Απασχολησιμότητα Γυναικών » στο πλαίσιο του Έργου ieWomen

Κυρίες και Κύριοι, φίλες και φίλοι καλημέρα σας
Βρίσκομαι με χαρά σήμερα εδώ, στις εγκαταστάσεις του Δημόκριτου, στην ημερίδα κλεισίματος του έργου «Καινοτομία και απασχολησιμότητα γυναικών (e-Women)». Ενός έργου που ξεκίνησε επίσημα τον Ιανουάριο του 2016 και έρχεται να ολοκληρωθεί, με στόχο να αναδείξει την τρέχουσα εξέλιξη της τεχνολογίας όσον αφορά τη συμμετοχή και την ευαισθητοποίηση των γυναικών και ιδιαίτερα των νέων γυναικών, σε τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών καθώς και στα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση τους στους τομείς της απασχόλησης, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.
Η συμμετοχή της ΓΓΙΦ στο έργο αποτέλεσε για μας μια ιδιαίτερη ευκαιρία συνεργασίας, δεδομένου ότι είμαστε ένας από τους συνολικά 5 εταίρους μαζί με το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής (ΣΕΠΕ), τη συμβουλευτική εταιρία Δημιουργική Σκέψη Ανάπτυξης (ΔΗΣΚΕΑΝ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τις Γυναίκες στις Τεχνολογίες στη Νορβηγία (European Center for Women in Technology-ECWT), οι οποίοι συνέπραξαν συνεισφέροντας την εμπειρία, τις γνώσεις και το ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να φέρουν σε πέρας τους στόχους του ερευνητικού έργου.
Το Έργο «Καινοτομία και απασχολησιμότητα γυναικών (e-Women)», επικεντρώνεται στη διερεύνηση, ανάλυση και τεκμηρίωση των δυνατοτήτων που παρέχει το internet, τα κοινωνικά δίκτυα και οι λοιπές τεχνολογίες επικοινωνίας για τη μείωση των εργασιακών ανισοτήτων και την προώθηση νέων ευκαιριών επιχειρηματικότητας και απασχόλησης των γυναικών. Συνεπώς ξεκινούμε με την παραδοχή ότι οι γυναίκες υπολείπονται των ανδρών στη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, τόσο ως απασχολούμενες όσο και στην άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η αναντιστοιχία αυτή εντοπίζεται σε μεγαλύτερο ακόμη βαθμό στον πιο ραγδαία αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό τομέα, αυτόν της σύγχρονης τεχνολογίας.
Η αλήθεια είναι ότι η εισαγωγή των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας στην αγορά εργασίας λειτούργησε καταρχήν προς όφελος των ανδρών, καθώς στην πραγματικότητα διαίρεσε τις εργασίες σε ανδρικές και γυναικείες. Οι γυναίκες κατέλαβαν τις πολυάριθμες θέσεις καταχώρησης στοιχείων µε µικρές προοπτικές εξέλιξης, ενώ οι άνδρες τις ολιγάριθμες θέσεις επαγγελµατικής εξειδίκευσης των προγραμματιστών και αναλυτών µε αυξημένες απαιτήσεις και υψηλές αποδοχές. Τέλος, το ποσοστό των γυναικών που επιλέγουν σπουδές πληροφορικής παραµένει χαµηλό εξαιτίας της ελλιπούς ενημέρωσης, της έλλειψης αυτοπεποίθησης και της εξάρτησης από παραδοσιακά πρότυπα.
Όσον αφορά στις δεξιότητες των γυναικών, φαίνεται ότι οι γυναίκες διαθέτουν ψηφιακές ικανότητες, τις οποίες ωστόσο δε διοχετεύουν αναλόγως κατά τη διάρκεια αναζήτησης εργασίας, ενώ όταν εισέρχονται στην αγορά εργασίας, καταλαμβάνουν θέσεις με μικρότερη δημιουργικότητα και δυνατότητες εξέλιξης, γεγονός που αναπαράγει και ενισχύει τις έμφυλες ανισότητες στον τομέα αυτό.
Μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, η ζήτηση εργαζόμενων με ψηφιακές δεξιότητες στην Ευρώπη παρουσιάζει συνεχή αύξηση, ενώ στην Ελλάδα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, ποσοστό 20% των επιχειρήσεων που αναζήτησαν δυναμικό για πρόσληψη σε τομείς νέων τεχνολογιών, δε μπόρεσαν να καλυφθούν λόγω έλλειψης κατάλληλων ειδικοτήτων. Η υποεκπροσώπηση των γυναικών στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών αναδεικνύει την ανάγκη για συντονισμένα μέτρα και δράσεις που θα ανοίξουν νέους δρόμους για τις γυναίκες. Από την άλλη πλευρά, οι νέες τεχνολογίες, τα κοινωνικά δίκτυα και οι ψηφιακές δεξιότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τρόπο που να ευνοεί τη γυναικεία απασχόληση, απασχολησιμότητα και επιχειρηματικότητα, συμβάλλοντας έτσι στην άρση των ανισοτήτων στην αγορά εργασίας.
Οι προκλήσεις λοιπόν είναι πολλές και έχουν εντοπιστεί από τη σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου, όπως αντίστοιχα έχουν εντοπιστεί και παρουσιαστεί και οι σύγχρονες τάσεις απασχολησιμότητας και επιχειρηματικότητας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Σε ένα τέτοιο διευρυμένο πλαίσιο αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα την προστιθέμενη αξία της προσπάθειας που έχει γίνει κατά την υλοποίηση του έργου και την ανάγκη δραστηριοποίησης όλων μας, κρατικών φορέων, κοινωνικών εταίρων και ιδιωτικού τομέα.
Εμείς στη ΓΓΙΦ, έχουμε εντάξει την ενθάρρυνση της χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών από τις γυναίκες στους στόχους του νέου Εθνικού Προγράμματος για την Ισότητα των Φύλων 2016-2020 που παρουσιάστηκε μόλις χτες επίσημα. Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, η δίκαιη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη έχει ανάγκη από την πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, απαλλαγμένη από έμφυλες ανισότητες.
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Σε περιόδους δύσκολες, θεωρώ ότι η αρχή της ισότητας των φύλων δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά βασική συνιστώσα της αναπτυξιακής, κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, με την οποία επιχειρείται σήμερα η διέξοδος από την κρίση. Είναι βαθιά πεποίθηση μου ότι η δίκαιη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη έχει ανάγκη από την πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, γυναικών και ανδρών, απαλλαγμένη από έμφυλες ανισότητες.
Κλείνοντας θέλω να ευχηθώ καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στις εργασίες της σημερινής Ημερίδας και να υπογραμμίσω ότι η ΓΓΙΦ δεσμεύεται να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα τα αποτελέσματα του έργου, με στόχο την αναζήτηση συνεργειών και την ανάληψη πρωτοβουλιών και στοχευμένων δράσεων.

Γενική Γραμματέας Ισότητας των ΦύλωνiewomenHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα