«Και όμως η ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί»
H TAZ εστιάζει στη νέα κινητικότητα που παρατηρείται στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και την προθυμία της κυβέρνησής της για λύση.
«Και όμως η ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί» είναι ο τίτλος άρθρου στην Tageszeitung του Βερολίνου, το οποίο αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την παλιά διαμάχη Αθήνας και Σκοπίων για την oνομασία. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι προφανώς πρόθυμη να επιλύσει τη διαμάχη που υποβόσκει εδώ και πάνω από 20 χρόνια με την Ελλάδα, σημειώνει η TAZ. «Στον πυρήνα της διαμάχης βρίσκεται το αν η λεγόμενη ´Mακεδονία´ θα πρέπει να συνεχίσει να αποκαλείται έτσι. Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο, η Αθήνα έχει μπλοκάρει κάθε προσπάθεια της ΠΓΔΜ να γίνει μέλος της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα φοβόταν ότι μια χώρα με το όνομα ´Mακεδονία´ θα ήγειρε εδαφικές αξιώσεις για την ελληνική Μακεδονία στη βόρεια Ελλάδα», σημειώνει η εφημερίδα.
Αυτές τις μέρες νέες επαφές βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφέρει η TAZ, επικαλούμενη και το δημοσίευμα των Financial Times που πρώτο ανακίνησε το ζήτημα τη Δευτέρα. Στις Βρυξέλλες o υπ. Εξ. της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ κάνει μια νέα προσπάθεια για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία «βλέπει λόγους για να είναι αισιόδοξη», αφού στο μεταξύ η κυβέρνηση Γκρουέφσκι έχει χάσει την εξουσία.
«Μένει πλέον να δούμε ποιο θα είναι το όνομα της χώρας αυτής με τα 2,1 εκατομμύρια κατοίκους. Το γερμανικό υπ. Εξωτερικών κάνει λόγο για Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ χρησιμοποιούν το ακρωνύμιο FYROM. Kαι τα δύο περιέχουν τον όρο 'Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία'». Κι άλλες επιλογές είναι ανοιχτές, όπως «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», αναφέρει η TAZ σημειώνοντας όμως ότι «εκπρόσωποι από την Ελλάδα προειδοποιούν για τον κίνδυνο υπερβολικής βιασύνης». Από την πλευρά του ο υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την TAZ, εμφανίζεται αισιόδοξος για πιθανή συμφωνία εντός των επόμενων δώδεκα μηνών.
«Πότε, αν όχι τώρα;»
Στην ίδια εφημερίδα διαβάζουμε σχόλιο σχετικά με το ίδιο θέμα. Μετά από δύο και πλέον δεκαετίες «τα σημεία των καιρών φαίνονται και πάλι ευνοϊκά για μια επίλυση μιας παράλογης διαμάχης», που μαίνεται μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων ήδη από την εποχή της διάλυσης της π. Γιουγκοσλαβίας.
Το σχόλιο υπενθυμίζει ευσύνοπτα το ιστορικό της διαμάχης, τους φόβους της Αθήνας για εδαφικές αξιώσεις εκ μέρους των Σκοπίων αλλά και την στάση εκατό και πλέον άλλων χωρών που δεν συμμερίζονταν τους ελληνικούς φόβους και αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία». Όπως επισημαίνεται στο σχόλιο «Θαρραλέοι πολιτικοί έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να επιλύσουν το ζήτημα», ωστόσο η προσπάθεια συμβιβασμού του 1992 με επικεφαλής τον τότε ευρωπαίο διαμεσολαβητή Πινέιρο απέτυχε «την τελευταία στιγμή», εξαιτίας της αποδυνάμωσης στην Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όπως αναφέρει το σχόλιο «τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί: Όχι πια η κυβέρνηση της Αθήνας αλλά το καθεστώς Γκρουέφσκι στα Σκόπια απέρριπτε κάθε συμβιβασμό. Σήμερα πια φυσάει νέος αέρας. Η ευκαιρία είναι εδώ.» Και οι δύο χώρες γνωρίζουν μάλλον ότι εξαρτώνται η μια από την άλλη και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να περιμένουν άλλα 25 χρόνια για μια λύση, σημειώνει το σχόλιο.
Πηγή: DW
ΠΓΔΜΣκόπιαονομασίαTAZHas video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Σταύρος Θεοδωράκης στο χειρουργείο για αφαίρεση όγκου
- Γιατί η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν τρώει ποτέ μακαρόνια;
- Τα λεφτά που δίνει ο ΠΑΟ στον Μάντζαρη και η ατάκα που του είπε ο Σπανούλης
- Ραγδαίες εξελίξεις: «Αλλάζει η ονομασία των Σκοπίων»
- Πάτρα: Τρελάθηκε ο καιρός - Νέα επιδείνωση από την Παρασκευή
- Νεκρός σε τροχαίο Τρικαλινός μοτοσικλετιστής πριν από λίγη ώρα
- Η Ντέμι Μουρ έχει χάσει τα μπροστινά της δόντια και αποφάσισε να το μοιραστεί με όλους - ΒΙΝΤΕΟ
- Στο Ηράκλειο με το DiEM25 o Γιάνης Βαρουφάκης
- Έξι σημαντικά νέα έργα στην Ήπειρο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- «Και όμως η ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί»
- Σοκ στη Δύση: Ο Πούτιν ανέπτυξε οπλικό σύστημα «που δεν έχει αντίπαλο» στη Σιβηρία (Photos)
- Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με την Κ.Κρετσού - Συγχαρητήρια της Επιτρόπου στην κυβέρνηση για την απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων
- Αβραμόπουλος: Με εντολή Γιούνκερ εξετάζονται οι δυνατότητες στήριξης της Λέσβου και των κατοίκων της
- Ηλεία: Μεγάλη πυρκαγιά στο Βελανίδι Πηνείας
- Σε «κίνδυνο» τα κρουασάν, οι τάρτες και τα μπριός;
- Μυτιλήνη: Κλειστά όλα τα σχολεία και την Τετάρτη λόγω του σεισμού
- Πάτρα: Τσακώθηκαν και προσπάθησε να κάψει αυτοκίνητο
- Τζανακόπουλος για Μενίδι: «Δεν προσφέρεται το θέμα για να αντλήσει πολιτική υπεραξία η ΝΔ» - «Απαράδεκτος ρατσιστικός παροξυσμός από αρκετά στελέχη της»
- Στο νοσοκομείο ο Σταύρος Θεοδωράκης
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- «Και όμως η ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί»
- Ηλεία: Μεγάλη πυρκαγιά στο Βελανίδι Πηνείας
- Ηλεία: Μεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη στο Βελανίδι Πηνείας
- Μυτιλήνη: Κλειστά όλα τα σχολεία και την Τετάρτη λόγω του σεισμού
- Συμφωνία προεξοφλούν Βερολίνο και Κομισιόν
- Τζανακόπουλος για Μενίδι: «Δεν προσφέρεται το θέμα για να αντλήσει πολιτική υπεραξία η ΝΔ» - «Απαράδεκτος ρατσιστικός παροξυσμός από αρκετά στελέχη της»
- Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με την Κ.Κρετσού - Συγχαρητήρια της Επιτρόπου στην κυβέρνηση για την απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων
- Απάντηση με καταγγελίες από Δημήτρη Γιαννακόπουλο
- Διαβεβαίωση Μέι: Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα
- Επίθεση Αγγελόπουλων: «Γιατί δεν έχει συλληφθεί ο Γιαννακόπουλος;»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής
- Τζεφ Σέσιονς: «Ελεεινό και απεχθές ψέμα» το ότι εμπλέκομαι στην συμπαιγνία με την Ρωσία
- Άρης: Συμφωνία με Αντρέου ενόψει αδειοδότησης
- Κλειστά όλα τα σχολεία αύριο στη Λέσβο
- Ποια χώρα πίνει περισσότερο καφέ; Όχι δεν είναι η Ελλάδα
- ΑΕΚ: Χλωμιάζει του Αραούχο! Τον θέλει η Λας Πάλμας
- Συγχαρητήρια Κρετσού σε Τσίπρα στο Μαξίμου [pics]
- Survivor: Ο πανηγυρισμός των Διασήμων εκνεύρισε τον Σπαλιάρα!
- Περίπου 3.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν διασωθεί μεταξύ Ευρώπης - Βόρειας Αφρικής από την περασμένη Παρασκευή