«Καμπανάκι» από τον Ερυθρό Σταυρό για τις πανδημίες και τις καταστροφές που έρχονται

Όλες οι χώρες παραμένουν «επικίνδυνα απροετοίμαστες» για την επόμενη πανδημία, προειδοποίησε η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού, τονίζοντας ότι οι μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις μπορεί να γίνουν χειρότερες εξαιτίας μίας πιθανής αλυσίδας καταστροφών που θα συνδέονται με την κλιματική κρίση.

#COVID19 has been the biggest disaster in living memory.

The @ifrc's new World Disasters Report focuses on how preparedness ahead of its

outbreak was inadequate & how the world can prepare more effectively for future public health emergencies: https://t.co/46mzw80hHV pic.twitter.com/GVfKbsvXLC

— RedCrossEU (@RedCrossEU) January 30, 2023

Παρά τα τρία δύσκολα χρόνια εξαιτίας της πανδημίας του COVID «λείπουν σοβαρά» τα συστήματα ετοιμότητας για την αντιμετώπιση μιας άλλης υγειονομικής κρίσης, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, που καταγράφει στοιχεία στην Παγκόσμια Έκθεση Καταστροφών 2022, με την οποία καλούνται όλες οι χώρες να αναβαθμίσουν την ετοιμότητά τους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση του κόσμου τονίζει στην έκθεση ότι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και η ανάθεση δράσεων στα τοπικά δίκτυα παροχής βοήθειας είναι ζωτικής σημασίας για να προετοιμαστεί ο κόσμος για την επόμενη κρίση.

The world was not ready for COVID-19.

No earthquake, drought or hurricane in history claimed more lives than this pandemic.

Two IFRC reports released today, the World Disasters Report & the Everyone Counts, offer insights into successes & challenges over the past 3 years.

— IFRC (@ifrc) January 30, 2023

«Η επόμενη πανδημία μπορεί να βρίσκεται στην γωνία», προειδοποίησε ο Τζάγκαν Τσαπαγκέν, γενικός γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού, τονίζοντας ότι «αν η εμπειρία από τον COVID 19 δεν επιταχύνει τα βήματά μας προς την ετοιμότητα, τότε τι μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες»…

Στη έκθεση του Ερυθρού Σταυρού αναφέρεται ότι οι χώρες πρέπει να είναι προετοιμασμένες για «πολλαπλά πλήγματα και όχι μόνο για ένα», προσθέτοντας ότι οι κοινωνίες οφείλουν να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν διαφορετικού είδους καταστροφές, ακριβώς γιατί μπορεί να συμβούν ταυτοχρόνως.

Η πανδημία που έπληξε το πλανήτη τα τελευταία τρία χρόνια είναι μόνο μία από τις καταστροφές που έχει ζήσει ο κόσμος αυτόν τον αιώνα. Με δεδομένο ότι γίνονται ολοένα και πιο συχνά και έντονα τα καταστροφικά φαινόμενα που προκαλούν οι ακραίες καιρικές συνθήκες, είναι βέβαιο πως οι επόμενες καταστροφές θα «περιορίσουν περαιτέρω τη δυνατότητά μας να ανταποκριθούμε» στις συνέπειες. Μάλιστα τονίζεται ότι οι καταστροφές πλήττουν περισσότερο αυτούς που είναι πιο ευάλωτοι.

Ο Ερυθρός Σταυρός προτείνει στις χώρες να αναθεωρήσουν τις νομοθεσίες τους ώστε να αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας μέχρι το τέλος του 2023 και να υιοθετηθεί μια νέα συμφωνία που θα διέπει τους διεθνείς υγειονομικούς κανόνες, ώστε να γίνουν επενδύσεις σε σχέδια ετοιμότητας κάθε τοπικής κοινότητας.

Ο Ερυθρός Σταυρός προτείνει στις χώρες να αυξήσουν τις οικονομικές επενδύσεις στον τομέα της υγείας κατά 1% επί του ΑΕΠ, κάτι που θα ήταν «καλή επένδυση», όπως είπε ο Τζάγκαν Τσαπαγκέν. «Το σημαντικό είναι να υπάρχει πολιτική βούληση για να δεσμευτούμε σε αυτό. Εάν υπάρξει τότε ο στόχος είναι εφικτός», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Πακιστάν: Μακελειό με 61 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες από την έκρηξη σε τζαμί – Για επίθεση αυτοκτονίας κάνουν λόγο οι αρχές (Photos/Videos)

Βέλγιο: Επίθεση με μαχαίρι στο μετρό της Σουμάν κοντά στο κτίριο της Κομισιόν (Photos/Videos)

Τουρκία: Προχωρά στην εφαρμογή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου – Τι περιλαμβάνει η συμφωνία-μαμούθ

Keywords
Τυχαία Θέματα