Η Θεσσαλονίκη μέσα από τα μάτια ενός αστέγου

ΕΛΛAΔΑ

Πώς ζεις την πόλη σου; Θυμάσαι πού είδες τελευταία φορά τον ανεκπλήρωτό σου έρωτα; Πού μυρίζει ζεστό ψωμί και... καλαμαράκια; Σε ποια περιοχή έζησαν οι ποιητές της;

Τους προσωπικούς χάρτες των βιωμάτων τους στη Θεσσαλονίκη κλήθηκαν να κάνουν πωλητές του περιοδικού δρόμου "Σχεδία" οι οποίοι ξανασχεδίασαν τον χάρτη της πόλης με τα δικά τους μάτια. Μάλιστα, στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού που πωλείται στη

Θεσσαλονίκη, διανέμεται έντυπο με την ιστορία των αστέγων της πόλης, μέσα από έναν διπλής όψης αφηγηματικό χάρτη που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του κοινωνικού-πολιτιστικού έργου Eye am Thessaloniki.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διαχειριστής του έργου Βασίλης Νάνης, «με αφετηρία τη συμπλήρωση εκατό χρόνων (1917-2017) από τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού κέντρου της πόλης, αφήνοντας πίσω της χιλιάδες αστέγους, αποφασίσαμε να προβάλλουμε τους διαφορετικούς παράγοντες που μπορούν να καταστήσουν κάποιον άστεγο».

«Προς την κατεύθυνση αυτή», συνεχίζει, «έχουν επιλεγεί πέντε χρονικά σημεία- κλειδιά στην ιστορία της πόλης, η πυρκαγιά του 1917, η ανταλλαγή πληθυσμών και οι πρόσφυγες του 1922/23, ο πόλεμος και η γερμανική κατοχή των ετών 1941-44, ο σεισμός του 1978 και η οικονομική κρίση και οι νεοάστεγοι του σήμερα».

Εκτός από την διανομή του ιδιαίτερου αυτού χάρτη μαζί με το περιοδικό "Σχεδία", το Eye am Thessaloniki διοργανώνει το διήμερο 6 και 7 Μαΐου εκδηλώσεις με στόχο την ανάδειξη του κοινωνικού φαινομένου των αστέγων, συνδέοντάς το με την ίδια την ιστορία της πόλης. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο κτίριο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης αλλά και στους δρόμους της πόλης.

«Συνολικά 8 πωλητές του περιοδικού δρόμου έχουν σχεδιάσει και θα παρουσιάσουν τους προσωπικούς τους χάρτες καλώντας τους πολίτες της να μπουν για λίγο στη δική τους θέση και να ακούσουν τις ιστορίες τους», αναφέρει ο κ. Νάνης, προσθέτοντας ότι το διήμερο θα πραγματοποιηθούν μια ειδικά διαμορφωμένη περιπατητική διαδρομή, σχεδιασμένη από την πολιτιστική εταιρεία εναλλακτικών ξεναγήσεων dot2dot και αφηγηματική παράσταση από την ομάδα Lupus in Fabula. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα μπορούν να πάρουν μέρος σε ένα παιχνίδι δρόμου με χάρτη, αλλά και να συμμετέχουν σε ένα ολοήμερο εργαστήριο από μέλη του προγράμματος για να δημιουργήσουν τον δικό τους μοναδικό χάρτη της πόλης.

Το κοινωνικό-πολιτιστικό έργο "EYE AM THESSALONIKI: Η πόλη μου με άλλα μάτια" υποστηρίζεται από το START - Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch, σε συνεργασία με το Goethe Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων της Γερμανίας.

Η πόλη μέσα από τα μάτια ενός αστέγου

Στην Ι. Δραγούμη συνάντησε έναν ανεκπλήρωτο έρωτα, την Άθωνος χαρακτηρίζει η μυρωδιά από καλαμαράκια, στη Βενιζέλου ο λαχειοπώλης τον "γλυκαίνει" πάντα με δύο καραμέλες...

Έτσι σχεδίασε τον χάρτη της Θεσσαλονίκης ένας 48χρονος πωλητής της "Σχεδίας" που έβαλε την δική του ταυτότητα σε έναν χάρτη που θα βρίσκεται στην έκθεση των προσωπικών αφηγηματικών χαρτών που δημιούργησαν οι πωλητές του περιοδικού και θα εκτεθούν στις 6 και 7 Μαΐου.

Σε έναν γλαφυρό- βιωματικό χάρτη, ο 48χρονος σημειώνει την Διαγώνιο, «ως ένα ιδιαίτερο σημείο που δεν θα σε προδώσει ποτέ», το σημείο όπου μια «ξεχωριστή κυρία» του έδωσε τον αριθμό του τηλεφώνου της, την περιοχή πίσω από την Ροτόντα που το ξημέρωμα μυρίζει ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς, την Άνω Πόλη που «προτιμούν» οι ποιητές της Θεσσαλονίκης, οι Μάρκος Μέσκος, Μανόλης Αναγνωστάκης και Ντίνος Χριστιανόπουλος, τα «ατίθασα μυαλά», όπως τους χαρακτηρίζει.

...Και δίπλα στον προσωπικό του χάρτη, με κόκκινο στυλό, ο 48χρονος σημειώνει:

«Όπου κι αν πας στην πόλη, βρίσκεις καλούς ανθρώπους. Χάρη σ΄ αυτούς μπόρεσα να κρατηθώ, μη πέσω.....»

Τους χάρτες παραχώρησε το EYE AM THESSALONIKI

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

άστεγοιΘεσσαλονίκηάστεγοι Θεσσαλονίκηπεριοδικό ΣχεδίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα