Η «Λωξάντρα» μάς καλεί σε τραπέζι…

"Π" ARTΜια ΓνώμηΈντυπη Έκδοση

Ένα από τα προτερήματα του Σωτήρη Χατζάκη είναι ότι ξέρει να «αφηγείται» – σκηνοθετικά – τα έργα με τα οποία καταπιάνεται. Και το δυνατό του σημείο είναι τα πολυπρόσωπα έργα, οι στιγμές από άλλες εποχές, μακρινές ή πιο κοντινές, όπου ο θεατής τις παρακολουθεί σαν κάποιος παραμυθάς να του λέει μια ιστορία που, σίγουρα, θα του αρέσει… Το είχε κάνει με τη «Λωξάντρα» (και τη Φωτεινή Μπαξεβάνη) στο ΚΘΒΕ, το κάνει και τώρα στο Βεάκη με την Κοκκίδου.

Στη σκηνή του εκ βάθρων ανακαινισμένου ιστορικού

θεάτρου της οδού Στουρνάρη ένας πολυπληθής θίασος ηθοποιών και μουσικών, με επικεφαλής την Ελένη Κοκκίδου (Λωξάντρα), τον Γιώργο Αρμένη (Δημητρός), τον Μιχάλη Μητρούση, την Ευαγγελία Μουμούρη και την Ελένη Τσαλιγοπούλου (τραγουδίστρια Ευθαλία) ζωντανεύουν την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα, τα τραγούδια, τις γεύσεις και τις μυρωδιές μιας ξεχασμένης Ελλάδας.

Η «Λωξάντρα», βασισμένη στο εμβληματικό μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου, σε θεατρική απόδοση του Άκη Δήμου και σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη, είναι μια παράσταση - ταξίδι στον χρόνο, μέσα από τα μάτια (και τις συνταγές που σου ανοίγουν την όρεξη…) μιας μοναδικής γυναίκας.

Η υπόθεση. Τέλη 19ου αιώνα - αρχές 20ού. Μια μεσοαστική ελληνική οικογένεια της Κωνσταντινούπολης ζει τις μικρές και τις μεγάλες στιγμές της καθημερινότητας με φόντο τα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Στο επίκεντρο, η κοκόνα Λωξάντρα. Μια λαϊκή γυναίκα που έχει αγάπη για τη ζωή, την οικογένεια, τους φίλους, ακόμα και τους υπηρέτες. Της αρέσει να διαφεντεύει το μικρό σύμπαν της, είναι πανέξυπνη, στοργική, αλλά και ξακουστή μαγείρισσα. Λέει κάποια στιγμή: «Τη σαρδέλα καλά να τη λαδώσεις πρέπει και μετά πάνω σε κληματόφυλλα να την ψήσεις – όλα εγώ θα σε τα λέω;». Στην παράσταση θ’ αποκαλύψει περισσότερα!

Η Λωξάντρα είναι πρόσωπο υπαρκτό, η γιαγιά της Μαρίας Ιορδανίδου, η οποία το 1962 και σε ηλικία 65 χρόνων μετέφερε στο ομώνυμο μυθιστόρημα την ιστορία αυτής της γυναίκας, περιγράφοντας παράλληλα με χιούμορ και ζωντάνια τα έθιμα και τη ζωή των Ελλήνων της Πόλης.

Οι υπόλοιποι συντελεστές. Σκηνικά - κοστούμια: Έρση Δρίνη. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Χορογράφος: Δήμητρα Γρατσιούνη. Συμμετέχουν αλφαβητικά: Κατερίνα Αντωνιάδου, Σάρα Εσκενάζη, Χρήστος Ζαχαριάδης, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Γιάννης Κουκουράκης, Αλεξία Μουστάκα, Χρήστος Πλαΐνης, Γιάννης Σαμσιάρης, Αναστασία Τσιλιμπίου, Κοραλία Τσόγκα, Σόλων Τσούνης, Αλμπέρτο Φάις, Μαρία Χάνου, Χριστίνα Ψάλτη. Επί σκηνής ακόμη: Σαντούρι - μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης. Ούτι - κρουστά: Χρυσάνθη Τζοβάνη.

ΥΓ.: Φύγαμε από την παράσταση με την Αντιγόνη και ψάχναμε μέσα στα άγρια μεσάνυχτα πολίτικο εστιατόριο να φάμε παστουρμαδόπιτα!

Σωτήρης ΧατζάκηςΛωξάντραθέατροIssue: 2047Issue date: 15-11-2018Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα