Η κρίσιμη ιταλική εβδομάδα - Τι θα συμβεί εάν και οι Ιταλοί πουν «όχι»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μία κρίσιμη εβδομάδα ξεκινάει για την Ιταλία και ολόκληρη την Ευρώπη καθώς την ερχόμενη Κυριακή οι Ιταλοί οδηγούνται στις κάλπες για να αποφασίσουν εάν θα στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση του Ρέντσι για συνταγματικές αλλαγές ή εάν θα πουν «όχι». Πολλοί ανησυχούν ότι και οι Ιταλοί μπορεί να απαντήσουν αρνητικά, όχι μόνο στο συγκεκριμένο ερώτημα, αλλά γιατί υπάρχει πιθανότητα με την απάντησή τους να θελήσουν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση

και την Ευρώπη.

Οι επενδυτές γράφει το Bloomberg, μετά τα σοκ σε Βρετανία και ΗΠΑ ανησυχούν για το μέλλον της Ιταλίας στη νομισματική Ένωση. Εκτιμούν ότι μία πιθανή ήττα του Ρέντσι θα οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια, αν και δεν πιστεύουν ότι η αποτυχία του Ιταλού πρωθυπουργού, να περάσει τις Συνταγματικές αλλαγές θα οδηγήσει άμεσα τη χώρα εκτός ευρώ.

Οι αγορές ανησυχούν γιατί ο Ρέντσι έχει δηλώσει ότι εάν χάσει το δημοψήφισμα θα παραιτηθεί και η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές και μπορεί να μοιάζει πιθανή η επικράτηση του λαϊκιστή ηγέτη του Κινήματος των 5 Αστέρων. «Νομίζουμε ότι η ΕΕ θα διαλύσει και η Ιταλία θα φύγει από το ευρώ» λέει Jim Smigiel διευθυντής της επενδυτικής εταιρείας των ΗΠΑ, SEI Investments Co, «κάτι που πριν από μερικούς μήνες θα ήταν απλά αδύνατο ακόμη και να το σκεφτούμε» προσθέτει.

Την ανησυχία την τροφοδοτεί η ρητορική του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και η έκκλησή του για δημοψήφισμα αποχώρησης από την ευρωζώνη. «Κάθε αναφορά για απομάκρυνση από την ευρωζώνη, προκαλεί μάχη κεφαλαίων και μεγάλη αναστάτωση» λένε σε σημείωμά τους οι οικονομολόγοι με έδρα το Λονδίνο Gianluca Salford και Marco Protopapa. Ήδη η απόδοση των Ιταλικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 2%, η μεγαλύτερη αύξηση από την αρχή του έτους.

Γιατί θα ψηφίσουν οι Ιταλοί

Οι Ιταλοί την Κυριακή είναι δεδομένο ότι θα ψηφίσουν για πολλά περισσότερα από την Συνταγματική μεταρρύθμιση. Το δημοψήφισμα εξελίσσεται σε μάχη ανάμεσα στον Ρέντσι, ο οποίος παρά την έντονη κριτική στην ΕΕ σε καμία περίπτωση δεν μιλάει για αποχώρηση της Ιταλίας και τον Γκρίλο, τον κωμικό ευρωσκεπτικιστή ηθοποιό που μπήκε στην πολιτική και τάσσεται κατά του ιταλικού και ευρωπαϊκού κατεστημένου, γράφει το Politico.

Οι αναλυτές διεθνώς εκφράζουν την ανησυχία τους για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, την ώρα που οι Ιταλοί επιχειρούν να μειώσουν τη σημασία του. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας Ignazio Visco, είπε ότι είναι επικίνδυνο να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στο δημοψήφισμα από αυτή που του αναλογεί.

Όμως μετά το Brexit, τις εκλογές στις ΗΠΑ, το δημοψήφισμα στην Ολλανδία που ακύρωσε την πρόταση της ΕΕ για την οικονομική σχέση την Ουκρανία, η ιταλική ψήφος μπορεί να θεωρηθεί ως μία ευκαιρία να καταγγελθεί η ευρωπαϊκή πολιτική.

Εκτός από τις Συνταγματικές αλλαγές, που επηρεάζουν σχεδόν το ένα τρίτο των άρθρων του Ιταλικού Συντάγματος, η πιθανή άρνησή τους, θα θεωρηθεί ως μήνυμα υπέρ του Γκρίλο. Ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων είναι πολύ κοντά στις δημοσκοπήσεις με τον Ρέντσι και το νο 2 του κόμματός του έχει πει ότι θέλει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή στο ευρώ, αν και το κόμμα επίσημα δεν έχει πει ούτε για δημοψήφισμα ούτε για αποχώρηση από την ΕΕ.

Οι ψηφοφόροι θα κρίνουν, ενδεχομένως και το μέλλον του Ιταλού πρωθυπουργού, καθώς από την πρώτη στιγμή ο Ρέντσι έχει μετατρέψει το δημοψήφισμα σε ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του. Εάν χάσει είναι πολύ πιθανό οι Ιταλία να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Εάν όμως κερδίσει το δημοψήφισμα, θα ισχυροποιηθεί η θέση του Ρέντσι στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό, λένε βουλευτές του κόμματός του.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

δημοψήφισμα ΙταλίαΡέντσιΓκρίλοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα