Η εμβολιαστική εμπειρία ή «είχε η σύριγγα καπάκι;»

Οι εμβολιασμοί προχωρούν σε ρυθμούς ασύλληπτους για το «ελληνικό σύστημα» και σε συνθήκες που ήταν αδιανόητες μέχρι πρότινος για κάθε Έλληνα.

Πρωτοφανής ευταξία, ακρίβεια, αποτελεσματικότητα, εξυπηρέτηση, ευγένεια, προθυμία – σε συνθήκες πανικού. Η πάνδημα βιωμένη εμβολιαστική εμπειρία δεν πέρασε απαρατήρητη. Αντίθετα, προκάλεσε αίσθηση και το κυριότερο, δημιούργησε προηγούμενο, ένα θετικό προηγούμενο που κατέρριψε με μιας κάθε μεμψιμοιρία,

κάθε μίζερη αντίληψη, ότι δεν είμαστε ικανοί να οργανώσουμε τίποτα.

Κυρίως, όμως, δημιούργησε ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης ότι μπορούμε και μείς στην πράξη να είμαστε μια κοινωνία πραγματικά προοδευτική, αντάξια των επιτευγμάτων που προσφέρει η εποχή. Κι αυτό επιτυγχάνεται πολύ απλά: επικεντρώνεις το ενδιαφέρον σου στην  κατανόηση του προβλήματος και στην επίλυσή του – όχι στην καταγγελία του. Είναι χαρακτηριστικές οι γραφικές περιπτώσεις που με πρόσχημα παρωχημένες ιδεολογίες που καταγγέλλουν την πραγματικότητα αντιστρέφοντάς την, μένουν ξεχασμένοι σε άλλον αιώνα, σε αιτήματα που έχει ξεπεράσει όχι μόνο ο χρόνος, η ζωή κι η επιστήμη αλλά έχει ξεχάσει (ανακουφιστικά…) και η ιστορία.  Το να ζεις στην εποχή σου, όπως φαίνεται,  δεν είναι ούτε αυτονόητο ούτε εύκολο.

Η διαδικασία του εμβολιασμού χάρισε στους Έλληνες ένα είδος αξιοπρέπειας που δεν διέθεταν ως πολίτες. Τους  έβγαλε από την μιζέρια της μόνιμης διαμαρτυρίας, της αιώνιας γκρίνιας.  Ένιωσαν για πρώτη φορά την τρυφερή φροντίδα της πολιτείας, του ελληνικού κράτους, της ζεστασιά της οργάνωσης, της ένταξης σε ένα σύστημα που τους έδινε αξία. Τους χάρισε ένα είδος ασφάλειας, μιαν αίσθηση ότι κάποιος τους φροντίζει. Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο να επιτευχθεί. Αντίθετα, είναι έναν επίτευγμα τεράστιο που σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις σχέσεις πολίτη-κράτους.

Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως, όσοι έβλεπαν με ιδεολογική σκοπιμότητα αυτή την αλλαγή, έσπευσαν να την στιγματίσουν με ανύπαρκτες κατηγορίες οι οποίες δεν βρήκαν κοινό ούτε στους πρόθυμους οπαδούς τους. Έβλεπαν καθαρά ότι… έχαναν το ψωμί τους, ότι ένα ακόμα απαιτητικό αίτημα των καιρών και της κοινωνίας, το πραγματοποιούσε κάποιος άλλος. Και όταν δεν τους πέτυχε τίποτα, ανακάλυψαν πολιτικούς να εμβολιάζονται με το καπάκι στην σύριγγα! Τόσο τραγική πολιτική μικρότητα και ένδεια δεν έχει καταγραφεί.

Στο θαυμαστό επίτευγμα του μαζικού εμβολιασμού σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και απροβλέπτων εξελίξεων, η Ελλάδα έδειξε ότι όχι μόνο μπορεί να τα καταφέρει αλλά και να αποτελέσει υπόδειγμα για προηγμένες κοινωνίες. Κυρίως, όμως, έδειξε ότι μπορεί να εμπιστευτεί τον εαυτό της, να τα βγάλει πέρα μόνη της.

Στην περίπτωση αυτή, δεν υπήρχαν κακοί ξένοι που μας μισούσαν, που μας πρόδωσαν, που μας απεχθάνονται γιατί έχουμε ήλιο, ούτε συνομωσίες, σκάνδαλα και ότι τρέφει την ανωμαλία εκεί που ευδοκιμούν τα παράσιτα. Το χωράφι κρατήθηκε καθαρό, καλλιεργήθηκε και έδωσε καρπούς. Το επίτευγμα του μαζικού εμβολιασμού ανοίγει μια νέα απαιτητική εποχή για την Ελλάδα και τους πολίτες της.

Οι ειδήσεις σήμερα από το topontiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα