Η ελληνική τζαζ σκηνή στο 24ο Athens Jazz: Τα τρία εγχώρια σχήματα που διακρίθηκαν στο φετινό open call του φεστιβάλ
Γνωρίστε τους Valia Calda, Modified Dog και Yiorgos Bereris Trio που την Δευτέρα 26 Μαΐου ανοίγουν την αυλαία του Athens Jazz.
26.05-01.06.2025, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Το Athens Jazz επιστρέφει για 24η χρονιά, γεμίζοντας την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Athens Jazz ρίχνει τους προβολείς του στην ελληνική τζαζ σκηνή, δίνοντας την ευκαιρία στα εγχώρια μουσικά σχήματα που ανέδειξε η καλλιτεχνική επιτροπή του φεστιβάλ να παρουσιάσουν τη μουσική τους στη σκηνή και στο πολυπληθές κοινό της κορυφαίας τζαζ διοργάνωσης της Ελλάδας. Έτσι, την πρώτη ημέρα του Athens Jazz, Δευτέρα 26 Μαΐου, στη σκηνή θα απολαύσουμε το σχήμα των Valia Calda που ξεχώρισε ως ιδανικός εκπρόσωπος της χώρας μας στο φετινό διεθνές πρόγραμμα του φεστιβάλ, το γκρουπ Modified Dog που διακρίθηκε για την ευρηματικότητά του στην κατηγορία Jazz+, καθώς και το Yiorgos Bereris Trio που επιλέχθηκε ως η νέα μουσική πρόταση του φεστιβάλ ανάμεσα σε νέους και ανερχόμενους καλλιτέχνες.
Η επιλογή έγινε μέσω open-call από την καλλιτεχνική επιτροπή του Athens Jazz, την οποία απαρτίζουν οι Λεωνίδας Αντωνόπουλος (μουσικός παραγωγός, διευθυντής του Kosmos 93.6), Γιώργος Μουχταρίδης (ραδιοφωνικός παραγωγός του Kosmos 93.6), Τάνια Γιαννούλη (πιανίστα, συνθέτις) και Άγγελος Κλειτσίκας (μουσικός δημοσιογράφος).
Στις 26 Μαΐου, οι τρεις ελληνικές συμμετοχές σηκώνουν την αυλαία του 24ου Athens Jazz, προετοιμάζοντάς μας για όσα θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες του φεστιβάλ. Μέχρι, λοιπόν, να ανακοινωθεί το αναλυτικό line up και το πλήρες πρόγραμμα του φετινού Athens Jazz, ας τους γνωρίσουμε καλύτερα:
Valia Calda | Επίσημη ελληνική συμμετοχή
Η μουσική των Valia Calda αντλεί έμπνευση από τις παραδόσεις και τους κοινωνικούς αγώνες του κόσμου. Το σχήμα δημιουργήθηκε το 2013 από τον κιθαρίστα Νίκο Ζιάρκα και τον κοντραμπασίστα Θοδωρή Ζιάρκα και από τότε έχει αφήσει το στίγμα του στην τζαζ σκηνή του Λονδίνου. Η μουσική τους έχει ρίζες στην παραδοσιακή μουσική της Ηπείρου, στην ψυχεδελική τζαζ, καθώς περιπλέκεται με ήχους εμπνευσμένους από το πανκ και τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Επιστρέφοντας από τη σιγή της πανδημίας, η μπάντα πειραματίζεται μέσα σε ένα νέο ηχητικό σύμπαν για το τελευταίο τους άλμπουμ «Homeland» που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2023 από την δισκογραφική εταιρία Deep Mountain Records. Ο δίσκος βραβεύτηκε στα καλύτερα της χρονιάς στο «Jazz on Bandcamp May 2023» και του γνωστού περιοδικού «The Quietus», ενώ ακούστηκε σε ραδιοφωνικούς σταθμούς παγκοσμίως, όπως το KEXP, BBC, Worldwide FM, NTS, Soho Radio, EΡT κ.α. Το 2018 εκδόθηκε ο δίσκος τους «Methexis» που απέσπασε πολλές κριτικές ανά την υφήλιο, που ακολούθησε μετά το επιτυχημένο τους ντεμπούτο EP το 2013.
Modified Dog | Jazz+
Από το 2014, το οπτικοακουστικό συγκρότημα/κολεκτίβα, Modified Dog, εδρεύει και δημιουργεί μεταξύ Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ελσίνκι και μετασχηματίζεται, αλλάζει μέλη και διαφοροποιείται μουσικά, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε live/performance/project. Ο ήχος τους συνδυάζει ψηφιακά/αναλογικά ηλεκτρονικά όργανα (electronics), ακουστικά όργανα και ηχογραφήσεις πεδίου (sampling, field recordings), ενώ συνθετικά χρησιμοποιούν φόρμες και στοιχεία από μινιμαλισμό, πειραματική μουσική, jazz, ηλεκτρονική μουσική και post rock. Με την ταυτόχρονη χρήση φωτισμού και video mapping προβολών, σε συνεργασία με διάφορους εικαστικούς καλλιτέχνες, δίνουν μια «κινηματογραφική» αίσθηση σε κάθε performance, ενώ στην διαμόρφωση του τελικού υλικού τους καθοριστικό ρόλο παίζει ο αυτοσχεδιασμός. Το 2016 συμμετείχαν στα 51α Δημήτρια Θεσσαλονίκης με το project «8:00 p.m. to 9:00 p.m. – from Light to Darkness / from Orange to Black». Το 2021 κυκλοφόρησαν τον δίσκο «once you are in, you are never out». Το 2022 συμμετείχαν στο electro acoustic odysseys 22 festival και το 2023 στο πρώτο festival του Jazz Solidarity Network. Στο Athens Jazz, οι Χρύσανθος Χριστοδούλου (electronics, σαξόφωνο, κιθάρα), Ιάκωβος Παυλόπουλος (τύμπανα, κρουστά) και Θάνος Πολυμενέας-Λιοντήρης (κοντραμπάσο, electronics) θα παρουσιάσουν, ως τρίο, υλικό από τον τελευταίο τους δίσκο.
Yiorgos Bereris Trio | Νέα μουσική πρόταση
Ακροβατώντας ανάμεσα στη Nordic Jazz, το Cuban Son και τα ταξίμια των βαλκανικών πνευστών, το τρίο του πιανίστα και συνθέτη Γιώργου Μπερερή δημιουργεί ένα μουσικό κράμα γεμάτο ζωντάνια, αυτοσχεδιασμό και εσωτερικότητα. Με έδρα το Ρότερνταμ, ο Γιώργος Μπερερής συμπράττει με τον Λάμπρο Παπανικολάου στο κοντραμπάσο και τον Έκτορα Ρέμσακ στα τύμπανα. Η μουσική τους χαρακτηρίζεται από ελευθερία και αμεσότητα, ενώ ο αυτοσχεδιασμός λειτουργεί ως φυσική προέκταση της αλληλεπίδρασής τους. Βασισμένο σε original συνθέσεις, το τρίο έχει διαμορφώσει έναν ιδιαίτερα προσωπικό ήχο, όπου η σύγχρονη τζαζ συναντά την παράδοση και τις world μουσικές. Εμπνευσμένος από την συνεργασία του με την Greek Fusion Orchestra του Κυριάκου Σφέτσα, στην οποία συμμετείχε την περίοδο 2018-2020, αλλά και από τις συνεργασίες του με μουσικούς από όλο τον κόσμο στο πολυπολιτισμικό Ρότερνταμ, ο Μπερερής έχει αναπτύξει μια μοναδική πιανιστική ταυτότητα που συνομιλεί με το στυλ των Αζέρων και Αράβων πιανιστών, γεφυρώνοντας διαφορετικούς μουσικούς κόσμους με ανεπιτήδευτη φυσικότητα και εκφραστικότητα. Η μουσική του, λεπτοδουλεμένη αλλά ανοιχτή στην αυθόρμητη έκφραση, συνδυάζει λυρισμό και ρυθμική πολυπλοκότητα, δημιουργώντας ένα αμάλγαμα ήχων όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη τζαζ αισθητική.
*Για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία jazzy news, ακολουθήστε τις σελίδες του Athens Jazz στα Facebook & Instagram και μην ξεχάσετε να κάνετε subscribe στο κανάλι του Athens Jazz στο Youtube. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το website του φεστιβάλ athensjazz.gr.
#AthensJazz
#AthensJazz2025
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100, Γκάζι
213 0109300, 213 0109325
athens-technopolis.gr
Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Τεχνόπολης στα social media:
Facebook: @technopoliscityofathens
Instagram: @technopolis_athens
YouTube channel: Technopolis City of Athens
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εκτός βασιλικής οικογένειας η Kate Middleton – Η παράλειψη που πυροδότησε συζητήσεις
- Γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη: Σκότωσε τη σύζυγό του και πήδηξε από το μπαλκόνι
- Στη Ζαχάρω Ηλείας ο πρώτος εκατομμυριούχος του Eurojackpot στην Ελλάδα - Κέρδη πάνω από 2 εκατ. ευρώ
- Διακοπή στη δίκη Κορκονέα - Παραιτήθηκε η συνήγορός του μετά από αντιπαράθεση με Κωνσταντοπούλου
- Έκτακτη αλλαγή από το MEGA
- Βότανα που αδυνατίζουν σύμφωνα με τη γνώμη των αρχαίων Ελλήνων γιατρών
- Θεσσαλονίκη: Σκότωσε τη γυναίκα του και πήδηξε από το μπαλκόνι
- Θεσσαλονίκη: 53χρονος μαχαίρωσε τη σύζυγό του και πήδηξε από το μπαλκόνι του σπιτιού τους
- Εννέα συλλήψεις ατόμων στην Αργολίδα
- Στη Ζαχάρω Ηλείας ο πρώτος εκατομμυριούχος του Eurojackpot στην Ελλάδα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- POP ΤΟUR: Η Μαρίνα Σάττι στην Πλατεία Νερού για το πιο εκστατικό live του καλοκαιριού!
- Τέμπη: Ορίστηκαν τα 27 μέλη που θα συνθέσουν την Προανακριτική
- Η ελληνική τζαζ σκηνή στο 24ο Athens Jazz: Τα τρία εγχώρια σχήματα που διακρίθηκαν στο φετινό open call του φεστιβάλ
- Κύκλωμα λαθραίων καυσίμων: Πάνω από 50 συλλήψεις, βρέθηκαν πάνω από 300.000 μετρητά – Πως γινόταν η απάτη
- Μητσοτάκης από το Ολυμπιακό Χωριό: «Κάθε κυβέρνηση κρίνεται όχι από τις προθέσεις της αλλά από τα αποτελέσματά της» (Photos)
- UEFA Europa & Conference League: Η φάση των «16» συνεχίζεται στην COSMOTE TV με τα ματς Ολυμπιακός – Μπόντο Γκλιμτ και Φιορεντίνα-Παναθηναϊκός
- Remitly: Αυτή είναι η καλύτερη χώρα για μετανάστευση το 2025
- Δημήτρης Νατσιός: Δικαιολογεί τους βανδαλισμούς στην Εθνική Πινακοθήκη – «Μας λένε Ταλιμπάν»
- Ποια είναι η σωστή προσέγγιση στη διαχείριση της γρίπης: Από τα φάρμακα έως τις φυσικές θεραπείες
- Στη Ζαχάρω Ηλείας ο πρώτος εκατομμυριούχος του Eurojackpot στην Ελλάδα – Κέρδισε περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ στη χθεσινή κλήρωση του Eurojackpot extra

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Η ελληνική τζαζ σκηνή στο 24ο Athens Jazz: Τα τρία εγχώρια σχήματα που διακρίθηκαν στο φετινό open call του φεστιβάλ
- UEFA Europa & Conference League: Η φάση των «16» συνεχίζεται στην COSMOTE TV με τα ματς Ολυμπιακός – Μπόντο Γκλιμτ και Φιορεντίνα-Παναθηναϊκός
- Στη Ζαχάρω Ηλείας ο πρώτος εκατομμυριούχος του Eurojackpot στην Ελλάδα – Κέρδισε περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ στη χθεσινή κλήρωση του Eurojackpot extra
- POP ΤΟUR: Η Μαρίνα Σάττι στην Πλατεία Νερού για το πιο εκστατικό live του καλοκαιριού!
- Θεσσαλονίκη: Σκότωσε τη γυναίκα του και πήδηξε από το μπαλκόνι – Πέθανε στο ασθενοφόρο ο δράστης
- Δημήτρης Νατσιός: Δικαιολογεί τους βανδαλισμούς στην Εθνική Πινακοθήκη – «Μας λένε Ταλιμπάν»
- Remitly: Αυτή είναι η καλύτερη χώρα για μετανάστευση το 2025
- Ποια είναι η σωστή προσέγγιση στη διαχείριση της γρίπης: Από τα φάρμακα έως τις φυσικές θεραπείες
- Τέμπη: Ορίστηκαν τα 27 μέλη που θα συνθέσουν την Προανακριτική
- Κασσελάκης: «Είμαστε έτοιμοι για εκλογές – Δεν γίνεται το κράτος να χρησιμοποιεί τον ισολογισμό του για να ξεπλένει τράπεζες»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτή την Κυριακή, η Γαλλική Πρεσβεία &το Symposio Festival κηρύσσουν την έναρξη της “Merci Chef” εβδομάδας με ένα γαστρονομικό πάρτι!
- «Αναγκαία η λήψη νέων πρωτοβουλιών για να τονωθεί η αγορά της Πάτρας» - Σύσκεψη για την αποτίμηση του Πατρινού Καρναβαλιού 2025
- ΑΣΕΠ 1Κ/2025: Έως τις 28 Μαρτίου οι αιτήσεις για 314 θέσεις στον ΟΦΥΠΕΚΑ
- Έκτακτη αλλαγή από το MEGA
- Δίκη Κορκονέα: Παραιτήθηκε η συνήγορός του μετά από αντιπαράθεση με Κωνσταντοπούλου
- 'Ακης Σκέρτσος από Θεσσαλονίκη: Θέλουμε κάθε γενιά να ζει καλύτερα από την προηγούμενη
- Πιερία: Συνελήφθησαν πατέρας και γιος για υπόθεση εκβίασης