Η Ελλάδα όπως την αγάπησε ο Robert McCabe
Στιγμές από τη μεταπολεμική Ελλάδα μέσα από το φακό του Αμερικανού φωτογράφου Robert McCabe στο Μουσείο της Ακρόπολης στην έκθεση με τίτλο «Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων».
«Κάθε φωτογραφία φέρνει στον νου και μια ανάμνηση από μια Ελλάδα υπέροχη και φιλόξενη» θα πει στα εγκαίνια της έκθεσης του στο Μουσείο της Ακρόπολης ο Robert McCabe. Μια έκθεση- αναδρομή στην ‘ελληνική περίοδο’ του McCabe, με περίπου 100 φωτογραφίες, με στόχο να αναδειχθεί η διαχρονικότητα των φωτογραφιών του Αμερικανού καλλιτέχνη. Τίτλος της, «Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων».
Το 1954, ένα ταξίδι με τον αδελφό του στην Ελλάδα ήταν αρκετό για να κεραυνοβοληθεί από έρωτα για μία χώρα που δεν είναι η γενέτειρα του αλλά αποτέλεσε εκείνη τη γωνιά στον πλανήτη που θα γινόταν μια «σχέση ζωής» γι’ αυτόν. Αφορμή στάθηκαν οι προγραμματισμένες καλοκαιρινές του διακοπές. Αιτία; Η ομορφιά αυτού του τόπου και των ανθρώπων του σε μία εποχή αθώα και ανόθευτη. Από τότε δε σταμάτησε ποτέ να έρχεται στην Ελλάδα και να αποτυπώνει με το φακό του εικόνες από την χώρα μας μέσα από τη δική του ματιά και οπτική για να προσφέρει σήμερα σε όλους μας έναν πολύτιμο πολιτιστικό θησαυρό.
Αυτή η έκθεση- αναδρομή στο κεφάλαιο «Ελλάδα» του McCabe, περιλαμβάνει περίπου 100 φωτογραφίες, που αναδεικνύουν την καθημερινότητα στην μεταπολεμική Ελλάδα με την αυθεντικότητα, τον πολιτισμό, την ιστορία, την ομορφιά και τους ανθρώπους της και μας υπενθυμίζουν την έννοια της φιλοξενίας, μέσα από καθημερινές στιγμές και τόπους αγνούς, άφθαρτους που μας ξανασυστήνουν μια άλλη μακρινή και ξεχασμένη εποχή.
Φωτογραφίες έγχρωμες και ασπρόμαυρες που μας ξεναγούν, μας περιπλανούν και μας «αποπλανούν» σε γραφικά χωριά, στα νησιά μας με το απέραντο μπλε του ουρανού και της θάλασσας, σε τόπους και σε ανθρώπους με χαραγμένη την πρόσφατη γι’ αυτούς ιστορία στο πρόσωπό τους.
Ο φωτογραφικός φακός του McCabe απεικονίζει την Ελλάδα, που χαρακτηρίζεται από τον μόχθο και τα περιορισμένα μέσα αλλά αναδεικνύει επίσης τις προοπτικές της και την προσδοκία για ένα καλύτερο μέλλον. Οι επιλεγμένες φωτογραφίες υπογραμμίζουν τη σημασία της διατήρησης της φυσικής ομορφιάς και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, διαφυλάσσοντας τα στοιχεία της ταυτότητάς μας που καθιστούν την Ελλάδα έναν πραγματικά μοναδικό τόπο, ζωντανό και αισιόδοξο, με ένα πλούσιο μωσαϊκό από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Η έκθεση φωτογραφίας του Robert McCabe με τίτλο «Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων» στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης είναι στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Μουσείου Ακρόπολης.
Η είσοδος στην έκθεση «Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων» είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη προϋπόθεση η έκδοση εισιτηρίου ελεύθερης εισόδου από τα ταμεία εισιτηρίων του Μουσείου.
Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά) που θα διατίθεται σύντομα στο Πωλητήριο του Μουσείου.
Έκθεση: «Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων» του Robert McCabe –Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Μουσείου Ακρόπολης
Διάρκεια έκθεσης: έως 8 Σεπτεμβρίου
Περισσότερες πληροφορίες: www.theacropolismuseum.gr
Διαβάστε επίσης
Μίλτος Μιχαηλίδης: Ο μύθος του Οζ στην ψηφιακή εποχή
Αssembling Memories: Οι μνήμες που γίνονται τέχνη
Η ενσυναίσθηση ως εικαστική δημιουργία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ποιες οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών οικοπέδων και τα πρόστιμα – Πώς περιγράφει την κατάσταση ο δήμαρχος Βριλησσίων
- Θέλουμε να κυκλοφορούμε όλο το καλοκαίρι όπως η Δούκισσα Νομικού σε αυτή την εμφάνισή της
- Εκτός κινδύνου τα τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων
- Χάπια, Σφαίρες και 2.000.000 Λίρες
- Φως στο Τούνελ: Οι δύο υποθέσεις που θα ασχοληθεί απόψε η Αγγελική Νικολούλη
- Ελληνικός Σιδηρόδρομος: Η ιστορία του ξεκινάει από το 1857
- Πανελλήνιες με ένταση έξω από εξεταστικό κέντρο του Βόλου για τον θόρυβο κομπρεσέρ - Αγανάκτηση γονέων για εργολάβο
- Η συμβουλή από Κατερίνα Καινούργιου σε Ελένη Μενεγάκη: «Εγώ στη θέση της θα καθόμουν στην Άνδρο με τον άντρα μου και τα παιδιά μου»
- Θεσσαλονίκη - Βίντεο-ντοκουμέντο: Οδηγός παράσυρε μητέρα και το μωρό της
- Η πρώτη δημόσια εμφάνιση της Βιβιέν με τη μητέρα της, Αντζελίνα Τζολί, μετά την αλλαγή του επιθέτου της
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Ευρωεκλογές: Η ΝΔ αναζητά διαρκώς πειστικό αφήγημα
- Μεντβέντεφ: Δεν μπλοφάρουμε για την πιθανότητα χρήσης πυρηνικών – Δεν αποκλείεται γενικευμένος πόλεμος
- Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Ουκρανία: «Πράσινο φως» και από το Βερολίνο στον απελπισμένο Ζελένσκι για χρήση γερμανικών όπλων στη Ρωσία (videos)
- ΓΕΡΜΑΝΟΣ: 25% payzy cashback για αγορά τηλεοράσεων και projectors
- Πληθωρισμός: «Βουτιά» στο 2,3% τον Μάιο σύμφωνα με την Eurostat
- Νέο «όπλο» στα χέρια των επιστημόνων για τον άμεσο εντοπισμό επιδημιών με ελληνική υπογραφή
- Πανελλήνιες 2024: Το κορίτσι από το Ιράν που θέλει να σπουδάσει ψυχολογία για να βοηθήσει τον κόσμο
- Ινδία: «Εκατοντάδες οι νεκροί» των τελευταίων ημερών λόγω του ακραίου καύσωνα
- Η Ελλάδα όπως την αγάπησε ο Robert McCabe
- Η SWOT Hospitality παρουσιάζει την έκθεση “After the End”, μια συνεργασία του Moxy Athens Art Affair με το πρόγραμμα Εικαστικών Τεχνώντης Σχολής Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich, του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Deree, στο Athens Moxy City
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Η Ελλάδα όπως την αγάπησε ο Robert McCabe
- Η SWOT Hospitality παρουσιάζει την έκθεση “After the End”, μια συνεργασία του Moxy Athens Art Affair με το πρόγραμμα Εικαστικών Τεχνώντης Σχολής Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich, του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Deree, στο Athens Moxy City
- ΓΕΡΜΑΝΟΣ: 25% payzy cashback για αγορά τηλεοράσεων και projectors
- Πανελλήνιες 2024: Το κορίτσι από το Ιράν που θέλει να σπουδάσει ψυχολογία για να βοηθήσει τον κόσμο
- Πρόγραμμα Ιουνίου 2024, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
- Σειρά για τον νεαρό Σέρλοκ Χολμς ετοιμάζει ο Γκάι Ρίτσι – Με πρωταγωνιστή τον Χίρο Φάινς Τίφιν
- Αποκάλυψη CBS: Σε Ελλάδα και Ιταλία στέλνει μετανάστες από τη Νότια Αμερική η κυβέρνηση Μπάιντεν – Διαψεύδει η Αθήνα
- Κέρκυρα: Μήνυση 18χρονης κατά εργαζομένων ορφανοτροφείου για κακοποίηση της αδελφής της – Τι απαντάει ο Δήμος
- H αληθινή ιστορία «Sound of Freedom» στη ζώνη Sunday Premiere της Nova!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οι γραμμές του VAR στο «χρυσό» γκολ του Ελ Κααμπί
- Appellate-level trial for Mati fire set on July 8, for all the accused bar one
- Καβγάς Κασσελάκη με δημοσιογράφο στη Ρόδο
- Στο νοσοκομείο τρεις στρατιωτικοί μετά από άσκηση σε πεδίο βολής στα Ιωάννινα
- Κασσελάκης από Ρόδο: Στις 9 Ιουνίου μπορείτε να δώσετε μήνυμα ότι μπαίνει ένα τέλος στο 41%
- Επαναπατρίστηκαν τα λείψανα οκτώ Ελλήνων πεσόντων στην Κύπρο
- Νέα Bentley Continental GT με 782 ίππους και 1.000 Nm ροπής
- Οι περισσότεροι οδηγοί δεν μπορούν να λύσουν αυτόν το γρίφο - Πότε πατάω και πότε όχι τη διαχωριστική