Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει τη ζωή μας κατά 1,8 χρόνια

ΠΕΡΙΒAΛΛΟΝ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει το μέσο προσδόκιμο ζωής κατά 1,8 χρόνια, σύμφωνα με ένα νέο δείκτη που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Ο λεγόμενος δείκτης ζωής ποιότητας αέρα, επιχειρεί να υποδείξει με σαφήνεια πώς οι εκπομπές μικροσωματιδίων επηρεάζουν την υγεία των ανθρώπων παγκοσμίως.

Με βάση τον δείκτη, ο οποίος αναπτύχθηκε πάνω σε προηγούμενες μελέτες, η ρύπανση από τα σωματίδια είναι η μεγαλύτερη απειλή για την

ανθρώπινη υγεία παγκοσμίως, όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής.

Η ρύπανση κοστίζει κατά μέσο όρο περισσότερα χρόνια από την ανθρώπινη ζωή από ό,τι η φυματίωση, το AIDS και το κάπνισμα τσιγάρων, σύμφωνα με την έκθεση.

Η ρύπανση από σωματίδια προέρχεται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων για ενέργεια.

Η μεγαλύτερη απειλή από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα εργοστάσια και τα οχήματα είναι τα σωματίδια PM2,5, διότι με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μικρομέτρων είναι τόσο μικρά που μπορούν εύκολα να εισπνευσθούν και να διεισδύσουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες.

Τέτοια σωματίδια μπορεί να προκαλέσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, να επιδεινώσουν προϋπάρχουσες καταστάσεις όπως το άσθμα και να αυξήσουν τη θνησιμότητα από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.

Οι ερευνητές δημιούργησαν το δείκτη για να μεταφράσουν καλύτερα τις παραδοσιακές προειδοποιήσεις σχετικά με την κακή ποιότητα του αέρα και τις επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία, δήλωσε σε σχετικό δελτίου τύπου ο Μάικλ Γκρίνστοουν, διευθυντής του Ινστιτούτου Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον δείκτη, οι άνθρωποι στην Ινδία θα ζήσουν 4,3 έτη περισσότερο αν η χώρα τους πληροί τις κατευθυντήριες γραμμές για τον καθαρό αέρα, όπως αυτοί ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

ατμοσφαιρική ρύπανσηέρευναHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα