Η απομάκρυνση τεσσάρων υπουργών σε εννιά μήνες, τα αυτογκόλ και η μηδενική ανοχή του Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησής του μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, είχε ζητήσει από τους υπουργούς του να υπερασπίζονται συνολικά την κυβερνητική πολιτική, να μην θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό της επικοινωνίας, να μιλάνε λίγο και να δουλεύουν πολύ.
Η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει με καλούς οιωνούς, με το 41% της εμπιστοσύνης των πολιτών και με μια αδύναμη και κατακερματισμένη αντιπολίτευση.
Τα πρώτα σύννεφα όμως δεν άργησαν να φανούν, ενώ τα φάλτσα υπουργών οδήγησαν και στις πρώτες καρατομήσεις, με τον πρωθυπουργό να στέλνει το μήνυμα για μηδενική ανοχή σε λόγια και πράξεις που προσβάλλουν και την κυβέρνηση και τους πολίτες.
Ο πρώτος που την πλήρωσε, ένα περίπου μήνα μετά τη συγκρότηση της πρώτης μετεκλογικής κυβέρνησης, ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης. Οι διακοπές σε νησί του Αιγαίου όταν οι μεγάλες πυρκαγιές κατέκαιγαν πολλά σημεία της ελληνικής επικράτειας, αλλά και τα φάλτσα για την έφιππη αστυνομία και την πανεπιστημιακή αστυνομία οδήγησαν στην απομάκρυνση του από την οδό Κατεχάκη. Θέλησε να δείξει ταχύτητα στα αντανακλαστικά και αποφασιστικότητα στις συνέπειες που μπορεί να έχει ένα λάθος.
Περίπου δύο μήνες στις αρχές Σεπτεμβρίου μετά ήρθε ο τραγικός θάνατος του Αντώνη Καρυώτη από μέλη του πληρώματος του Blue Horizon που τον πέταξαν στη θάλασσα, o οποίος οδήγησε στην αποπομπή του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. «Σε τέτοιες καταστάσεις είναι ανεπίτρεπτο να μη ζητάς αμέσως συγνώμη και να μην αναλαμβάνεις την πολιτική ευθύνη», είχαν πει τότε συνεργάτες του πρωθυπουργού, ενώ την επόμενη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χρησιμοποίησε την φράση «όλοι κρινόμαστε συνεχώς» που ήταν μήνυμα σε όλους τους υπουργούς.
Τον Οκτώβριο, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και με αφορμή άστοχες δηλώσεις και φάλτσα από υπουργούς ενόψει του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε νέο μήνυμα στο υπουργικό συμβούλιο λέγοντας «πρέπει να βουτάμε τη γλώσσα στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε».
Και για όσους δεν είχαν καταλάβει, λίγες μέρες αργότερα στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1 ήταν πιο αιχμηρός και το μήνυμα ήταν πιο σαφές: «Η αλαζονεία είναι μια πάθηση η οποία είναι πολύ ανησυχητική, οι πολίτες μπορούν να σου συγχωρέσουν λάθη αλλά δεν θα σου συγχωρέσουν κακές συμπεριφορές. Προσπαθώ να μεταφέρω στους συνεργάτες μου ένα μήνυμα σεμνότητας και μετριοπάθειας».
Προς στιγμήν τα πράγματα ηρέμησαν, οι υπουργοί και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας φάνηκε να έλαβαν τα μηνύματα, αλλά λίγους μήνες αργότερα ξέσπασε η ιστορία με την Άννα Ασημακοπούλου και την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων απόδημων Ελλήνων. Ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα για την παραμονή της κ. Ασημακοπούλου στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, όταν ο πρωθυπουργός, μετά από εσωτερική έρευνα που έκανε το Μέγαρο Μαξίμου, απάντησε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ: «Το θέμα είναι σοβαρό, η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί, υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν», ήταν η χαρακτηριστική φράση.
Το κυβερνών κόμμα μετρούσε ήδη το τρίτο σημαντικό στέλεχος του που έβγαινε εκτός παιχνιδιού. Και ξαφνικά, χθες το βράδυ λίγο πριν ανέβει ο κ. Μητσοτάκης στο βήμα για να ολοκληρωθεί η τριήμερη συζήτηση της πρόταση δυσπιστίας που ζήτησε η αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός εξώθησε σε παραίτηση άλλους δύο υπουργούς και πολύ στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου τον Σταύρο Παπασταύρου και τον Γιάννη Μπρατάκο. Ο λόγος η παρουσία τους σε κοινωνική εκδήλωση επιχειρηματία και πιθανώς τα όσα είχαν ειπωθεί εκεί για άλλον υπουργό και όχι μόνο. Στην περίπτωση αυτή ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ακαριαία αντανακλαστικά και ταυτοχρόνως έστειλε και ένα μήνυμα ότι κανείς δεν εκφεύγει του ελέγχου και της κρίσης του, όσο κοντά του και αν βρίσκεται.
Πέντε σημαντικά στελέχη εκτός παιχνιδιού και παροπλισμένα από δικά τους λάθη και παραλείψεις σε εννέα μήνες διακυβέρνησης δεν είναι σίγουρα το πιο ενθαρρυντικό μήνυμα για την αρχή της νέας τετραετίας της κυβέρνησης. Είναι όμως, από την άλλη, ένα σαφές μήνυμα του ίδιου του πρωθυπουργού ότι εννοούσε αυτό που είπε πως «όλοι κρινόμαστε καθημερινά και συνεχώς». Και η παγωμάρα που έπεσε σε υπουργούς όταν έμαθαν, στη Βουλή όπου ήταν, την καρατόμηση Παπασταύρου και Μπρατάκου συνοδεύτηκε από την σκέψη «αφού έφαγε αυτούς κανείς μας δεν έχει ασυλία».
Πάντως, τα αυτογκόλ που έχουν μπει τους τελευταίους μήνες στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πολλά και με δεδομένο το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ταλανίζονταν από εσωτερικές συγκρούσεις, εσωστρέφεια και χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Και όπως είπε σήμερα και ο Νικήτας Κακλαμάνης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, «προς το παρόν η Νέα Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από την αντιπολίτευση, αλλά από τον κακό της εαυτό».
Αν καταφέρει να τον νικήσει μέχρι τις ευρωεκλογές και να αλλάξει το κλίμα έχει καλώς, διαφορετικά σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος εκτός απ’ τα αυτογκόλ μετά τις ευρωεκλογές θα επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία και η εσωστρέφεια.
Διαβάστε επίσης:
Νίκος Ανδρουλάκης: Ο πρωθυπουργός έχασε δύο από τους στενότερους συνεργάτες του – Ο πυρήνας της διαφθοράς βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου
Κασσελάκης για Μητσοτάκη: Η κυβέρνηση που επί των ημερών της ντράπηκε και η ντροπή
Γιώργος Φλωρίδης για δημοσίευμα «Βήματος»: Τη χώρα την κυβερνάει ο λαός, όχι τα παραγεμισμένα πορτοφόλια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το επικό σαρδάμ στην ορκωμοσία Κασσελάκη: «Όλα τα στρέμματα είναι βλαμμένα»
- Αναδιάταξη για την αντικατάσταση Παπασταύρου - Μπρατάκου: Η ήρεμη απόφαση του Μητσοτάκη
- Η στιγμή που ο σεισμός γίνεται αισθητός στον Πύργο - Τρέχουν από την καφετέρια
- Πέθανε ο επιχειρηματίας Σωκράτης Καλκάνης, πρώην ιδιοκτήτης του King George
- Η ιστορία της Super Κικής συγκίνησε τους Dragons
- Survivor αποκλειστικό: Κρίσιμα τα τελευταία 24ωρα για τον Γιώργο Γκιουλέκα – Δύσκολες ώρες για τον παίκτη της Κόκκινης ομάδας
- Η τούρτα γενεθλίων του Στέφανου Κασσελάκη στη Θήβα με τον αριθμό 35 και το πάρτι το βράδυ στου Ψυρρή
- Σιδηροδρομικός σταθμός Διαλογής Θεσσαλονικης. Εικόνες απογοήτευσης
- Στέλιος Κουτνατζής: Ο δικηγόρος που θα έχει διευρυμένο ρόλο στο νομοθετικό έργο μετά την παραίτηση Παπασταύρου
- Κυρ. Μητσοτάκης: Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι θέλησαν να μετατρέψουν τον πόνο σε εργαλείο για να χτυπήσουν την κυβέρνηση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Γιώργος Φλωρίδης για δημοσίευμα «Βήματος»: Τη χώρα την κυβερνάει ο λαός, όχι τα παραγεμισμένα πορτοφόλια
- Η απομάκρυνση τεσσάρων υπουργών σε εννιά μήνες, τα αυτογκόλ και η μηδενική ανοχή του Μητσοτάκη
- DataYouth: Ενδυνάμωση άνεργων νέων με Ψηφιακές Δεξιότητες για την ενίσχυση θέσεων εργασίας
- Τι μπορεί να σημαίνει το αίσθημα διαρκούς κόπωσης;
- Κασσελάκης για Μητσοτάκη: Η κυβέρνηση που επί των ημερών της ντράπηκε και η ντροπή
- ΓΣΕΕ: Ανακοίνωσε γενική απεργία στις 17 Απριλίου
- Νίκος Ανδρουλάκης: Ο πρωθυπουργός έχασε δύο από τους στενότερους συνεργάτες του – Ο πυρήνας της διαφθοράς βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου
- Ο Κώστας Νικούλι στο ΟΠΑΠ GameTime: Για τη φιέστα της ΑΕΚ, το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και την τέχνη
- Δημήτρης Αλεξάνδρου: Κατέθεσε μήνυση για τα χυδαία σχόλια κατά της Ιωάννας Τούνη που δέχεται στα social media (Videos)
- Αγωνία κα σασπένς με το αστυνομικό θρίλερ «Novembre» στη ζώνη Sunday Premiere της Nova!
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Η απομάκρυνση τεσσάρων υπουργών σε εννιά μήνες, τα αυτογκόλ και η μηδενική ανοχή του Μητσοτάκη
- Νίκος Ανδρουλάκης: Ο πρωθυπουργός έχασε δύο από τους στενότερους συνεργάτες του – Ο πυρήνας της διαφθοράς βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου
- Δημήτρης Αλεξάνδρου: Κατέθεσε μήνυση για τα χυδαία σχόλια κατά της Ιωάννας Τούνη που δέχεται στα social media (Videos)
- Κασσελάκης για Μητσοτάκη: Η κυβέρνηση που επί των ημερών της ντράπηκε και η ντροπή
- Γιώργος Φλωρίδης για δημοσίευμα «Βήματος»: Τη χώρα την κυβερνάει ο λαός, όχι τα παραγεμισμένα πορτοφόλια
- DataYouth: Ενδυνάμωση άνεργων νέων με Ψηφιακές Δεξιότητες για την ενίσχυση θέσεων εργασίας
- Ο Κώστας Νικούλι στο ΟΠΑΠ GameTime: Για τη φιέστα της ΑΕΚ, το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και την τέχνη
- Αγωνία κα σασπένς με το αστυνομικό θρίλερ «Novembre» στη ζώνη Sunday Premiere της Nova!
- ΣΥΡΙΖΑ για Καραμανλή: «Εκστομίζει ψέματα με αδιανόητη ευκολία – Αυτό είναι το έγγραφο που τον προειδοποιούσε για τα Τέμπη» (photos/videos)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κατώτατος μισθός: Αύξηση στα 830 ευρώ - Πώς επηρεάζει επιδόματα και τριετίες
- Βαρουφάκης: «Η Ε.Ε. εξελίσσεται σε “Πολεμική Ένωση” - Η ακροδεξιά είναι ήδη στην εξουσία»
- Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου με μαθητές που συμμετέχουν στο διαγωνισμό καινοτόμων ιδεών
- Παπαδόπουλος για 5,7 Ρίχτερ: «Νωρίς να πούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός» – Ελεγχοι σε σχολεία στη Ζαχάρω
- Στο «σφυρί» η πρώην έπαυλη του DJ Khaled στο Μαϊάμι – Πωλείται 16,39 εκατ. δολάρια
- Η ιστορία της Super Κικής συγκίνησε τους Dragons
- Πρεμιέρα για το chatbot τεχνητής νοημοσύνης του Μασκ την επόμενη εβδομάδα στο Χ
- Κρήτη: Αστυνομικές επιχειρήσεις και έλεγχοι για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων – 25 συλλήψεις ανάμεσά τους και ανήλικοι
- Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Νέο ωράριο λειτουργίας – Πότε θα παραμείνει κλειστό;
- Στέφανος Κασσελάκης: Σε ψαροταβέρνα για τα γενέθλια του – Έσβησε την τούρτα μαζί με τον σύζυγο [Εικόνες]