Η «ανάσταση 20 κλινικά νεκρών»: Η αλήθεια για το αμφιλεγόμενο πείραμα της Bioquark που διχάζει την επιστήμη

ΚΟΣΜΟΣ

 

Φωτιές άναψε στην επιστημονική κοινότητα άρθρο το οποίο αναπαράγεται από πολλούς ιστότοπους, σύμφωνα με το οποίο εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων έλαβε άδεια προκειμένου να δοκιμάσει το αδιανόητο. Να επαναφέρει στην ζωή ανθρώπους που έχουν κηρυχθεί κλινικά νεκροί και βρίσκονται σε καθεστώς τεχνητού κώματος.

Η γνησιότητα του σχετικού άρθρου αμφισβητείται ήδη έντονα αν και δεν είναι λίγοι οι υποστηρικτές των σεναρίων που θέλουν την Bioquark να έχει φτάσει σε συμφωνία με τουλάχιστον δύο χώρες προκειμένου

να δοκιμάσει την τεχνολογία που υποστηρίζεται ότι έχει αναπτυχθεί σε 20 άτομα.

Σύμφωνα με αυτά που έχουν γίνει γνωστά, οι συγκεκριμένοι ασθενείς ανήκουν στην κατηγορία ατόμων που διατηρούνται στη ζωή αποκλειστικά με μηχανική υποστήριξη, την ίδια ώρα που οι γιατροί συνεκτιμώντας όλες τις ενδείξεις, τους θεωρούν κλινικά νεκρούς, καθώς δεν καταγράφονται εγκεφαλικές λειτουργίες.

Η Bioquark είναι μια εταιρεία η οποία περιγράφει τον εαυτό της ως ένα πρότζεκτ με σκοπό την έρευνα σχετικά με τις χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες που συνδέονται με την λειτουργία του εγκεφάλου και την απόπειρα αναστροφής των βλαβών που τις προκαλούν. Αυτό –θεωρητικά- θα συμβεί μέσω του προγράμματος ReAnima, που η ίδια η CEO της εταιρείας, Ίρα Πάστορ τονίζει ότι στόχο έχει να διερευνήσει έναν τομέα βιοϊατρικής που κατά τη γνώμη της συγκεντρώνει μικρό ενδιαφέρον και ακόμη λιγότερα χρήματα από επενδυτές που ενδιαφέρονται για τον συγκεκριμένο τομέα.

Ο αρχικός σκοπός του πρότζεκτ ήταν να επαναφέρει την κατάσταση συνειδητότητας και νευρικά ερεθίσματα, δηλαδή υπό μία έννοια, την «ανάσταση» των εγκεφαλικά νεκρών ασθενών, τους οποίος αρκετά κυνικά αποκαλεί «ζωντανά πτώματα». Ένας όρος που προκαλεί ανατριχίλα και ηθικούς συνειρμούς από μόνος του…

Ωστόσο τέτοιες δηλώσεις φαίνεται ότι ανήκουν στο παρελθόν, καθώς έχουν γίνει μεν, αλλά πριν 3-4 χρόνια, ενώ στο άρθρο που φιλοξενείται στην Science Page News, υπάρχει λινκ που οδηγεί στον επίσημο ιστότοπο της Bioquark, που όμως πια δεν είναι ενεργό.

Πάντως οι υποστηρικτές του σεναρίου ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι ενεργή επιμένουν και τονίζουν ότι έλαβε και σχετική άδεια από τις Αρχές της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής προκειμένου να επεκτείνει τα πειράματά της σε ανθρώπους που πληρούν τα κριτήριά της. Δηλαδή βρίσκονται σε μη αναστρέψιμο κώμα και διατηρούνται στη ζωή μόνο με μηχανική υποστήριξη που στην πραγματικότητα υποβοηθά μόνο την αναπνοή, αφού όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του εγκεφάλου δεν υπάρχουν πια.

Μια προσεχτικότερη ματιά στα «στοιχεία» που υποτίθεται στηρίζουν το εν λόγω δημοσίευμα πάντως φανερώνει αρκετά κενά που μαρτυρούν ότι λογικά πρόκειται για hoax που λόγω της ιδιαιτερότητας του περιεχομένου του, αναπαράγεται σαν… τρελό από site σε όλον τον κόσμο που δεν μπαίνουν καν στον σκοπό να τσεκάρουν τα δεδομένα, όπως για παράδειγμα οι αναφορές σε επιτροπές που δεν υπάρχουν καν!

Από το 2016 ήδη, όταν και σταδιακά αρχίζουν να χάνονται τα ίχνη της Bioquark, υπήρξαν αμέτρητες απαντήσεις της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με την έρευνα που ήθελε να κάνει η συγκεκριμένη εταιρεία, κατηγορώντας για έλλειμμα ηθικής και τονίζοντας ότι τέτοιου τύπου προσεγγίσεις είναι και ανέφικτες και αντιβαίνουν τους κανόνες της επιστημονικής κοινότητας, θέτοντας ευθέως ζητήματα ηθικής.

Ωστόσο, επειδή το θέμα παραμένει (και θα παραμείνει) ιδιαίτερα ερεθιστικό για την ανθρώπινη φαντασία, είναι βέβαιο πως θα συντηρείται την ώρα που πολλοί θα συνεχίσουν να επιμένουν ότι τέτοιου τύπου πειράματα πραγματοποιούνται ήδη σε υπόγεια και απομακρυσμένα εργαστήρια, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Πηγή: menshouse.gr

τεχνητό κόμακλινικά νεκροίBioquarkΕπιστημονική ΚοινότηταHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα