Γώγος: Κίνδυνος για νέο κύμα της πανδημίας τον Σεπτέμβρη – Τι λέει για τη 44χρονη στην Κρήτη (Video)

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουμε ένα νέο κύμα της πανδημίας τον Σεπτέμβριο ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος.

«Τίποτα δεν αποκλείεται», ανέφερε σχετικά κατά την παρουσία του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του OPEN. «Η αβεβαιότητα είναι χαρακτηριστικό αυτής της πανδημίας. Αλλά είναι στο χέρι μας. Με πάνω από το 50-60% εμβολιασμένων μέσα στο καλοκαίρι, θα το αποφύγουμε», πρόσθεσε.

Ο Χαράλαμπος Γώγος χαρακτήρισε εξαιρετικά

σπάνιο το ενδεχόμενο σοβαρής θρόμβωσης από τη λήψη του εμβολίου της AstraZeneca, όπως αυτό που παρουσιάστηκε σε 44χρονη στην Κρήτη.

Ανέφερε ότι έχουμε να κάνουμε με «σπάνιες περιπτώσεις. Μια στο δισεκατομμύριο να έχουμε θρομβοπενία, είναι εξαιρετικά σπάνια αυτή η παρενέργεια» ενώ τόνισε ότι αν κάποιος έχει θρομβωτικό επεισόδιο μετά την Α δόση του εμβολίου, «τότε μόνο μπορεί να αλλάξει τη Β δόση με άλλο εμβόλιο».

Ο Χαράλαμπος Γώγος σημείωσε ότι η αποκλιμάκωση στους επιδημιολογικούς δείκτες συνεχίζεται, ωστόσο με αρκετά αργούς ρυθμούς. «Έχει φανεί ότι η ύφεση της καμπύλης δεν είναι πολύ μεγάλη. Έχουμε 10-15% ελάττωση ιικού φορτίου και έχουν μειωθεί πολύ οι νοσηλείες και βαριά πάσχοντες. Το ποσοστό θετικότητας 4% είναι καλό», είπε.

Όσον αφορά την αξιοπιστία των self test, υπογράμμισε ότι όποιος έχει συμπτώματα πρέπει να κάνει μοριακό ή rapid test και όχι μόνο το self test. «Τα self test δεν έχουν την ίδια ευαισθησία με τα μοριακά ή τα rapid. Μπορεί να μην ανιχνεύει το 100% αλλά το 60-80%», είπε.

Ειδήσεις σήμερα

Διαβεβαιώσεις Βασιλακόπουλου: «Δεν θα υπάρξει 4ο κύμα αν χτίσουμε τείχος ανοσίας»

Εμβόλιο AstraZeneca: Διασωληνωμένη η 44χρονη με τη θρόμβωση (Video)

Κορωνοϊός και ψυχική υγεία: Πού «κρύφτηκε» το στρες του εγκλεισμού

Keywords
Τυχαία Θέματα