Γαλλία: "Προετοιμάζεται" η ανατροπή του δίπολου Φιγιόν - Λεπέν

Ο Βαλς, και πολλοί Σοσιαλιστές, θα στηρίξουν Μακρόν σε περίπτωση νίκης του ΑμόνΚΟΣΜΟΣ

Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία Μανουέλ Βαλς κράτησε σήμερα αποστάσεις από τον κυριότερο αντίπαλό του, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υποστηρίξει τον κεντρώο ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος προέρχεται από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του, έκανε το σχετικό

σχόλιο στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM πριν από τον επαναληπτικό γύρο των προκριματικών εκλογών που θα διεξαχθεί την Κυριακή και στον οποίο ο προερχόμενος από την αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν θεωρείται επικρατέστερος για τη νίκη.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται επίσης καθώς ορισμένοι υποστηρικτές του Βαλς στο κοινοβούλιο ετοιμάζονται να εκφράσουν δημόσια την υποστήριξή τους στον Μακρόν, έναν κεντρώο που οι φιλο-επιχειρηματικές θέσεις του είναι κοντά σε εκείνες του Βαλς, σε περίπτωση που ο πιο παραδοσιακός σοσιαλιστής Αμόν αναδειχθεί νικητής των προκριματικών εκλογών.

"Θα καθίσω στην πίσω σειρά", δήλωσε ο Βαλς, όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει αν χάσει την Κυριακή.

"Εγώ είμαι στην καρδιά του προοδευτικού κινήματος, από τον Αμόν μέχρι τον Μακρόν, επειδή πρέπει να ενώσουμε τον κόσμο", πρόσθεσε.

Ο όρος "προοδευτικός" χρησιμοποιείται στη Γαλλία για να περιγράψει έναν σχηματισμό που βρίσκεται αριστερά του κέντρου, αλλά δεν είναι απαραίτητα σοσιαλιστικός.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Μακρόν είναι σταθερά στην τρίτη θέση στην κούρσα για το Ελιζέ και προσφέρει μια εναλλακτική, μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, αντί των δύο προπορευόμενων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές, του συντηρητικού Φρανσουά Φιγιόν και της επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Ο Μακρόν ήταν υπουργός με τον Βαλς στη σοσιαλιστική κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ έως την παραίτησή του πέρυσι προκειμένου να ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία του.

Αλλά δεν ήταν μέλος του κόμματος και έχει εκφράσει την αποστροφή του για τις προκριματικές εκλογές των Σοσιαλιστών, στις οποίες ο Βαλς και ο Αμόν είναι υποψήφιοι, έχοντας συστήσει το δικό του κεντρώο πολιτικό κίνημα το περασμένο καλοκαίρι.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές έχουν μικρές πιθανότητες να κερδίσουν την προεδρία ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο υποψήφιός τους.

Ωστόσο, αν ο Αμόν κερδίσει την Κυριακή, και υπάρξει σημαντική μετακίνηση σοσιαλιστών ψηφοφόρων προς το στρατόπεδο του Μακρόν, μπορεί να αλλάξει η δυναμική.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν πως το πιθανότερο είναι ο Φιγιόν και η Λεπέν να έρθουν πρώτος και δεύτερη στις 23 Απριλίου, περνώντας σε έναν αποφασιστικό δεύτερο γύρο στις 7 Μαΐου τον οποίο μπορεί να κερδίσει ο Φιγιόν.

Ωστόσο μερικά δημοσκοπικά σενάρια τοποθετούν τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο αντί του Φιγιόν, ενώ άλλα τον τοποθετούν στη θέση της Λεπέν. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι δημοσκόποι συμφωνούν πως ο 39χρονος πρώην τραπεζίτης που δεν έχει εκλεγεί ποτέ, θα ήταν δύσκολο να ηττηθεί.

ΓαλλίαεκλογέςΜανουέλ ΒαλςΜπενουά ΑμόνΕμμανουέλ ΜακρόνHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα